Oběd na neděli: Uvařte si bohatý boršč se třemi druhy masa, řepou a rajčaty
22. 10. 2021 Vaření
Venku je mrazivo a vy se potřebujete zahřát i nasytit? Ideální volbou je boršč, hustá polévka se spoustou masa i zeleniny. Uvařte jí doslova „kotel“ a pak si už můžete užívat s rodinou u společně prostřeného stolu.
Původ neznámý
Jak už jsme psali v našem článku dříve, kdo a kdy poprvé vymyslel boršč, to se jistě neví. S největší pravděpodobností ale tahle polévka vznikla mezi 5. až 9. stoletím našeho letopočtu na dnešní Ukrajině, jak uvádí folklorista Nikolaj Burlakov v knize The world of Russian borsch: Explorations of memory, people, history, cookbooks & recipes. Tehdy to byl ale jednoduchý vývar z hovězího či kuřecího masa, který se vařil s rostlinou, bolševníkem obecným, a přidávaly se do něj i vaječné žloutky a mouka. Později se boršč rozšířil do Polska a Běloruska a v 17. století polévku tehdejší šlechtici obohatili o řadu nových ingrediencí. Když v roce 1682 vyšla nejstarší polská kuchařská kniha Compendium ferculorum od šéfkuchaře Stanislawa Czernieckiho, obsahovala už dokonce několik receptů na boršč. V těch se poprvé objevil také tzv. kysel, neboli fermentovaná směs vody, ovesných vloček a ječmenné nebo žitné mouky. Případně se místo něj používal kvas, tedy fermentovaný nápoj z žitného chleba.
Mohlo by vás zajímat
Krok k vylepšení boršče ale udělalo zelí, které polévce dodalo sladší chuť. Někdy v té době se do polévky začaly přidávat také řepa, mrkev a další druhy zeleniny, které byly zrovna po ruce. Dnes tedy existuje mnoho variací této polévky a některé jsou i bezmasé. Ovšem, nejoblíbenější verze boršče počítá nejméně se dvěma druhy masa, řepou, mrkví a zelím. Zkuste si uvařit právě takovou dobrotu podle tipu foodblogerky Šárky Adámkové, známé jako Holka u plotny, která nám poskytla svůj recept. Samozřejmě se ale řiďte svou chutí a boršč si přizpůsobte, jak uznáte za vhodné.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to
Na vydatný boršč budete potřebovat: 800 g hovězího na polévku (směs kostí a masa), 600 g vepřové plece, 500 g uzených vepřových žeber, sůl, celý pepř, bobkový list, 3 větší mrkve, 2 větší petržele, ½ bulvy celeru, ½ menší hlávky bílého zelí, ½ kg předvařené řepy, 4 rajčata, 1 cibuli, trochu oleje, 4 vrchovaté lžíce rajského protlaku, kysanou smetanu a čerstvý kopr k podávání (nemusí být).
Postupujte následovně:
1) Vepřovou plec zbavte tučnějších částí a dejte do vody spolu s hovězím a uzeným masem. Osolte, přidejte jednu očištěnou a pokrájenou mrkev, jednu očištěnou a pokrájenou petržel, kousek oloupaného celeru a celý pepř a bobkový list. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte pomalým táhnutím do změknutí masa. Vepřové bude nejdřív, tak je můžeme vytáhnout a odložit bokem. Nakonec vše sceďte, maso oberte a nakrájejte na kousky o velikosti soust.
2) Zbylou kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky, stejně jako řepu a zelí (to můžete nakrouhat nahrubo). Omyjte rajčata, zbavte je „bubáka“ a nakrájejte taky na kostičky. V hrnci na rozehřátém oleji zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte kořenovou zeleninu a krátce opečte.
3) Zalijte scezeným vývarem, přidejte zelí, řepu, rajčata, protlak a maso. Společně provařte a podle potřeby dochuťte solí. Někdy se dává i cukr a ocet, ale v této sestavě to nebude potřeba, polévka bude slano-sladko-kyselá i tak. Servírujte s kysanou smetanou a snítkou kopru. Kdo nechce, kopr vynechá. K polévce můžete také podávat chléb. Dobrou chuť!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se dělí hovězí maso? Které části jsou šťavnaté a libové
Holka u plotny radí: Vyčarujte z jednoho kuřete čtyři poctivá jídla a ušetřete
5 tipů, jak využít zbylý vývar: Vylepšíte jím chuť omáčky, rizota, těstovin i dušeného masa!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30