Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meruňky
Zdroj: Freepik, freepik

Jsou vynikající v jogurtu, domácím müsli či salátu, dají se kombinovat s jiným ovocem i masem a plněné knedlíky jsou díky nim jedním z nejoblíbenějších dětských jídel. Sklizeň meruněk probíhá přibližně od začátku července do poloviny srpna. Nenechte si ujít šanci uchovat tento bohatý zdroj vitamínů a minerálních látek až do další sezóny.

Meruňky od 6. měsíce života

Meruňky jsou plné vitamínů, antioxidantů, draslíku a vlákniny a tyto benefity můžete vy i vaše děti čerpat během celého roku díky možnosti zavaření nebo zmrazení. Snáší-li miminko obecně ovoce dobře, meruňky by mu neměly činit žádné problémy. Občas však mohou na malé děti působit projímavě. Kolem 6. měsíce podávejte meruňky v podobě rozmixovaného příkrmu. Zralé meruňky nakrájejte na menší kousky, uvařte v kojenecké vodě doměkka a rozmixujte na hladkou kaši. Lze je kombinovat i s dalším ovocem, zeleninou či masem. Jakémukoli příkrmu dodají potřebnou sladkost, kterou děti milují.

Vitamíny, minerály, antioxidanty i vláknina

Podle magazínu healthline.com jsou meruňky bohatým zdrojem vitamínu A, který se stará o zdravý vývoj a správnou funkci zraku i podporu imunitního systému. Neméně štědře je zastoupen i vitamín C pomáhající chránit buňky před poškozením volnými radikály. I ten je nezbytný pro imunitu nejen dětí a boj s viry a bakteriemi. Vláknina v meruňkách podporuje správné trávení. Trpí-li dítě na zácpu, meruňky se postarají o regulaci trávicích procesů. Z minerálních látek důležitých pro růst a vývoj je v meruňkách nejvíce zastoupen draslík. Ten přispívá ke správné funkci svalů a nervů.

Jak využít meruňky v kuchyni?

Nepříliš dlouhou sezónu zrání meruněk je i díky výše uvedeným zdravotním benefitům třeba využít na maximum. A nemusíte vždy sázet pouze na dezerty, i když kombinace se zdravým tvarohem v křehkém koláči jistě stojí za vyzkoušení. Meruňky chutnají skvěle i v kombinaci s kuřecím, krůtím nebo vepřovým masem. Lze je s masem dusit, péct či zapékat, nebo připravit lahodné meruňkové chutney [čatný] jako přílohu. Výživné ovoce lze díky své pevné konzistenci i grilovat. Grilované meruňky jsou výborné v kombinaci s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Plněným tvarohovým knedlíkům zejména děti neodolají, stejně jako meruňkovým nanukům, které jsou dokonalým osvěžením v horkém létě. Meruňky lze přidat i do smoothie, limonády, jogurtu, müsli nebo rýžového nákypu. Meruňková marmeláda patří mezi neoblíbenější doplňky k palačinkám, lívancům, dá se mazat na pečivo a také je nezbytnou součástí slavného Sacher dortu.

Uchovávání meruněk

Nejčastějším způsobem, jak uchovat meruňky, které nám vydrží až do další sezóny, je zavařování. Základní recept na meruňkový kompot zahrnuje pouze zralé meruňky, cukr a vodu. Spoustu možností využití po celý rok bude mít i marmeláda nebo džem.

Meruňky se dají také sušit a dále zpracovávat do sladkých i masitých pokrmů. Omyté a osušené zralé meruňky překrojte napůl, vyjměte pecku a rozprostřete je řeznou stranou nahoru na plech vyložený pečicím papírem. Troubu zahřejte na 50 °C a meruňky v ní pozvolna sušte přibližně 16 – 20 hodin. Každé 2 – 3 hodiny meruňky otočte. Hotové sušené meruňky by měly zůstat trochu pružné, ale nesmí po zmáčknutí pustit šťávu. Ovoce nechte ještě 3 – 4 dny dokonale dosušit na plechu a teprve poté je vložte do uzavřené dózy a uskladněte na suchém, tmavém místě. Sušené meruňky se rovněž hodí do masitých jídel, například marockému tajine [tažín] s kuřetem a cizrnou dodávají nezaměnitelnou exotickou chuť.

Zralé meruňky lze také mrazit, nejlépe ve formě protlaku, aby se předešlo zhnědnutí a změně konzistence, po které nejsou celé kousky moc atraktivní. Vypeckované a nakrájené meruňky podlijte trochou vody, poduste doměkka a pomocí lisu na ovoce nebo mlýnku prolisujte na protlak. Ten je vhodné před zmrazením ještě osladit podle chuti.

Zdroje informací:
healthline.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více