Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boršč z Arbatu

Hodnocení receptu je 5,0 (88×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Výrobě této tradiční ruské pochoutky je zapotřebí věnovat velmi mnoho času, ale nikdo nebude litovat. Pro tuto časovou náročnost se vaří ve větším množství. Tato polévka pochází z Ukrajiny, ale boršč se s expanzí Ruského impéria rozšířil do mnoha zemí.

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 129 kJ /
2 899 kcal
Bílkoviny184,10 g
Tuky157,20 g
Vláknina49,92 g
Cholesterol 579 mg
Sodík 3,06 g
Sůl7,34 g
Sacharidy163,13 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kosti, vepřové a hovězí maso vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme na osminy nakrájenou cibuli s omytou slupkou, bobkový list, nové koření, osolíme a přivedeme k varu. Krok 2: Sebereme pěnu, která se vytvořila na povrchu, snížíme teplotu a vaříme, dokud není vepřové maso měkké. Krok 3: Potom ho vyjmeme, nakrájíme na kostičky a vývar s hovězím a kostmi vaříme dál, dokud není měkké i hovězí. Krok 4: Vývar scedíme, odstavíme a hovězí maso nakrájíme na stejné kostičky jako vepřové. Krok 5: Během přípravy vývaru a masa do polévky uvaříme doměkka (zhruba 30-40 minut) neoloupanou červenou řepu v osolené vodě, do které jsme přidali lžíci octa. Řepu poté oloupeme a pokrájíme na kostičky. Krok 6: Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) nahrubo nastrouháme, špek nakrájíme na velmi drobné kostičky, uzené na kostičky o něco větší, zelí na přiměřeně velké kousky a cherry rajčátka na poloviny. Krok 7: V okamžiku, kdy je vývar scezený a horký a všechny suroviny nakrájené, necháme v hrnci rozpustit kostičky špeku se dvěma lžícemi másla. Krok 8: Přisypeme nastrouhanou kořenovou zeleninu a restujeme ji až do doby, kdy je zlatavá a zhruba o dvě třetiny zmenší svůj objem. Krok 9: Poté zasypeme hladkou moukou, promícháme, zasmahneme a vlijeme celé množství horkého vývaru. Krok 10: Přidáme rajský protlak, hovězí maso, červenou řepu, zelí, rajčátka a vaříme na mírné teplotě 30 minut. Krok 11: Ochutíme dvěma lžícemi cukru, třemi lžícemi octa a jednou lžící citrónové šťávy. Krok 12: Po této půlhodině přidáme vepřové a uzené maso, vlijeme smetanu a dochutíme pepřem, případně solí, cukrem nebo octem. Ještě chvilku necháme probublávat. Krok 13: Podáváme se lžící zakysané smetany a nasekaným čerstvým koprem.

Zveřejněno 13. 3. 2012 23:01

Poznámka autorky Eliza

Poctivě jsem prošla všechny zdejší recepty na boršč a každý se něčím lišil. Proto jsem se rozhodla tento recept napsat.

Pokud si někdo pamatuje první český "fast food" s názvem Arbat na pražských Příkopech, kde byl v polovině osmdesátých let k dostání nejenom tento výtečný boršč, ale také křupavé hranolky s tatarkou či kečupem (možná první v Praze), tak si může recept uvařit třeba jen ze sentimentálních důvodů...

Výrobě této tradiční ruské pochoutky je zapotřebí věnovat celé dopoledne, případně odpoledne, ale nikdo nebude litovat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Boršč z Arbatu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DPox

Podobné recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Boršč z Arbatu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DPox

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (88)

Děláme už třetím rokem na Vánoce a při svátečních příležitostech. Neznám snad luxusnější polévku. <3

:yes: Naprosto vynikající, doma si všichni pomlaskávají, mňam<3:yes:

madlina: Tak to moment,ja jsem rodily prazak a do Arbatu na borsc a hranolky s ruzovou tatarkou jsme s kamosema chodili rozhodne v 80kach,ani nevim jak dlouho a jestli vubec po prevratu ARBAT jeste fungoval.Ale potvrzuji, ze byl u kina Sevastopol Na prikopech.

Vařím boršč přesně podle tohoto receptu a doma se všichni olizují. Posílám bodík ;-);-)

Děkuji za výborný recept:yes:, moc nám chutnalo<3:-K

Ahoj Katko,narazila jsem na Tvé recepty,no Ty jich tam teda máš..A jak to zvládáš se 3 dětmi... a ještě stylizuješ na netu, -to obdivuju.Maji se dobře a hlavně Tvůj manžel když si každý den pochutnává na Tvých dobrotkách,ten Tě musí na rukou nosit

Paní Madlina má pravdu.V restauraci Moskva byly v suterénu sklady,v přízemí (vchod z venku)byl jakýsi bufet, v prvním patře restaurace a výdejna s kuchyní , ve druhém patře salonky a cukráři. Babička tam pracovala a já tam VELMI často chodila. Také tam dělali skvělé zmrzlinové poháry. Jinak jídla skvělá!

Vladimír 50: Sevastopol byl opravdu na Prikopech. Ve Vodickove byl a je Svetozor.

Kvůli tomuto receptu na boršč jsem se tady zaregistrovala, protože konečně jsem našla ten, který mi opravdu chutná:-)) a že jsem jich už zkusila...jediné, co příště uberu, je ta mouka, dám jen lžíci. Jinak perfektní, díky :yes:

Pamatuji na Arbat, vařili tam výborně, pokud má někdo rád ruskou kuchyni a ochutnal ji v originále v Rusku, tak fakt byli dobří. Zkoušela jsem dělat i jejich zeleninové předkrmy se smetanou, ale takovou smetanu u nás nemohu sehnat...:-// Jinak recept výborný, doma vařím boršč, trošku zjednodušený, zavařená zelenina.:-K:-K:-K Dávám samozřejmě bodík.

slovhanka: trochu je jí podobná kysaná 20%, ale oni používali ještě tučnější (v zahraničí mívají třeba v Carrefour)

Jitkas:

hosta:
Ahoj, já teď opravdu nevím kam a komu poslat komentář k bořšči.Ale já jsem pamětník. Ta restaurace,o které tu teď tolik diskutujete se v letech 1968-19.. jmenovala Restaurace Moskva,sídlila na Příkopech tam co bývalo kino Sevastopol.Nyní Brodway. Žádný Arbat. To přišlo opravdu až později v 90. letech.Chodila jsem naproti do školy SPŠE Na Příkopě 16 v letech 1968 ap. do Moskvy jak se jí tenkrát říkalo, jsme opravdu chodili na ten bořšč. Stál 5 Kč. V životě už nikdy jsem lepší a poctivější bořšč nejedla.Takže původně žádný Arbat.:-p

Vladimír 50 3. 10. 2016 21:04
madlina: Madlino Arbat stál vedle restaurace Moskva Na Příkopech.Bylo to takové rychlé občerstvení,když jsem byl v Praze,tak jsem do Arbatu chodil i na šašlík.Ten boršč tam dělali měli taky,jako ve vedlejší restauraci Moskva. Kino Sevastopol bylo ve Vodičkové ulici v pasáži.Tam zase prodávali výborné ovocné poháry,dorty.Dodnes si to představuju,jak jsme tam s mojí ženou chodili...a rádi.Dnes je Praha úplně jiná,už tam tolik dobrých věcí a pro turisty od nás tolik není-bohužel...

Karel: Nejste zrovna moc objektivni, kvalitnich receptu je zde vice nez dost, staci se dobre "rozhlednout".....

Karel: podívejte se líp, kvalitních receptů je tady daleko víc;-):-)

maris: receptu ano, ale ne na boršč:-!:-!:-!:-!:-!:-Q kvalitni recept se musí pochvalit:-//:-//:-!:-!:-!:yes:

mpk: Restaurace Arbat se opravdu jmenovala podle moskevského Arbatu, ale boršč nebyl pojmenován podle známé ulice ale proto, že se v této báječné pražské restauraci vařil;-)

Děkuju Vám za skvělý recept. Tento web mi vyskakuje v reklamách a měl jsem pocit, že tu jsou jen samé hroznosti. Smažené cokoli, polévky s masoxem nebo vegetou, šlichty všeho druhu. Váš recept je první, který tu vidím a má úroveň. Díky za něj!!! :-K

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
arbat praha, boršč, pirožky ze slovanského domu, arbat na příkopech, boršč recept, borč-polévka, boršč z vepřového masa, arbat hranolky, top recepty boršč, boršč bez masa, nejlepsi borsc, restaurace arbat, arbat, arbat v praze, restaurace arbat praha, boršč v jednom hrnci, boršč ze tří druhů masa, boršč v praze, hranolky z arbatu, borst

Suroviny:
přední hovězí, plec vepřová, kýta vepřová, špek, kost hovězí, cibule, řepa červená, zelí bílé, mrkev, petržel, celer, rajče cherry, protlak rajčatový, smetana ke šlehání, mouka hladká, máslo, koření nové koření, bobkový list, cukr, ocet, šťáva citronová, pepř mletý, sůl, smetana zakysaná, kopr

Přidat fotografie receptu