Jak připravit profiterolky, plněné dobroty z odpalovaného těsta. Poradíme vám
Profiterolka je francouzský dezert z odpalovaného těsta. Její název znamená "dárek" a přesně tím je. Lahodný, křehký bochánek, plněný krémem, šlehačkou, zmrzlinou nebo sladkou nádivkou, okouzlí všechny, kdo ho ochutnají.
Odpalované těsto si musíme na něčem vyzkoušet - proč by to nemohly být právě profiterolky? Nejvíce se podobají větrníčkům, ale jejich náplň a zdobení nemají jasná pravidla, proto jsou na přípravu jednodušší. Poradíme vám postup.
Příprava a pečení profiterolek
Nejtěžší je příprava odpalovaného těsta - pak už je to snadné:
- Připravíme si odpalované těsto z mouky, tuku a vody. Po vychladnutí ho ušleháme s vejci. Vznikne jemná, tvárná hmota.
- Těsto budeme stříkat z cukrářského sáčku přes řezanou špičku. Pokud ho nemáme, tvoříme dvěma lžičkami na pečicí papír malé nočky.
- Vytvořené bochánky posazujeme dále od sebe, trochu se nafouknou. Přestříkneme plech vodou a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C.
- Upečeme do tmavě růžova a při pečení neotevíráme troubu. Páru necháme jen po pramínku uniknout z trouby, než ji otevřeme.
- V případě, že budeme profiterolky plnit rozkrojené, rozkrojíme je zatepla - později by se lámaly.
Plnění a zdobení profiterolek
- Vychladlé a rozkrojené profiterolky naplníme máslovým nebo žloutkovým krémem, ušlehanou šlehačkou s mascarpone nebo zmrzlinou.
- Do středu krému můžeme zapíchnout kousek ovoce (jahoda, malina, broskev) a krém obarvit kakaem nebo nasekanými kousky ovoce.
- Přiklopíme odříznutým vrškem profiterolky a polijeme čokoládou, cukrovou polevou nebo poprášíme moučkovým cukrem.
- Profiterolky plněné bez rozkrojení musíme ze strany napíchnout - např. ostrým nožíkem. Naplníme libovolným krémem pomocí cukrářského sáčku.
- Na povrchu ozdobíme cukrovou nebo čokoládovou polevou, karamelem, ovocem nebo tenkými proužky čokolády.
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 13 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Manuál pečení cukroví: Jak používat pečicí papír, na kolik rozžhavit troubu a co s plechem?
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Komentáře