Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lískové oříšky doplní energii po běhání, zmírní stres a ještě skvěle „nakrmí“ váš mozek!
Zdroj: Pixabay, Alicja

Pokud se na podzim těšíte kvůli ořechům, dřív než ty vlašské si užijete lískové. Dozrávají totiž již od konce srpna. Zralý oříšek poznáte snadno – tzv. punčoška, v níž je oříšek ukryt, musí být hnědá, skořápka pak světle hnědá. Šaty pro Popelku v nich sice asi nenajdete, ale zato spoustu prospěšných živin.

Lísky na zahradě

Ořechů u nás moc neroste, kromě vlašských si můžete v našich krajích natrhat jen oříšky lískové. Jde o plody lísky obecné, která patří do čeledi břízovitých. Tento keř se vyskytuje nejen u nás, ale téměř v celé Evropě, kromě nejsevernějších oblastí severských zemí. Na lískové oříšky narazíte na okrajích lesů, podél cest nebo u řek, líska se dá pěstovat i na zahradě. Je totiž nenáročná, jen se doporučuje vysadit několik keřů kvůli vzájemnému opylování. Kromě lísky obecné existuje i líska největší a turecká, z níž nejčastěji pocházejí oříšky kupované v obchodech. U nás se ale tyto lísky vysazují spíš jen uměle.

Před použitím opražte

Líska je výjimečná právě svými oříšky, které rostou na jejích větvích buď samostatně, ale častěji ve skupinách, právě nejčastěji jako tři oříšky pro Popelku. Lískové oříšky mají poměrně tvrdou skořápku, kterou odstraníte nejlépe paličkou na maso. Oříšky dejte do nějaké síťky a pak opatrně paličkou nakřápněte skořápky. Pak již oříšky snadno oloupete. Lískové oříšky se ale většinou prodávají již bez skořápky a je nutné je zbavit jen tenoučké hnědé slupky. Tu odstraníte pomocí vysoké teploty. Ořechy buď vysypejte na plech, vložte do trouby předehřáté na 200 °C a nechte je tam 5-10 minut. Můžete je také osmahnout nasucho na pánvi. Pak už je stačí jen přesypat do čisté utěrky a třít tak dlouho, dokud slupky samy neodpadnou. Ale nebojte, odlupují se téměř samy. Ořechy navíc budou mít příjemnou praženou chuť.

Oříšky plné vitaminů a minerálů

Velkou předností lískových oříšků je, že jsou lépe stravitelné než ořechy vlašské. Jsou výborným zdrojem energie, obsahují kolem 60 % tuků a až 20 % cukrů. Podle webu Medicalnewstoday.com přibližně 50 g lískových oříšků stačí k doplnění energetického výdaje po hodině sportování. Patří i mezi potraviny poskytující výživu mozku - podporují činnost mozku, posilují nervy a působí proti stresu. Kromě toho obsahují podle webu Healthline.com spoustu vitaminu E, vitaminu B6, vápníku, hořčíku, zinku, draslíku, kyseliny listové a vlákniny. Jsou výborným zdrojem bílkovin a antioxidantů, chrání srdce a snižují hladinu cholesterolu.

Dokonalé s čokoládou i v koláčích

I když jsou samozřejmě nejzdravější lískové oříšky samotné a pokud možno nepražené, i tak jsou poměrně oblíbenou součástí mnoha cukrovinek. Dokonalý pár tvoří s čokoládou a kakaem, což dokazují v klasické čokoládě, v pralinkách, čokoládových lanýžích, čokoládových tyčinkách, v lískooříškových pomazánkách i v likérech. Oříšky se i melou najemno, čímž vzniká mouka ideální pro bezlepkové pečení. Jsou jednou z důležitých součástí müsli směsí, využívají se do koláčů a nesmí chybět ani v mnoha slavných dortech, třeba se jimi zdobí vyhlášený maďarský Dobošův dort. Z jader se vyrábí i olej, který je možné použít třeba k dochucení kaší, jimž dodá příjemnou ořechovou příchuť. Častěji je ale využívaný v kosmetice, prospívá hlavně vlasům. Pokud máte strach, aby se vám do ořechů nedostali moli, naložte si je do medu. Ideální je namíchat med s ořechy v poměru 1:1. Vše dejte do hrnce a zahřívejte tak dlouho, dokud se med nerozpustí. Naložené ořechy v medu je nejlepší skladovat v uzavíratelné sklenici se šroubovacím víčkem.

Recepty k tomuto článku