Retro okénko: Pamatujete na roksová lízátka? Kulatá dobrota stála 40 haléřů, vyrábí se dodnes a prodává za 4 koruny
19. 3. 2024 Ostatní
Zářila všemi barvami, výjimečná byla svým plochým kulatým tvarem, a hlavně barevnými obrázky na bílém pozadí. Každá barva měla trochu jinou chuť a navíc se dala olízat téměř až do průhledna. Také vás u nich lákalo okousat barevný okraj a bílou část, aby vám zbyl jen obrázek?
Lízátka dob minulých
Lízátka patří snad k nejoblíbenějším dětským sladkostem a jen stěží najdete dítě, které by je nemilovalo. Lízátka se žvýkačkami, práskacím práškem nebo ve tvaru píšťalek sice v předrevolučních dobách neexistovaly, i tak ale byla nabídka lízátek za socialismu poměrně bohatá.
Pokud jste v té době patřili ke generaci, která si ničila zoubky chroupáním tvrdé cukrové hmoty, určitě vzpomínáte na plochá oválná lízátka různých barev v průhledném obalu s obrázky z pohádek nebo podlouhlé karamelky na špejli s kravičkou na obalu, které se tak hrozně lepily na zuby. K populárním lízátkům ovšem patřila i ta roksová.
Mohlo by vás zajímat
S třešní, jablkem nebo růžičkou?
Pokud vám nic neříkal název, určitě vám napověděla úvodní fotka. Typický pro ně byl tvar kruhu, barevný rámeček a bílý střed, v němž byly různé barevné obrázky. A děti se pak předháněly, zda ukořistily to s kytkou, třešněmi, citronem nebo třeba obličejem, což zní možná z pohledu dospělého trochu morbidně. Vyráběly se ve více velikostech, přičemž malé stálo podle pamětníků pouhých 40 haléřů a velké 1,20 Kč.
Mohlo by vás zajímat
Cukrovinka tvrdá jako skála
Ačkoli mnozí roksová lízátka považují za retro cukrovinku spjatou s minulým režimem, podobné sladkosti se vyrábějí téměř po celém světě. Populární jsou hlavně ve Velké Británii, v angličtině se nazývají rock a vypadají trochu jinak. Tvrdé cukrovinky mají obvykle podobu barevných tyčinek nejčastěji s mátovou příchutí.
Tyto tyčinky se prodávají vcelku nebo v podobě bonbónů (nebo u nás slavných lízátek) se vzorem uprostřed – tedy vlastně tyčinek nakrájených na plátky. Název odkazuje k tvrdosti bonbonů, jsou totiž tvrdé skoro jako kámen nebo skála.
Lízátka nebo tyčinky?
Slavným reprezentantem těchto cukrovinek jsou i známé Candy Canes - bílo-červená lízátka ve tvaru Santovy hole, které jsou v Americe jedním ze symbolů Vánoc. I tyto tyčinky měly u nás svou obdobu – v minulosti rovněž oblíbenou cukrovinku tzv. benátovou tyčinku, která ovšem měla ovocnou příchuť. Známá byla i pod mnoha dalšími názvy, říkalo se jí třeba špalek, štangle, cuckláda nebo právě roksové lízátko či tyčinka.
Chutnají jako kdysi
Roksová lízátka jsou jednou z mála cukrovinek, které nejen, že se vyrábějí dodnes, ale stále vypadají a chutnají jako kdysi. I když najdou se i škarohlídi, kteří tvrdí, že ta chuť už zkrátka není taková, jakou si pamatují z dětství. A také už nestojí 40 haléřů jako kdysi, ale 4 Kč, což je na dnešní dobu i tak poměrně příznivá cena. A hlavně, děti je i přes záplavu moderních lákavých sladkostí zbožňují stále.
Náš tip: Pokud si potrpíte na sladké, upečte si třeba tyto sněhové pusinky podle našeho videoreceptu. Nemusíte s nimi čekat až do Vánoc.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Co darovat místo sladkostí na Velikonoce: Tipy na zdravé mlsání pro děti i dospělé
Cupcakes: Americké dortíčky jsou hit i v Česku! Jak se liší od muffinů a čím je nazdobit?
Sladké, ale nekousat! Exotické tvrdé Bon Pari cucáme už od roku 1977
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Pamatujete na bonbony Sisinky? Stály 3 Kčs, vytahovaly plomby, ale děti je stejně milovaly
Retro okénko: Fialky se kdysi vyráběly z opravdových květů fialek. Tyto voňavé bonbóny stály 1 Kčs, teď za sáček dáme 50 Kč
Granko, Vitakáva, Májka aneb Pamatujete si, na čem jsme si pochutnávali za socialismu?