Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Blíží se Velikonoce a tak mnoho z nás bude vařit vajíčka nejen pro koledníky, ale třeba i jako základ občerstvení. Pokud vám vejce při vaření často praskají, nebo se obtížně loupou, připomeňte si dnes se mnou, jak obojímu předejít.

Jak uvařit vejce, aby nepraskla

Začneme tím nejjednodušším, a sice, jak uvařit vajíčka, aby nepraskla. Mívala jsem s tím dříve občas taky trable a musím říct, že vytékající bílek byl pokaždé k vzteku. Proto jsem pátrala, jak tomu předejít. Vyzkoušela jsem všechno možné, ale úplně nejvíc se mi osvědčila kombinace tří kroků:

  1. Vyndat vejce z lednice předem. Dělám to vždycky a to minimálně dvě hodiny dopředu, anebo klidně i večer předem. Vajíčka se při pokojové teplotě trochu ohřejí a pak při vkládání do horké vody nezažijí takový teplotní šok a nepraskají. 
  2. Důkladně vodu osolit. Sůl by měla skořápku změkčit (tím pádem vejce nebude mít tendenci praskat a pak se bude snáze loupat). Do litru vody dejte alespoň 5 lžic soli. Kdyby vajíčka náhodou praskla, nevytečou a bude je možné využít. 
  3. Přidat dvě lžíce octa. Ocet působí jednak jako antibakteriální prostředek (i když tak působí i samotný var vody), ale také by měl přispívat k tomu, že vejce neprasknou. Působením kyseliny octové se totiž skořápka také trochu změkčí. 

Každopádně, u mě to funguje, takto vařím vajíčka pokaždé. Vodu s octem a solí přivedu k varu, pak kastrůlek odstavím, pomocí polévkové lžíce opatrně vložím vejce a dám zpět na sporák, kde nechám vodu už jen mírně probublávat. 

Někdy se doporučuje také opatrně propíchnout tupý, širší konec vajíčka, ale to nedělám. 

Jak uvařit vejce přesně podle chuti 

Tak, ohleduplné vaření vajíček bychom měli, teď, jak je uvařit natvrdo, jak naměkko a případně nahniličko. Já nejčastěji vařím vajíčka nahniličko anebo natvrdo. 

Jak už jsem psala, vejce vkládám do lehce bublající, osolené a octem dochucené vody. Vejce naměkko vařím přesně 5 minut, na hniličko 6-7 minut a natvrdo přesně 9 minut. Poté je nutné horkou vodu slít a okamžitě vložit kastrůlek s vejci pod proud ledové vody a vajíčka tak ihned ochladit a zastavit další vaření. 

Když to neuděláte, teplo bude působit dál a vajíčka nebudou v takové konzistenci, jakou očekáváte. Nejhorší je to u vajec vařených natvrdo, kdy se žloutek vysuší a má po okrajích šedozelenou barvu. Nevypadá to dobře, ani nechutná. 

Jak vejce snadno oloupat

Jak už jsme si řekli, snazšímu loupání napomůže sůl ve vodě, ale to není všechno. Pomůže také zmíněné prudké zchlazení, díky kterému se bílek oddělí od skořápky.

Na internetu kolují už delší dobu videa, kde umístíte vejce do skleničky s trochou vody, uzavřete a sklenicí zatřesete. Vajíčko by mělo jít oloupat snáz. Postup jsem vyzkoušela a někdy funguje, někdy ne, záleží i na síle, jakou při třesení použijete. Nicméně, obecně to nedoporučuji. 

Co se mi osvědčilo, je uvařené vajíčko lehce vyválet po stole nebo na prkýnku a pak začít loupat pod tekoucí vodou a to směrem od širšího konce. Voda pomůže oddělit tenkou blanku od pevného bílku a vajíčko pak půjde dobře oloupat. 

Lépe lze loupat také vajíčka alespoň 5 dní stará. Časem se v nich totiž zvětšuje vzduchová bublina u tupého konce, díky níž se snadno dostanete pod skořápku. 

A co udělat s oloupanými vajíčky? Kromě obvyklých receptů, jako je vajíčková pomazánka a podobně, je ráda nakládám do řepy, nebo do směsi čaje a sojovky, ale o tom zase někdy jindy. V galerii se můžete podívat, jak taková naložená vajíčka vypadají

Fotogalerie - Holka u plotny radí: Jak skvěle uvařit vejce natvrdo nebo naměkko, a jak je snadno oloupat? Funguje zásada tří kroků

Ukázat 9 fotografií

 
Podle videa si můžete připravit vajíčkové retro chlebíčky: 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více