Boršč z Arbatu

Eliza Kuchařka:

10 porcí Polévky 79 názorů

551
Recept si zatím oblíbilo 51 kuchařů

Suroviny

400 g hovězího předního masa
200 g vepřové plece
100 g uzené vepřové kýty
100 g špeku
2-3 hovězí kosti
1 cibule
2-3 bulvy červené řepy (podle velikosti)
hrst bílého zelí nakrájeného na kousky
1 mrkev
1 kořenová petržel
1/2 celeru
100 g cherry rajčat
3 lžíce rajského protlaku
100 ml smetany ke šlehání
3-4 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
1 lžička nového koření
2 ks bobkový list
cukr
ocet
citrónová šťáva
černý mletý pepř
sůl
K podávání:
hustá zakysaná smetana
nasekaný kopr
Recept si zatím oblíbilo 51 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kosti, vepřové a hovězí maso vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme na osminy nakrájenou cibuli s omytou slupkou, bobkový list, nové koření, osolíme a přivedeme k varu. Sebereme pěnu, která se vytvořila na povrchu, snížíme teplotu a vaříme, dokud není vepřové maso měkké. Potom ho vyjmeme, nakrájíme na kostičky a vývar s hovězím a kostmi vaříme dál, dokud není měkké i hovězí. Vývar scedíme, odstavíme a hovězí maso nakrájíme na stejné kostičky jako vepřové.

  2. Během přípravy vývaru a masa do polévky uvaříme doměkka (zhruba 30-40 minut) neoloupanou červenou řepu v osolené vodě, do které jsme přidali lžíci octa. Řepu poté oloupeme a pokrájíme na kostičky.

  3. Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) nahrubo nastrouháme, špek nakrájíme na velmi drobné kostičky, uzené na kostičky o něco větší, zelí na přiměřeně velké kousky a cherry rajčátka na poloviny.

  4. V okamžiku, kdy je vývar scezený a horký a všechny suroviny nakrájené, necháme v hrnci rozpustit kostičky špeku se dvěma lžícemi másla. Přisypeme nastrouhanou kořenovou zeleninu a restujeme ji až do doby, kdy je zlatavá a zhruba o dvě třetiny zmenší svůj objem. Poté zasypeme hladkou moukou, promícháme, prosmahneme a vlijeme celé množství horkého vývaru.
    Přidáme rajský protlak, hovězí maso, červenou řepu, zelí, rajčátka a vaříme na mírné teplotě 30 minut. Ochutíme dvěma lžícemi cukru, třemi lžícemi octa a jednou lžící citrónové šťávy.

  5. Po této půlhodině přidáme vepřové a uzené maso, vlijeme smetanu a dochutíme pepřem, případně solí, cukrem nebo octem. Ještě chvilku necháme probublávat.
    Podáváme se lžící zakysané smetany a nasekaným čerstvým koprem.

Poznámka

Poctivě jsem prošla všechny zdejší recepty na boršč a každý se něčím lišil. Proto jsem se rozhodla recept napsat a poskytnout.

Pokud si někdo pamatuje první český "fast food" s názvem Arbat na pražských Příkopech, kde byl v polovině osmdesátých let k dostání nejenom tento výtečný boršč, ale také křupavé hranolky s tatarkou či kečupem (možná první v Praze), tak si může recept uvařit třeba jen ze sentimentálních důvodů...

Výrobě této tradiční ruské pochoutky je zapotřebí věnovat celé dopoledne, případně odpoledne, ale nikdo nebude litovat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 770 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Boršč z Arbatu

  • Tereza Tereza(neregistrovaná)

    Vladimír 50: Sevastopol byl opravdu na Prikopech. Ve Vodickove byl a je Svetozor.

    Odpovědět

  • Vladimír 50 Vladimír 50(neregistrovaný)

    madlina: Madlino Arbat stál vedle restaurace Moskva Na Příkopech.Bylo to takové rychlé občerstvení,když jsem byl v Praze,tak jsem do Arbatu chodil i na šašlík.Ten boršč tam dělali měli taky,jako ve vedlejší restauraci Moskva. Kino Sevastopol bylo ve Vodičkové ulici v pasáži.Tam zase prodávali výborné ovocné poháry,dorty.Dodnes si to představuju,jak jsme tam s mojí ženou chodili...a rádi.Dnes je Praha úplně jiná,už tam tolik dobrých věcí a pro turisty od nás tolik není-bohužel...

    Odpovědět

  • zdenakaluzova zdenakaluzova

    Kvůli tomuto receptu na boršč jsem se tady zaregistrovala, protože konečně jsem našla ten, který mi opravdu chutná:-)) a že jsem jich už zkusila...jediné, co příště uberu, je ta mouka, dám jen lžíci. Jinak perfektní, díky :yes:

    Odpovědět

  • slovhanka slovhanka

    Pamatuji na Arbat, vařili tam výborně, pokud má někdo rád ruskou kuchyni a ochutnal ji v originále v Rusku, tak fakt byli dobří. Zkoušela jsem dělat i jejich zeleninové předkrmy se smetanou, ale takovou smetanu u nás nemohu sehnat...:-// Jinak recept výborný, doma vařím boršč, trošku zjednodušený, zavařená zelenina.:-K:-K:-K Dávám samozřejmě bodík.

    Odpovědět

  • madlina madlina

    Jitkas:

    hosta:
    Ahoj, já teď opravdu nevím kam a komu poslat komentář k bořšči.Ale já jsem pamětník. Ta restaurace,o které tu teď tolik diskutujete se v letech 1968-19.. jmenovala Restaurace Moskva,sídlila na Příkopech tam co bývalo kino Sevastopol.Nyní Brodway. Žádný Arbat. To přišlo opravdu až později v 90. letech.Chodila jsem naproti do školy SPŠE Na Příkopě 16 v letech 1968 ap. do Moskvy jak se jí tenkrát říkalo, jsme opravdu chodili na ten bořšč. Stál 5 Kč. V životě už nikdy jsem lepší a poctivější bořšč nejedla.Takže původně žádný Arbat.:-p

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Karel: Nejste zrovna moc objektivni, kvalitnich receptu je zde vice nez dost, staci se dobre "rozhlednout".....

    Odpovědět

  • maris maris

    Karel: podívejte se líp, kvalitních receptů je tady daleko víc;-):-)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    mpk: Restaurace Arbat se opravdu jmenovala podle moskevského Arbatu, ale boršč nebyl pojmenován podle známé ulice ale proto, že se v této báječné pražské restauraci vařil;-)

    Odpovědět

  • Karel Karel(neregistrovaný)

    Děkuju Vám za skvělý recept. Tento web mi vyskakuje v reklamách a měl jsem pocit, že tu jsou jen samé hroznosti. Smažené cokoli, polévky s masoxem nebo vegetou, šlichty všeho druhu. Váš recept je první, který tu vidím a má úroveň. Díky za něj!!! :-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    mpk: Ono v té "komunistické" jídelně bylo jídlo leckdy kvalitnější než to, co se nám nabízí dneska. To nemá s politickými -ismy ale vůbec nic společného.:-O

    Odpovědět

  • maris maris

    mpk: jmenuje se to podle Arbatu, který byl v ulici Na Příkopě, autorka to sama uvádí. Pamětníci si určitě vzpomenou a boršč tam býval opravdu vynikající a to s komunisty nemělo co dělat. Bohužel nevím, jestli Vy víte o čem mluvíte, jestli jste to tam znal/a/.

    Odpovědět

  • mpk mpk(neregistrovaný)

    Věra:Jmenuje se to podle Arbatu v Moskvě a ne jak píšete po komunistické jídelně v Praze

    Odpovědět

  • Věra Věra(neregistrovaná)

    Do Arbatu jsem chodila 12 let, měli tam nejen borč, ale i bavorské vdolečky a dobrou studenou kuchyni.Snažili se i modernizovat a vysoké židle vyměnili a sice umělohnotná sedátka, ale přibylo míst k sezení a to bylo fakt pitřeba,
    při té návštěvnoati.O patro výš byla vinárna restaurace a snad ještě v suterénu vinárna Gruzie, to už si nepamatuju:-8

    Odpovědět

  • VALENTYNA FIALOVA VALENTYNA FIALOVA(neregistrovaný)

    ale kolik hospodynek,tolik receptu...pridavaji jak ocet,tak a icukr,aby vinekla chut:-K

    Odpovědět

  • VALENTYNA FIALOVA VALENTYNA FIALOVA(neregistrovaný)

    jsem s Ukrajiny,ale v mojim kraje boršč s cervene repy ne varili,davali repu ale jinu,muj manzel čech,miloval boršč ale ne cerveny,na ukrajine my davali inu repu,ale tady nemam,tak varim s cerveny,ale dam samotnu provarit do zlate barvy,a pak pridavam ostatny ingredijence,uz asi pul roku varim v papinjaku,za 4minuty mam hotovo,čerstve uvareny nemam rada,uvarim a jim na druhy den,to jako gulas,musi zalezet,vsem dobrou chut a zdravicka v novem roce:-K

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo