Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houby a pivo se skvěle doplňují.
Zdroj: freepik

Houby jsou jedním z hlavních symbolů podzimu, konkrétně v jeho první polovině mají svou sezónu například hřiby či křemenáče. Jak přicházejí chladnější dny, máme také větší chuť na vydatná jídla, která lze díky houbám vytvořit. K večeři si tak můžeme udělat například bramboračku plnou darů lesa nebo netradiční opilé houby.

Souhra chutí a vůní

Takzvané maso chudých lze skvěle kombinovat s různými ingrediencemi. Jedním ze zajímavých spojení je například příprava s pivem. Tmavá verze oblíbeného nápoje, pro níž je typická výrazná chuť a aroma, se totiž může stát dokonalým doplňkem k houbám. Pivo dokáže vyvážit a zvýraznit chuť hub, a tím vytvořit netradiční chuťový zážitek.


Alkohol vs. houby

Přestože jsou houby a alkohol často považovány za nebezpečnou kombinaci, ve skutečnosti se jedná o mýtus, což potvrzují i mykologové. Pokud se houby řádně tepelně zpracují a alkohol konzumuje s mírou, není třeba se obávat žádných zdravotních rizik. „Většina druhů hnojníků (kromě hnojníku obecného) obsahuje tzv. ‚antabusové látky‘, proto po nich dochází i při velmi malém množství alkoholu v krvi k velmi silným zažívacím potížím. Pokud se ovšem alkoholu v rozumném množství napijete po běžných houbách, nic vám nehrozí,“ řekl pro Toprecepty.cz Ing. Pavel Svoboda.

Podzimní delikatesa

Není tedy důvod nevyzkoušet recept, který snoubí nejen výrazné chutě dvou základních ingrediencí, ale také česneku. Takže, pokud máte rádi houby a pivo, neváhejte tuto kombinaci vyzkoušet. Může se stát, že to bude právě ten pokrm, který udělá z podzimních večerů unikátní záležitost.

Opilé houby

Na přípravu chutného houbového pokrmu budete potřebovat: 450 g čerstvých hub, 2 cibule (nakrájené na tenké plátky), 2 stroužky česneku (nasekané nadrobno), 2 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 plechovku (330 ml) tmavého piva, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžíci worcesterové omáčky, 1 lžíci plnotučné hořčice, petrželku, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Houby očistěte a nakrájejte na plátky.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a obojí osmahněte dozlatova. Přidejte houby a smažte je, dokud nezměknou a nepustí šťávu.
  3. Přisypte hladkou mouku a promíchejte, aby se houby obalily.
  4. Postupně přilévejte pivo a vařte. Omáčka se musí zredukovat a zhoustnout.
  5. Přidejte worcesterovou omáčku, hořčici, sůl a pepř a promíchejte.
  6. Vařte ještě zhruba 5 minut, aby se chutě propojily.

Náš tip: Opilé houby servírujte jako omáčku k hovězímu steaku nebo kuřecímu plátku. Jako příloha se skvěle hodí třeba rýže nebo šťouchané brambory.

Pokud máte hub dostatek, vyzkoušejte i omáčku z našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více