Etiketa u svátečního stolu podle Ladislava Špačka: Důležité je servírování i oblečení. Alkohol nevadí, mobil ano, říká expert
22. 12. 2023 Historie a zajímavosti
Vánoční svátky jsou dobou, kdy se setkává rodina a nejbližší nejen u stromečku, ale často i u štědrovečerního stolu. Podle experta na etiketu Ladislava Špačka ovšem i zde platí jasná pravidla, která bychom neměli opomíjet.
Tradice nade vše
Jak bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla upozorňuje, je štědrovečerní večeře neslavnostnější rodinnou akcí v roce, má kořeny hluboko v minulosti a její tradice se neporušená zachovala po staletí. „Ke slavnostní atmosféře přispívá správně připravená tabule pro štědrovečerní večeři. Ubrus má buď bílou, nebo jinou nevtíravou barvu, aby neodváděl pozornost od aranžmá pokrmů na talířích. Může by zdoben vánočními motivy,“ vysvětluje Ladislav Špaček pro Toprecepty.cz.
Mohlo by vás zajímat
Jak uspořádat nádobí
Na stole by podle experta na etiketu neměla chybět svíčka, která vytváří slavnostní atmosféru. „Uprostřed každého místa leží plochý talíř (odborně se mu říká masový, podává se na něm hlavní chod) a na něm polévkový talíř. Pod talíře podle starého zvyku tatínek nenápadně položí drobné mince nebo šupinu z kapra, to aby se nás držely peníze celý příští rok,“ říká Špaček. Zvláště pro děti je to podle něj vždy velké překvapení, které umocňuje kouzelný zážitek ze slavnostní večeře.
Vlevo podle odborníka leží malý talířek na pečivo a vedle talířů pokládáme příbory. Je jich tolik, kolik bude chodů, a klademe je tak, abychom je odebírali postupně od vnější strany směrem k talíři. Příbor na moučník (malá vidlička a lžička) klademe nad talíře v pozici, v jaké si je pak přesuneme vedle talíře, tedy držadlo vidličky směřuje doleva, lžičky doprava.
Jak je to s nápoji
Vpravo postavíme sklenice na nápoje, nejlépe do řady, a to zprava v pořadí, v jakém je budeme používat, nejprve sklenici na vodu, vlevo pak číši na bílé víno k rybě, hlavnímu chodu. „Každý stolovník by měl mít ubrousek, máme-li látkový, položíme si ho na klín, papírový ubrousek se na klín nedává, leží na stole po celou dobu večeře. Složíme ho do trojúhelníku a položíme vlevo vedle talíře,“ vysvětluje odborník.
Šaty dělají člověka
Zvláštní kapitolou štědrovečerního stolování je oblékání, podle Ladislava Špačka by mělo být slavnostní. „Tatínek by měl mít oblek nebo sako a kalhoty, v lepším případě i kravatu, maminka šaty nebo halenku a sukni. I děti vedeme k tomu, že ke slavnostní tabuli neusedají v tom, v čem chodí do školy nebo na hřiště. Bílá košile a kalhoty pro chlapce a halenka a sukně nebo sváteční šaty pro dívenku jsou tím nejlepším vkladem do jejich budoucího života v jejich vlastních rodinách,“ má jasno Špaček.
Mohlo by vás zajímat
Jídlo servírujeme podle pravidel
Pozor je třeba si dát i na servírování pokrmů, to má totiž svá pravidla. „Maminka nalévá polévku nejdříve tatínkovi, pak teprve dětem, děvčeti, pak chlapci, a nakonec nalévá sobě (hostitelka dostává jídlo jako poslední). Sedí-li s námi u stolu prarodiče, maminka obslouží nejdříve babičku, dědečka, pak tatínka a děti,“ říká expert na etiketu s tím, že už malé dítě si tak začíná uvědomovat, že jsou lidé společensky významnější, dospělí, a méně významní, to jsou děti. „Nikdo se ničeho nedotkne, až maminka vezme do ruky lžíci, všichni mohou vzít lžíci taky do ruky a začít jíst,“ připomíná Špaček.
Pořadí servírování pokrmů záleží na tom, kolik chodů je připraveno. V různých rodinách existují různé tradice, které jsou rodinné, krajové, dnes i cizokrajné. „Někde se jí před rybou kaše s medem po staročeském způsobu, jinde se nepodává kapr, ale losos, protože nemá kosti, někde se jí místo ryby řízek. Jídla podáváme v pořadí běžné hostiny: předkrm - polévka - hlavní chod - desert, což může být moučník nebo ovoce či sýry. Cukroví se nabízí ke kávě po večeři,“ popisuje známý odborník na etiketu.
Patří alkohol ke svátečnímu stolu?
Kromě jídla je však třeba nabídnout i vhodné nápoje, někdy třeba i něco ostřejšího. Alkohol je podle znalce běžnou součástí každého společenského stolování, proto se očekává, že ke smažené rybě a bramborovému salátu budeme nabízet pivo, někdo si dá raději víno. „Po večeři si k večernímu posezení, kdy děti rozbalují dárky, dáme víno nebo portské. Na úvod slavnostní večeře je obvyklé dát si skleničku šampaňského nebo sektu,“ říká pro Toprecepty.cz Špaček.
Komunikace u stolu
Při večeři si povídáme, proto jsme se přece u stolu sešli. „Nebavíme se ale o konfliktních tématech, vynecháme neúspěchy ve škole, nemoci, smutné události roku a třeba plánujeme dovolenou na horách, prázdniny, vzpomínáme na své blízké v cizině a těšíme se na dárky pod stromečkem,“ vysvětluje odborník.
U štědrovečerního stolu však zásadně nepoužíváme žádnou elektroniku, mobily nevyjímaje. „Bylo by to netaktní a neomalené vůči ostatním spolustolovníkům, dávali bychom najevo pohrdání tím nejkouzelnějším a nejtajemnějším večerem v roce. Jednou za rok vydržet hodinu bez mobilu by neměl být problém pro nikoho,“ myslí si Ladislav Špaček.
Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit místo klasického bramborového salátu ten vídeňský:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 nejlepších receptů na pečenou husu. Připravte si s námi slavnostní oběd, netradičně i jaksepatří, se zelím a knedlíkem
Jisté je, že husu nepřipravujeme každý den k obědu. Husí maso si žádá dlouhou přípravu, jednoduché koření a trochu trpělivosti. Když toto vše… Číst více
Svatý Martin
Svatý Martin bývá uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Tento svátek je spojen s hodováním a patří k němu velké… Číst více
Oslavte Havelské posvícení ořechovými koláčky! Takové jste možná ještě nejedli!
Podzim je časem posvícení, veselic, tancovaček,… Číst více
Mistr studené kuchyně Vilém Vrabec: Poznejte životní dráhu kuchaře, který učil i Vlastu Buriana
V 19. století se vařilo podle Rettigové, za první… Číst více
12 receptů na nejoblíbenější sváteční pochoutky: Připravte si svatomartinské menu
S příchodem sv. Martina přichází sníh a zima, ale také období hodů. Hlavní roli ve svatomartinském menu hraje pečená husa se zelím a knedlíky,… Číst více
Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Prvním krokem k dokonalé pečínce je výběr masa. Mladší a menší husy mají daleko křehčí a jemnější maso. Starší husa má naopak tužší maso a více tuku.… Číst více
Ochutnejte mladé víno… Ten správný čas pro svatomartinské nastává 11. 11. v 11 hodin 11 minut
Když vinaři mohou ochutnat a zjistit, jak dopadla… Číst více
Místo husy jenom játra. Umíte je správně připravit? A víte, čím se liší slavná foie gras?
Čas svatomartinského hodování ve znamení husích… Číst více
Na svátečním stole nesmí chybět husa nebo kachna. Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?
Se svatomartinským posvícením se dlouhá léta pojí… Číst více
Retro okénko: Jak na plněná vajíčka podle Viléma Vrabce? Tyhle kombinace surovin fungují!
Přinesli vám domů koledníci spoustu vajíček a vy… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Hitem letošních Vánoc jsou sušenkové krémy z Lotusek, Orea i Mila tyčinky. Takhle snadno se připravují
Velký přehled vánočních trhů v Praze i Brně: Kam zajít za největšími lákadly
Skvělé včelí úly podle Petry z MasterChef Česko 2023: Stačí jen tři ingredience a chuťově vynikající těsto je hotovo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pudinková buchta II
Přidáno před 3 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 9 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 9 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 10 hodinami
Tilápie na másle a citronu
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborový salát podle Zdeňka Pohlreicha: Slavný šéf do něj přidává salám a jednu speciální pikantní ingredienci
Zkušený rybář na videu ukazuje, jak zbavit kapra šupin jen pomocí nože a bez nepořádku po celé kuchyni: Chce to čistý řez
Cukrář Josef Maršálek radí, jak na to, aby vánočka nepopraskala: Těsto během kynutí nesmí oschnout, říká