Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený řízek z nakládaného bůčku: U netradiční varianty oblíbeného jídla je důležitá marináda a doba naložení
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Smažený řízek z nakládaného bůčku je netradiční obměnou klasiky. Příprava tohoto jídla zabere více času a je potřeba počítat s dvoudenním nakládáním, ale výsledný pokrm je vynikající.

Obalovaný řízek

Obalovaný řízek je tradičním slavnostnějším jídlem. Připravujeme ho při různých oslavách a významných dnech. Nejoblíbenější je sice klasická podoba řízku, z vepřového masa a trojobalu (mouka, vajíčko a strouhanka). Oblíbenou variantou je i řízek z kuřecího masa. Někdy zkoušíme i různé varianty trojobalu. Místo klasické strouhanky využíváme strouhanku panko, kukuřičné lupínky, ale také ovesné vločky. Oblíbené je i pivní těstíčko.   

Vepřový bůček

Vepřový bok neboli bůček je část masa s množstvím tuku, který masu dodá chuť. Bůček se s oblibou využíval už v tradiční české kuchyni. Maso se nejčastěji peče pomalu a výsledkem je výborná křupavá kůrčička

Můžete ale vyzkoušet i variantu smaženého bůčku, kdy maso nejdříve uvaříme spolu se zeleninou a kořením, pak ho naložíme na pět dnů do aromatické marinády. Po odležení v chladu řízky obalíme a osmažíme.    

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Smažený řízek z nakládaného bůčku

Na bůček si připravte: 1 kg vepřového bůčku, kousek mrkve, petržele a celeru, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, 2 lžičky soli. Na marinádu: 6 lžic sladké chilli omáčky, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mleté sladké papriky, 2 lžičky drceného kmínu, 2 lžíce granulovaného česneku, ½ lžičky soli a dvojmo přeložený alobal. Na obalení: hladká mouka, vejce, strouhanka a sádlo nebo olej na smažení.

Jak na to? Bůček, dejte do hrnce, zeleninu očistěte a přidejte ji tam také, stejně jako koření. Zalijte vodou a uvařte doměkka. Měkký bůček vykostěte a nechte vychladnout.

Z ingrediencí na marinádu umíchejte v misce směs a bůček v ní důkladně obalte, dejte na alobal a maso do něj zabalte. Nechte v lednici aspoň dva dny. 

Pak maso nakrájejte na silnější plátky, obalte je v trojobalu. Rozehřejte si v pánvičce vyšší vrstvu oleje nebo sádla a maso v ní z obou stran osmažte dozlatova.

K tomuto jídlu se hodí šťouchané brambory, ale i bramborová kaše. Pokud vám maso zbude, můžete ho využít i studené. Rozkrájejte ho na tenčí plátky a podávejte s pečivem.

Náš tip: Pokud chcete z bůčku připravit něco jiného, můžete ho grilovat. Přichystejte si babiččin grilovaný bůček podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více