Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Silvestrovský přípitek: Jak poznat pravé šampaňské a jak odehnat ranní bolehlav?
Zdroj: zdroj: Racool_studio, Freepik

Pro jednoho obyčejný den u televize s domácími jednohubkami a chlebíčky pro druhého symbol bujarých oslav, kdy alkohol teče proudem. Nahlédněme pod pokličku silvestrovského pití a vyžeňte s námi pak kocovinu!

Proč vlastně 31. prosinec?

Začněme jménem Silvestr. Tak se jmenoval papež Silvestr, který zemřel právě 31. prosince v roce 335 a po němž nese tento den jméno. 1. leden jako začátek nového roku se v západní kultuře ustálil až ve středověku. Petardy a ohňostroje mají podle webu helles-koepfchen.de dlouhou tradici – už ve středověku lidé dělali hluk pomocí všeho, co vydávalo hlasité zvuky: hrnců, chřestítek, bubnů a trubek. Bylo také povoleno zvonění kostelních zvonů a střelba. Veškerý hluk měl jediný účel: odehnat zlé duchy.

Špunty letí!

Jaký je rozdíl mezi šumivými víny? Všechny pění a všechny se třpytí. Mezi šumivým vínem a šampaňským jsou však velké rozdíly. Začíná to cenou, obyčejné šumivé koupíme supermarketu přibližně za stovku. Za láhev kvalitního sektu nebo pravého šampaňského dáte tak kolem tisícovky, ale není problém ho pořídit i za několik tisíc. Nejoblíbenějším šumivým vínem je sekt. Do základu se míchají různá vína (nejčastěji používanou odrůdou je ryzlink rýnský), pak se přidávají kvasinkové buňky a cukr. Levná masově vyráběná šumivá vína se kvasí po dobu šesti měsíců ve velkých tlakově odolných tancích. Jemná šumivá vína zrají devět měsíců přímo v láhvi a obvykle se označují jako „tradiční kvašení v láhvi“. Obsah alkoholu v šumivém víně musí být nejméně 10 procent, některé dosahuje i 13. Nesmí se přidávat kysličník uhličitý.

Šampaňské je jen z oblasti Champagne

Šampaňské je mnohými považováno za nejušlechtilejší ze všech nápojů. Šumivé víno se může nazývat šampaňským pouze tehdy, pokud pochází z francouzské oblasti Champagne. Pro jeho výrobu jsou nejdůležitější tři odrůdy – Chardonnay, Pinot Meunier a Pinot Noir. Hrozny se sbírají ručně. První kvašení se také nazývá alkoholové kvašení. Nejprve se kvasí v sudech, pak přímo v lahvích. Šampaňské musí zrát celkem nejméně 15 měsíců, než se může prodávat. Obsah alkoholu se pohybuje od 10,5 do 13 procent. V poslední době oblíbené Prosecco pochází z Itálie, původně z oblasti Veneto na severovýchodě země. Jak uvádí německý web ndr.de, výchozím produktem je víno z odrůdy Glera. Obsahuje málo kyseliny uhličité, takže se netřpytí tak intenzivně jako jiná šumivá vína. U jednoduchého Prosecca je bílé víno sycené oxidem uhličitým. Lepší produkty kvasí v nádržích nebo dokonce v lahvích. Prosecco mívá většinou okolo 11 procent alkoholu. Pro někoho je pití šampaňského otázkou stylu, jiní ho považují za přeceňované a dopřávají si alternativy vyráběné podle tradiční metody ze Champagne. Jde o španělskou cavu, francouzský crémant či italské spumante. Odborníci rozlišují sedm příchutí samotného šumivého vína podle obsahu cukru - od přírodního brut nature, extra brut nebo brut přes běžnější suché extra dry či sec, polosuché demi-sec až po jemné doux. Toto označení je obvykle uvedeno na etiketě.

Pokud se první den nového roku probudíte s kocovinou po veselé silvestrovské noci, hlavně hodně pijte. Podle knihy Jak se léčit vhodnou stravou pijte hlavně vodu, minerálku ochucenou trochou citronové šťávy nebo bylinkové odvary, žaludek zklidní i zázvorový čaj . Jezte jen málo, stačí tvrdší rohlík či houska, na maso a živočišné tuky raději zapomeňte. Kyselý zavináč nebo přesolený slaneček rozbouřené vnitřnosti nespraví, naopak může ještě víc podráždit. Web chytralekarna.cz doporučuje udělat si krátkou procházku na čerstvém vzduchu a doplnit vitaminy, ideálně rozpustné céčko, vhodné jsou vitaminové přípravky s obsahem B₁, B₆ a B₁₂. A víte, co je úplně nejlepší? Nekombinovat alkoholické nápoje a pít je málo nebo vůbec!

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více