Křehký jablečný závin
Jablečný závin patří mezi klasiku, která se pravidelně peče v našich kuchyních jako rychlá sladká pochoutka k nedělní kávě. Vyzkoušejme ale tentokrát kupované listové těsto nahradit touto křehkou variantou našich babiček. Mlsné jazýčky naši snahu jistě ocení.
Suroviny pro 2 kusy
2 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 13 379 kJ / 3 198 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,29 g |
Tuky | 231,21 g |
Vláknina | 9,00 g |
Cholesterol | 1,32 g |
Sodík | 133 mg |
Sůl | 0,28 g |
Sacharidy | 222,39 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
My doma nemáme rádi jablkové záviny, ale tento recept jsem zdědila po mamince, tak ho občas upeču a jen se po něm zapráší. Včera jsem pekla z tohoto těsta tzv. "soukromé záviny", tj. udělala jsem malinké a bylo jich 7.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 11. 2023 22:47
Veronika.Hrozna: Přesně toho jsem se bála, že to bylo mastnější a bude to mazlavé při rozválení. Jen malinko jsem podsypala při rozválení a pracovalo se s tím super. Nechala jsem v lednici odpočinout 4 hodiny.
20. 11. 2023 13:04
janatka: Já taky vyzkouším. Předcházející recenze, no někdo si nevšiml, že necháme odpočinout a mastné těsto jedině v lednici a dobře ztuhlé mírně promísit studenými raukami a až pak, válet. Zkušenost mi velí, že se nic nestane a závin bude výborný.
20. 11. 2023 09:37
Měla jsem strach, aby se mi tento závin povedl. Je to křehké těsto. Krásně se pracovalo s těstem a mé obavy byly zbytečné. Je jemný, křehký a moc nám chutná!!!! Příště dám hrušky.
28. 9. 2023 21:01
Jarka.R: Ano, také jsem dnes zkusila a nejhorší těsto, které jsem kdy na závin dělala!! Lepivé, po upečení drobivé, bez chuti ... škoda surovin, opravdu FUJKA
28. 9. 2023 20:58
Nejhorší těsto na štůdl, který jsem kdy dělala!! Lepivé, nešlo vyválet, musela jsem vyválet ve folii, trhá se, strašně mastné, absolutně bez chuti. V troubě úplně popraskalo a nejde ani ukrojit- jen se drobí... No jo, jen mouka a celá kostka másla, mělo mě to trknout. Prosím, nedělejte ho, ztráta času, nervů a surovin. Video je zavádějící, nelze takto vyválet či zabalit. Opravdu to nejhorší, co jsem kdy dělala Jedním slovem FUJ
14. 11. 2022 18:53
Zdálo se nám že je to málo sladké, tak do jablek přidávám 2-3 lžíce medu. Závin nemá chybu
5. 11. 2022 04:55
Dodržoval jsem přesný postup, pouze jsem přidal trochu cukru k jablkám. Teď jsem ho vyndal z trouby a je úplně rozpraskaný...
4. 10. 2022 18:39
Dnes jsem dělala a těsto je vynikající. Budu to dělat často, mnohem chutnější než listové a křehké. Nesypala jsem strouhankou, ale do nastrouhaných jablíček jsem zamíchala pudinkový prášek. Krásně to drží - vůbec se nesype. Akorát bych řekla, že tam chybí ten cukr, jinak vynikajicí
1. 10. 2022 14:46
Rebelka: zkus olejový zavin vůbec se netrha a nelepi je pružný hezky se sním pracujenez ten maslovy to jsem byla zklamaná drolilo se neslo to vyvalet trhalo jse.
10. 7. 2022 14:15
casino: Děkuji mnohokráte! Vyzkouším
5. 7. 2022 11:09
Luc77:
Dělávám velmi podobný, podle zděděného rcp
Dávám 160g másla a místo vody bílé víno
Závin neroluji, pouze těsto přeložím přes sebe viz bod 5 postupu
Tím se po upečení vyhnu srazku (brousku) - viz video
Dělávám velmi podobný, podle zděděného rcp
Dávám 160g másla a místo vody bílé víno
Závin neroluji, pouze těsto přeložím přes sebe viz bod 5 postupu
Tím se po upečení vyhnu srazku (brousku) - viz video
5. 7. 2022 10:22
Dobry den, strudlik jsem vcera zkousela - chutove byl vyborny, ale uz pri valeni se testo trochu lamalo a po upeceni bylo takove drobivejsi, rozpadalo se. Mam priste ubrat maslo? Predem moc diky. Lucka
13. 3. 2021 12:56
Skvělý recept, určitě ukládám
Těsto je krásně křehké a moc dobře se s ním pracovalo. Dala jsem trochu míň Hery cca 230g, dále bez ořechů a bez másla.
Zamotala jsem to jako normální závin z listového těsta a dobrý. Asi záleží na tloušťce plátu a kolik jablek tam dáte, 2-3 jabka bohatě stačí
Těsto je krásně křehké a moc dobře se s ním pracovalo. Dala jsem trochu míň Hery cca 230g, dále bez ořechů a bez másla.
Zamotala jsem to jako normální závin z listového těsta a dobrý. Asi záleží na tloušťce plátu a kolik jablek tam dáte, 2-3 jabka bohatě stačí
26. 9. 2020 19:46
Skvělý recept bez cukru, daleko lepší, než z listového těsta. Vse se provedlo, děkuji.
6. 1. 2018 15:54
Rebelka: zkus poloviční šířku těsta a nemotej vícekrát, jen přelož - tak, jak píše Hella před rokem
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 14 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 20 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 21 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 23 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Právě bylo uvařeno:
Falešný španělský ptáček
MarcelaPa uvařila před 7 hodinami
Šlehačkové cukroví
MarcelaPa uvařila před 7 hodinami
"Fajnový" smažený sýr
Elivet uvařil před 9 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
VeronikaMa uvařila před 9 hodinami
Drožďová polévka s pohankou
Peta6 uvařila před 10 hodinami
Zelňačka (klasika)
cvrky uvařila před 11 hodinami
Houskové knedlíky
Skrabi uvařila před 11 hodinami
Houskové knedlíky z prášku do pečiva
Skrabi uvařil před 11 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
Skrabi uvařila před 11 hodinami
Houbová kolínka z trouby
Jan Nemec uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Výborný rychlý jablečný štrúdl bez kynutí: Nadýchané těsto a šťavnatá náplň tvoří dohromady dokonalou dvojici
Kalendář vánočního pečení 2022: Kdy se pustit do pečení perníčků, kdy zadělat na linecké a jak na krémy? Přehledný manuál + recepty
Další recepty
Tématické fráze: jablečný zavin jablečný závin recept zavin závin jablečný recept na jablečný závin křehký jablečný štrůdl jablkový závin krehky strudl jablečný závin z listového křehký jablkový závin výborný jablečný závin jablečnýzávin jablečné záviny recepty na jablecny zavin závin z křehkého těsta recepty jablečný zavin závin recept recept jablecný závin jablečný štrůdl jablečný závin
Suroviny: mouka hladká, žloutek, máslo, voda, jablko, rozinky, ořechy, skořice, máslo, strouhanka, vejce
Křehký jablečný závin
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qnz7
39 názorů