Luxusní ořechová roláda podle Josefa Maršálka: Nezapomeňte na olej, dodá vláčnost, radí známý cukrář
24. 3. 2024 V kuchyni s VIP
Piškotová roláda patří k velmi oblíbeným dezertům, obzvlášť pokud je naplněná lahodným krémem a posypána něčím křupavým. Jak ukázal Josef Maršálek v novém dílu pořadu Buchty po ránu, výroba takové dobroty není nic složitého a máte ji hotovou během chvíle.
Ořechová lahůdka
Tématem nedělního dílu Buchet po ránu byly piškoty, proto nemohl chybět ani recept na skvělou a velmi oblíbenou roládu s ořechy. Jak se ukázalo, nejde o žádný zázrak a její přípravu zvládne každý, kdo má s pečením alespoň minimální zkušenosti.
Jak připomněla moderátorka pořadu Tereza Bebarová, vše začíná už u výběru mouky. „Špaldová mouka má příjemnou oříškovou chuť, hodí se tedy do rolády úplně skvěle,“ sdělila oblíbená herečka.
Mohlo by vás zajímat
Dokonalé stočení rolády
Důležité jsou i další ingredience, s jejichž pomocí vznikne dokonalý dezert, ale je třeba dbát i na maličkosti. „Například olej dává vláčnost, roláda se potom krásně stáčí skoro sama,“ vysvětlil Josef Maršálek. Právě při stáčení divákům ukázal, jak dosáhnout toho, aby byl krém v celé roládě, která je utažená a neobsahuje vzduchové bubliny. Stačilo jen správně použít pečicí papír a pro někoho překvapivou pomůcku - pravítko.
Domácí džem
Do rolády neodmyslitelně patří i džem. Místo toho, abyste dlouho v obchodě vybírali, kterou značku zvolit, abyste dosáhli nejlepšího chuťového výsledku, můžete si poctivý džem vyrobit doma. Navíc vám k tomu bude stačit pouze pár složek. Želírovací cukr a ovoce, které máte rádi, Maršálek pro tentokrát zvolil meruňky. „V želírovacím cukru je více pektinu, můžeme tedy dávat více ovoce. Používáme ho v poměru dva díly ovoce a jeden díl cukru,“ vysvětlil populární cukrář.
Šlehaná ořechová roláda
Na lahodnou roládu plnou oříšků budete potřebovat: Na těsto 120 g hladké špaldové mouky, 60 g mletých lískových ořechů, 6 vajec velikosti M, 2 g skořice, 1 g soli, 150 g třtinového cukru a 10 g oleje. Na džem 400 g zralých meruněk, 1 vanilkový lusk, 200 g želírovacího cukru a 20 g citronové šťávy. Na dokončení 100 g lískových ořechů, 170 g másla a 170 g meruňkového džemu.
Jak na to?
- Bílky z vajec dejte do mísy od kuchyňského robota, přidejte třtinový cukr. . V robotu na plný výkon vyšlehejte do pevného nadýchaného sněhu, trvá to 2-3 minuty. Ke sněhu přidejte žloutky a olej. Ruční metlou rychle a krátce promíchejte.
- Poté přidejte mouku, nastrouhané nebo namleté lískové ořechy a skořici, pomalu metlou dvakrát promíchejte. Poté míchání zrychlete, aby se neudělaly žmolky.
- Vzniklou hmotu nalijte na plech pokrytý pečicím papírem a důkladně ji rozetřete po celé ploše. Pečte v troubě rozehřáté na 220-230 °C asi 5-6 minut.
- Mezitím si vyrobte meruňkový džem. Do hrnce vložte meruňky a za stálého míchání je přiveďte k varu. Přidejte želírovací cukr a špičkou nože vyškrábnutý vnitřek vanilkového lusku.
- Míchejte zhruba další 4 minuty, džem by měl být dostatečně hustý, s teplotou okolo 104 °C. Potom přilijte citronovou šťávu.
- Nyní si připravte krém. Do mísy dejte džem a máslo a obě ingredience vyšlehejte.
- Odřízněte upečený plát od plechu a otočte ho i s pečicím papírem, který opatrně sloupnete. V žádném případě ho ovšem nevyhazujte! Plát, který jste si dali opět na pečicí papír (klidně mimo plech) potřete džemem a zhruba 2/3 máslového krému.
- Na jedné straně rolády si udělejte záhyb, velký asi 1 cm a pomalu rolujte. Přitom roládu utahujte, aby nevznikaly vzduchové bubliny.
- Když máte roládu srolovanou, obalte ji pečicím papírem a pod okraj vložte pravítko, kterým tlačte pod roládu. Tím se krém dostane do stran a roláda se utáhne.
- Stočenou roládu potřete zbytkem krému a posypte oříšky, které můžete předem opražit.
Rady slavného cukráře:
- Sníh raději lehce nedošlehejte, než byste ho přešlehali.
- Hmota na roládu by měla po upečení „pérovat“. Pokud na ni zatlačíte prstem, vrátí se při správném upečení do původního stavu.
- Pokud nemáte teploměr, můžete při vaření džemu provést tzv. želírovací zkoušku. Do mrazáku vložte malý talířek, na který po uvaření džemu trochu kápněte. Pokud talířkem pootočíte a džem nepoteče, máte vyhráno.
- Na jednom konci si nechte roládu bez krému, aby vám nevytékal spodem.
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu se můžete podívat do naší galerie:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu také šlehačkovou roládu, chutná báječně:
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak uvařit čočku nakyselo. Příprava je jednoduchá a nezabere mnoho času
Čočku nakyselo podáváme s vařeným vajíčkem nebo s volskými oky. Přidáme k ní kyselou okurku. Kdo chce, doplní čočku opečenou uzeninou. Jak vařit… Číst více
Jak připravit novoroční koleno? Je to téměř bezpracný a přitom tak chutný oběd
Většina z nás na Silvestra ponocuje a tím pádem později vstává. Někteří, v tom lepším případě, jen s bolestí hlavy. Komu by se ale pak chtělo vařit?… Číst více
Zemanův hradní šéfkuchař: Prezident miluje šunku s křenem a „nemusí“ žemlovku. Na novoroční oběd bude mít tyto tři chody
Tradice velí na Nový rok poobědvat čočku.… Číst více
Jak uvařit čočku na kyselo? Pět základních rad, jak správně postupovat
Čočka se vařila na Nový rok především proto, že svým tvarem připomínala peníze, byla snadno dostupná a její příprava jednoduchá. Nejčastěji se podává… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií aneb O tom, zda má cenu péct všechno nadvakrát a jak nám chutná bezlepkové pečivo
Pečení na neděli: Jak správně připravit piškotovou roládu se žloutkovým krémem? Cukrářská mistrová se podělila o své fígle
Hit internetu: Nepečený jablečný čokoládový dort jen ze dvou ingrediencí je krásně vláčný a na přípravu snadný
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 14 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 14 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Čerstvé domácí máslo je hotové za pár minut. Spočítali jsme, zda se vyplatí nejen chuťově, ale i finančně
Luxusní ořechová roláda podle Josefa Maršálka: Nezapomeňte na olej, dodá vláčnost, radí známý cukrář
Vítězem Peče celá země je Vojta. Radost mi udělá obyčejný litý perník, říká v prvním rozhovoru po finále