Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prospívá mléko nebo spíš škodí? Otázka, která rozděluje mnoho lidí.
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Mléko se podobně jako některé další potraviny a nápoje již častokrát stalo původcem teorií, které mají přesvědčit lidi o jeho škodlivosti. Stejně, jako jsme se střídavě dozvídali o (ne)obsahu cholesterolu ve vejcích, můžeme slýchat i několik prokazatelných mýtů o mléku. Podívejme se na ty nejčastější.

Zdraví a nemocní

Je neoddiskutovatelné, že pro některé jedince může být vzhledem k jejich zdravotnímu stavu konzumace mléka a výrobků z něj skutečně škodlivá. Pro zdravé lidi ovšem platí, že některé informace skutečně nemají brát vážně.

Lidé nejsou na konzumaci mléka nastaveni

Podle některých tvrzení nejsou dospělí lidé „předurčeni“ k tomu, aby pili kravské mléko. Například server Slunečnice.cz píše: „O tom, že mléko je, či by někdy bylo běžnou potravou dospělých divokých zvířat, není nic známo. Vždy bylo první a základní potravinou pro mláďata. Dospělí lidé mléko jen obtížně tráví.

To ovšem podle serveru The Biting Truth není úplně pravda. „Kravské mléko je nepochybně určeno pro telata. A je pravda, že existují lidé, kteří mléčné výrobky nesnášejí. Většina lidí je ovšem schopna mléčné potraviny tolerovat, a to již tisíce let,“ píše web jedné z předních australských společností poskytujících výživové poradenství. „Mléko je velmi výživným zdrojem potravy. Obsahuje zejména velké množství bílkovin, vápníku, fosfátů, vitaminů skupiny B a jódu, což jsou všechno důležité živiny pro lidské zdraví,“ dodávají odborníci z Austrálie.

Růstové hormony škodící zdraví

Někteří odpůrci mléka tvrdí, že do něj výrobci přidávají růstové hormony, které mohou člověka ohrozit na zdraví. To se ovšem plošně neděje patrně i proto, že k tomu není důvod. Mléko totiž obsahuje přirozeně se vyskytující hormony, jako jsou progesteron a IGF1. Ten může u dětí pomoci při jejich růstu. Je však pravda, že v některých zemích se ke zvýšení produkce mléka používá syntetický hovězí růstový hormon.

Nebezpečí pro střeva

Zdravá střeva a mléko, to je prý spojení, které nejde dohromady. I tak bojovníci proti konzumaci mléka argumentují. A jak je to doopravdy? Podle výzkumů, které zmiňuje The Biting Truth, může být naopak mírná konzumace fermentovaných mléčných výrobků, jako jsou jogurty, kefíry a některé sýry, pro střevní mikrobiom prospěšná.

Přidaný cukr v nízkotučném mléce

Že nízkotučné mléko obsahuje více cukru než plnotučné, je pravda. Není tomu však proto, že by se do jednoho z výrobků přidával bílý prášek, ale jde o laktózu, tedy přirozeně se vyskytující mléčný cukr. Pokud se totiž z mléka odstraní tuk, všechno to, co v něm zůstane, má vyšší koncentraci bílkovin, vápníku a také laktózy.

Mléko brání hubnutí

Někdo dokonce tvrdí, že mléko může za přibírání na váze. Je to přesně naopak. Sklenice mléka navečer zabrání nočním nájezdům na plnou lednici.

A co se týká mléčných výrobků obecně a jejich vlivu na hubnutí, tak jde jen o to, kolik a jaké konzumujeme. Stejně jako u každého jiného jídla nebo nápoje je tedy třeba dbát na to, abychom nic nepřeháněli. Když si budete třikrát týdně dopřávat smažený hermelín, pochopitelně to k redukci váhy nepovede.

Ale vhodné zařazení mléka a mléčných výrobků do jídelníčku může pomoci vaši hmotnost "umravnit". Je ovšem třeba mít dobře nastavený svůj stravovací plán.

Zdroje informací:

Thebitingtruth.com - 6 Milk Myths You Can Stop Believing

Ceskenoviny.cz - Chcete vyrůst? Pijte mléko!

Eshopslunecnice.cz - Mléko - pít či nepít?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více