Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pizza s ananasem je častým tématem hádek mezi milovníky tradičního italského pokrmu.
Zdroj: Profimedia

Pizza Hawai neboli také pizza Havaj je tématem, které rozděluje milovníky tradičního italského pokrmu na dva tábory. Jedni ji milují a druzí nemohou vystát. Kombinace ananasu a šunky se nyní opět dostala do popředí zájmu. Může za to slavný neapolský pizzař Gino Sorbillo, který způsobil rozruch svým videem na Instagramu. V něm totiž tuhle pochoutku doslova vychvaloval.

Pizza Havaj: stručná historie 

Kontroverzní druh pizzy vymyslel v roce 1962 kanadský restauratér řeckého původu Sam Panopoulos. Jelikož rád experimentoval, chtěl zkusit do té doby netradiční spojení sladkého ananasu s vepřovým, přesněji tedy se šunkou.

Nápad měl úspěch a hosté Samovy restaurace Satellite v Chathamu si netradiční pizzu začali žádat. Z Kanady se posléze pizza rozšířila i do ostatních částí světa. A odkud název Havaj? Podle značky konzervovaného ananasu Havaj, který Panopoulos při přípravě používal.

Od té doby je pizza Havaj v nabídce mnoha restaurací a pizzerií po celém světě, ale zároveň je také jádrem sváru. Část lidí trvá na tom, že ananas na pizze nemá co dělat, jiní si zase tuhle pochoutku s klidem dopřávají. Průšvih ovšem nastane, když "kanadský výmysl" začne propagovat uznávaný italský restauratér! A to se stalo nedávno. 

Skandál z Instagramu 

Proslulý italský gastronom vyvolal skandál, když na Instagramu zveřejnil video, na kterém představil pizzu s ananasem. Tento krok podle deníku Daily Mail vyvolal mezi Italy, kteří jsou známí svým konzervativním pohledem na národní pokrm a tradičně odmítají použití ananasu na pizze, rozruch.

Přestože je držitel několika ocenění za nejlepší italskou pizzu Sorbillo známý svou otevřeností k novým nápadům, byl jeho přístup k tomuto kontroverznímu receptu přijat velmi negativně.

Provokativní video

O co vlastně šlo? Ve videu na Instagramu uznávaný šéfkuchař zmiňuje, že přestože ctí tradici, chce ananasovou pizzu vyzkoušet a zařadil ji do svého menu. Po chvilce otálení skutečně pizzu ochutnal a svou reakcí šokoval. Položil totiž ruku na srdce a prohlásil, že je opravdu dobrá. „Lidi, přísahám, že je vynikající,“ pronesl dokonce. 

Reakce na internetu byly smíšené, od zklamaných komentářů, které považovaly kombinaci pizzy a ananasu za znesvěcení italské tradice, až po obvinění z využití kontroverze pro marketingovou kampaň Sorbillových restaurací.
Když navíc uznávaný majitel pizzerií následující den sdílel fotografii s šesti ananasy a vyzval své příznivce, aby přišli ochutnat novou pizzu do jeho restaurace v Neapoli, vlna odporu se ještě zvětšila. Někteří Italové se však za Sorbilla postavili s tím, že si jeho nový pokrm zaslouží šanci.

Mafie a bomba

Není to poprvé, kdy se Gino Sorbillo stal terčem mediálního zájmu nejen proto, jak dobře dělá svou práci. V půlce ledna roku 2019 totiž před jeho neapolským podnikem vybuchla bomba.

Pět let před tím dokonce podnik někdo vypálil. Zatímco poprvé se hovořilo o práci italské mafie, před pěti lety šlo údajně o reakci na restauratérovo vyslovení se proti rasismu ve fotbalovém prostředí.

Tak můžeme jen doufat, že zařazení pizzy Havaj do jeho menu přežije restaurace bez úhony. 

Náš tip: Skvělou pizzu s ananasem nebo bez něj si můžete připravit podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

dailymail.co.uk - Naples' famous pizza chef Gino Sorbillo stuns traditionalists by including PINEAPPLE toppings for the first time - and even films himself breaking the Italian taboo

corriere.it - Sorbillo dopo l’attentato alla sua pizzeria: «Poteva morire qualcuno. Non escludo vendetta legata al calcio»

Wikipedie: Pizza havaj

Foodnetwork.ca: The History of Hawaiian Pizza

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více