Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Arabská káva vás dostane vůní kardamomu i svou silou. Víte, jak ji správně uvařit?
Zdroj: Freepik, Prostooleh

Arabská káva se od té, na níž jsme zvyklí, hodně liší a není to jen přítomností voňavého koření. Je hustší, výraznější, silnější, pije se jen v malých šálcích a mléko v ní nehledejte. A v originální verzi vlastně ani cukr. Její příprava je ale takový malý rituál spojený s omamnou vůní exotického koření.

Pozor na kofein

Arabské kávě se říká gahwa a v arabském světě představuje výjimečný nápoj, který se často pojí s výjimečnými příležitostmi. To ale neznamená, že by se nepila běžně během dne. Pije, a to dokonce poměrně často, stejně jako čaj. Podává se v malých malovaných šálcích a třeba Turci ji rádi nabízejí hostům i turistům na velkých podnosech, kdekoliv v restauracích. Pokud ji jednou odmítnete, hostitel se nenechá odbýt a stejně vám ji nabídne znovu, v arabském světě je to slušnost. Když svůj šálek dopijete a další kávu už nechcete, doporučuje se šálek otočit dnem vzhůru, to je signál, že jste svou denní dávku kofeinu doplnili. Na kofein je ostatně arabská káva poměrně bohatá. Proces pražení v jejím případě totiž probíhá kratší dobu, což se odráží ve světlejší barvě kávových zrn. Podle webu Medium.com delší pražení kávových zrn snižuje v kávě množství kofeinu a obsah vody, proto má právě arabská káva obsah kofeinu vyšší a je tedy i silnější.

Chce to džezvu nebo dallah

Na přípravu arabské kávy se používají zrna arabika, které se melou úplně najemno. V arabských obchodech bez problémů seženete kávu již namletou a rovnou si můžete koupit namíchanou směs s kardamomem v různém poměru. Nejvýraznější je ta s 40 % kardamomu. Pokud by na vás byla příliš intenzívní, můžete zvolit i třeba s 15 % či s 5 % nebo úplně bez kardamomu. Specifickou chuť dodává kávě i příprava v džezvě nebo ve speciální konvici dallah. Džezva je speciální měděná, mosazná či nerezová nádoba s užším hrdlem a dlouhou rukojetí. Dallah je typická arabská konvice s baňatým tělem, které se uprostřed zužuje, pak zase rozšiřuje. Hubice má tvar půlměsíc a někdy bývá zakryta klapkou, aby káva nevychladla. Rukojeť konvice je klikatá a je zakrytá poklicí ve tvaru věžičky. Tato konvice je používaná k přípravě kávy při výjimečných příležitostech, třeba při svatbách, což dokazuje i to, že bývá nádherně nazdobená s různými rytinami. Podávání kávy při výjimečných událostech má ovšem i svá pravidla. Na svatbách se v arabském světě podává káva slabší, jemná a nasládlá, na pohřbech hodně hořká a bez cukru.

Nechte ji vzkypět

A jak je to s přípravou? Pokud máte džezvu, nejprve do ní nasypejte kávu, na jednu porci se počítají dvě lžičky kávy. Pak se přidá cukr, cca 1 lžička a vše se zalije vlažnou vodou. Pokud není koření součástí kávy, přidejte i nadrcený kardamom nebo jiné koření (skořici, vanilku či hřebíček, šafrán či zázvor). Používá se hlavně koření, které napomáhá snadnému trávení. Džezvu pak umístěte na sporák a čekejte, dokud se na kávě neobjeví pěna a nevzkypí. Pak odstavte, zamíchejte a počkejte, až si káva zase sedne. Postup zopakujte třikrát. Nakonec kávu odstavte, počkejte, až se usadí, a nalijte ji do šálků. Nejlépe se gahwa dělá na plynovém sporáku, ale dá se připravit i na varné desce. V arabských zemích se káva vaří buď přímo někde na plameni a nebo ve žhavém písku a popelu. Do arabské kávy by neměl správně patřit ani cukr, vykompenzuje se to ale aspoň tím, že se káva obvykle podává s datlemi, sušeným či kandovaným ovocem nebo s ořechy.

Témata

Recepty k tomuto článku

Komentáře

havlae

16. 1. 2023 11:19

"Rukojeť konvice je klikatá a je zakrytá poklicí ve tvaru věžičky." Zakrytá je rukojeť nebo konvice? :-O ;-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více