Závin z listového těsta s česnekem

Hella Kuchařka: Hella

Studená kuchyně 17 názorů

Suroviny

400 g listové těsto
250 g krájeného moravského uzeného (nebo šunkový salám)
200 ml kysaná smetana
250 g taveného sýra
3 stroužky utřeného česneku
malá hrst strouhanky
1 vejce
Recept si zatím oblíbilo 26 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z tohoto množství budou 2 záviny, proto si ingredience rozdělíme na 2 poloviny.

  2. Polovinu listového těsta rozválíme na placku asi 20x40 cm. Kysanou smetanu, tavený sýr a česnek vidličkou umícháme na kaši. Protože na potření závinů nám bude stačit půlka vejce, rozmícháme ho v hrnečku a půlku přimícháme do sýrové kaše.

  3. Prostředkem těsta položíme do řady za sebou plátky uzeného, potřeme sýrovou kaší a mírně posypeme strouhankou. Na to dáme další vrstvu masa nebo salámu, znovu sýr atd. až vše spotřebujeme. Pak lehce přehodíme okraje přes sebe a uložíme na vodou vypláchnutý plech spojem dolů, nebo šikmo nařízneme okraje a ozdobně zapleteme. Potřeme vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 10 min, pak snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 10 min. Troubu nesmíme asi 15 min otevírat! Závin dobře drží pohromadě a nejlepší je vlažný.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 748 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Závin z listového těsta s česnekem

  • broucekSylva broucekSylva

    Dnes jsem udělala a je to výborné.:yes:

    Odpovědět

  • Andulka 53 Andulka 53

    Vynikající recept.dnes upeceno a tak rychle snedeno zr jsem nestihla pořídit foto.příště.posilam bodiky.:-p

    Odpovědět

  • Eliska Bacharka Eliska Bacharka

    Vyzkoušeno, upečeno, snězeno. :yes::yes::yes: Přítel mi řekl, že česnekové jednohubky jsou přežitek, od teď budeme péct už jen česnekové štrůdly... haha :-)):-)):-)):yes::yes:

    Odpovědět

  • jankohrasko jankohrasko

    sic jsem neměl tavenák,dal jsem tedy eidam strouhaný a jídlo vzniklo přímo božské,děkuji za recept.

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Pavla S.: Děkuji za milá slova, velmi mě tvoje pochvala potěšila a jsem ráda, že chutnalo. :-8

    Odpovědět

  • Pavla S. Pavla S.

    Helka, toto je úplne famózne, úžasné, fantastické!!!
    Včera som si pohľadala nejaké recepty na slaný závin, bo som kúpila lístkové cesto - prvýkrát v živote. Tento tvoj recept ma zaujal najviac a už od včera mi tiekli sliny :-D
    Trošku som ho modifikovala, pridala som do vrstiev slaninu a na tenučko nakrájané krúžky červenej cibule. Do syrovej omáčky som nedala tavený ale strúhaný parmezán (myslím, že by to bolo výborné s akýmkoľvek strúhaným tvrdým syrom), dala som ho naozaj štedro.
    Pri pečení som sa troška pozabudla a neskoro som stiahla teplotu, tak je zvrchu trošku hnedší, ale na chuti mu to nič neuberá.
    Zjedla som na posedenie polovicu jedného a vidím to tak, že do zajtra neostane nič :-)

    Ešte raz ďakujem za výborný recept. Môžem len odporúčať!
    :yes:

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Je ozaj výborný,lahodný...budem robievať často a naozaj môžem len doporučiť:-)):yes:

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Tak tento recept mi prišiel naozaj vhod:-))Lístkové cesto som nikdy moc nepoužívala,až som vyskúšala pizzu z líst.cesta a bolo to tak rýchle a dobré,že som si nakúpila ďalšie cestá a hľadala som nejaký dobrý recept,najlepšie slaný a zrazu toto:-O;-)Vyzerá to super,ešte dnes alebo zajtra to vyskúšam:yes:

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    ale ja ho ozaj robievam s obrovskym uspechom uplne vsade...aj dnes ho idem robit...pride k nam manzelova maminka a tej ho robievam uplne pravidelne nasa ceska aj slovenska rodina ho uz robieva tak, ako keby to bol rodinny recept

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Jasná Princezno, jsem ráda, že chutnalo. Závin všude sklízí velké úspěchy, jen tady na Topkách né. Ale mě to nemrzí, mrzet by to mělo každého, kdo ho neochutnal ;-)

    Odpovědět

  • Jasna  Princezna Jasna Princezna

    Závin je výborný! Doporučuji. :yes:
    Čerpala jsem jen ze surovin co jsem měla doma, takže jsem do dvou nohavic rozdělila pouze 100g krájené šunky a 150g taveného sýru a i tak je chuť skvělá a výrazná. Strouhanku jsem nedávala a vyteklo jen zanedbatelné množství.

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Mňam! To bych si hned dala:-p

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Moc dobré:-p

    Odpovědět

  • baf21 baf21

    Já s těmi tavenými sýry jsem taky na štíru,proto jsem tam dal jen 125g a do 250g jsem dostrouhal nivu.
    Je to špica jen příště tam přihodím nějaký ten stroužek a koupím o 3 Pardálové více (piva):yes:

    Odpovědět

  • Marta Marta

    Teda tavený sýry moc nejíme, ale v tomhle může být fakt výborný. Dávám za 1 už jenom přitom pomyšlení. Musím brzy vyzkoušet :-p .

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: slaný listový závin recepty z listového těsta slané slané pečivo z listového těsta slané záviny z listového těsta, recepty recepty z listového těsta slane zaviny listové těsto na slano listové těsto slané listové těsto slané recepty slaný listový závin se zelím listové těsto slane recepty se zelím masový závin z lístkového těsta listové těsto se zelím slané listové těsto slané recepty z listového těsta slaný závin z listového těsta se špenátem slaný závin se zelím závin se zelím recept na listové těsto listove slane zaviny

Zapomněl/a jsem heslo