

Jablečný závin
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- 100 g másla (hery)
- 1 celé vejce
- prášek do pečiva
- 1/8 l mléka
- náplň:
- 1 kg jablek
- 4 lžíce cukru krystal
- 1 skořicový cukr
- rozinky
Postup přípravy receptu
Mouku, mouč. cukr, máslo, vajíčko a prášek do pečiva spojíme na vále v hladké těsto.
Pak rozdělíme na dva díly, které rozválíme. Jablka oloupeme nastrouháme. Dáme na těsto posypeme cukrem a skořicí dáme rozinky. Zavineme a potřeme vajíčkem.
Pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních asi 40 min. Vychladlý pocukrujeme .
Poznámka od kuchařky
Když nemám čas na štrůdl dělám na plech jako buchtu. Je velmi křehký a vynikající. Je od mojí babičky.
Omlouvám se za fotky tentokrát se mi tedy vůbec nepovedly
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jablečný závin
-
To mléko mám dát jako kam ? V receptu ho nikde nevidím...
-
Dobrý večer
Můj manžel štrůdl miluje
jablek máme dost tak tento recept ráda zkusím
Zdenča -
Zdravim,doufám,že ostatním tady nebude vadit,když přidá svůj názor chlap. Závin vynikající,jen byl problém s těstem,bylo poněkud mazlavější,,ale po přidání trochy mouky o.k.,zatím jsem lepší nejedl.I doma byla pochvala,takže díky za super recept
-
Dnes jsem tak
é upekla: Závin je výborný a jde krásně zpracovat.
Všichni jsme si pochutnali. -
Je skvělý!
Dělala jsem závin a opravdu se poved. Těsto šlo rozválet moc dobře. Příště vyzkouším jako koláč. Všem moc chutnal.
-
Také mi těsto nešlo vůbec válet, nechápu jak se z tohoto těsta někomu povedl závin
. Ale jako koláč na plech byl moc dobrý, i když byl problém těsto do velikosti plechu rozválet
.
-
Právě jsem šoupla do trouby plech s tímto koláčem
podle Mirca75 jako mřížkový koláč, jen jsem na jablka ještě rozprostřela sladký pevný sníh ze 4 bílků(čekaly v ledničce na spotřebování)
Těsto mi vypracovala pekárnadala jsem jen 100ml mléka a přidala polévkovou lžíci hl. mouky. Nemyslím si, že by z těsta nešly vyválet placky na záviny.....těsto bylo vláčné, dobře se válelo, netrhalo se
příště vyzkouším jako štrůdlík
-
Snažila jsem se přesně podle receptu ale už při zpracování těsta se mi zdálo málo mouky, a taky to tak bylo, musela jsem hooodně přisypat aby se to dalo vypracovat a vyválet, no zřejmě té mouky bylo i tak málo, závin v troubě prasknul a tekla z něj šťáva
Takže za mě jako závin se to upéct nedá, možná by to šlo jako tu buchtu ale to jsem nezkoušela.... -
Syn má mít na dnes štrůdl do školky. Hledala jsem recept a našla ten váš. Je tak jednoduchý na přípravu, těsto vláčné a ta vůně. Vynikající! Jsem z něj nadšená
-
Si asi děláte srandu. Zajímalo by mne jak jste mohli těsto přpravené podle tohoto receptu vyválet. Musel jsem tam přidat snad 200g mouky navíc!
-
kam zmizelo v receptu mléko? Patří určitě do těsta že ?
-
je to delikateska, dnes jsem tehle uzasny zavin pekla a proste mnamka
-
Deniso,
děkujem za príííma recept.Prvně jsme pekli ve středu a dnes (pátek) to jdu zopakovat, protože závinek zmizel.
-
Ahoj mirca75 vůbec mi nevadí že jsi přidala fotečky aspoň jich je víc a jinak řešené . Je to paráda a děkuji za fotečky i bodík co se týče mlíka někdy nedávám žádné ale přidám vajíčko .
-
Deniso
tak posílám slíbené fotečky.Je jich trošku víc,ale snad se nebudeš zlobit-už jsem taková
.Část hladké mouky jsem nahradila celozrnnou pšeničnou a koláč jsem dělala na způsob mřížkového.Koláč je opravdu křehký a moc dobrý
.Určitě jsem nepekla naposledy,jen zkusím dát příště míň mléka-jen 100ml-měla jsem totiž těsto řidší(lepkavé) a musela jsem trošku přihušťovat
.Ale to neva,moc nám chutná a to je to nejdůležitější
.A posílám boďku