Zkusili jsme připravit majonézu z cizrnového nálevu: Veganská náhražka chutná skoro jako klasická majonéza a snáze se dělá
30. 4. 2024 Vaření
Před časem jsme psali článek o tom, jak se dá využít obyčejný nálev z konzervované cizrny. Jednou z mnoha možností je i majonéza, na níž nepotřebujete vajíčka. A protože nás zajímalo, zda to opravdu funguje, rozhodli jsme se udělat majonézu z cizrnového nálevu také a zjistit, zda se opravdu podobá té klasické z vajec.
Jak využít nálev z cizrny?
Majonéza z nálevu z cizrny je jedním z hitů sociálních sítí. Předností této veganské pochoutky je, že je zcela bez vajec a využijete do ní zbytky – tedy nálev z konzervované cizrny, který většinou jinak vyléváme.
Tento nálev je ale ve skutečnosti skoro zázračná tekutina, která má dokonce svůj název aquafaba, a dokáže v různých pokrmech nahradit vejce, hlavně vaječné bílky (např. ve sněhu do těsta), což ocení hlavně vegani.
Pokud tedy vaříte často z cizrny, můžete kromě samotné luštěniny využít i nálev a nemusíte ho vylévat. V případě, že používáte sušenou cizrnu, která se nejprve namáčí a pak vaří, můžete použít i vodu, v níž se připravovala, ale ta nefunguje tak dobře jako nálev z konzervy nebo sklenice.
Mohlo by vás zajímat
Majonéza pro vegany
Přípravu této cizrnové veganské majonézy jsme viděli na Instagramu a velmi nás zaujala, a tak jsme se rozhodli ji vyzkoušet. Na majonézu z cizrny si vystačíte jen s pár ingrediencemi – kromě nálevu vám už stačí jen ocet nebo citronová šťáva, olej a sůl, případně pepř, hořčice nebo česnek na dochucení.
Nemusíte tak řešit, zda se vám podaří do správné konzistence vyšlehat vajíčka a nemusíte se ani obávat případných rizik spojených s konzumací syrových vajec. Je ale opravdu možné, že z obyčejného nálevu vznikne omáčka, která vypadá jako majonéza?
Jak se připravuje majonéza z nálevu?
Postupovali jsme podle následujícího receptu. Jak tedy na to? Budete potřebovat: 80 ml nálevu z cizrny + asi 12 kuliček cizrny, 1 lžíci (15 ml) citronové šťávy (z 1 citronu), 250 ml rostlinného (např. slunečnicového) oleje, 1 lžičku dijonské hořčice (10 ml), 1/2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř.
- Smíchejte citronovou šťávu, hořčici, tekutinu z cizrny a cizrnu ve vysoké nádobě, která je dostatečně velká, aby se do ní vešla hlava ponorného tyčového mixéru. Mixujte při vysokých otáčkách, dokud nebude směs zcela hladká. Mixérem přitom pohybujte nahoru a dolů.
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte olej, dokud se nevytvoří hladká krémová emulze. Podle chuti osolte a případně opepřete. Majonézu uchovávejte v uzavíratelné nádobě v lednici, kde vydrží přibližně týden.
Naše zkušenosti:
- Hned na počátku našich pokusů jsme se dopustili chyby, neboť jsme použili konzervu cizrny značky Bonduelle, připravenou na páře. Ta ale nemá téměř žádný nálev. Přesto nás zajímalo, zda i z toho mála se dá něco vytvořit. Lehce jsme tedy nálev naředili vodou a opravdu z něj malé množství majonézy udělali.
- V druhém pokusu jsme ale vybrali cizrnu v láhvi z Lidlu, a to rovnou větší balení. Nálevu v ní bylo hodně, takže jsme se mohli rovnou pustit do mixování. Příprava majonézy je velmi snadná – jen vše vymixujete ponorným mixérem nebo rovnou ve velkém mixéru. My jsme použili právě ten ponorný.
- Postupovali jsme jako u klasické majonézy - důležité je šlehat ve vysoké nádobě a mixérem pohybovat nahoru a dolů. Směs začne rychle houstnout, přestane být průzračnou a během chvilky vypadá jako klasická majonéza.
- Olej je dobré do ochuceného nálevu přilévat postupně a tenkým pramínkem, stejně jako byste připravovali běžnou majonézu. I když se v některých receptech objevuje olivový, spíš doporučujeme slunečnicový, neboť s tím olivovým měla majonéza nahořklou chuť.
- Pokud do majonézy přihodíte navíc i pár zrnek cizrny (jako máme uvedeno v receptu výše) a rozmixujete je v ní, bude mít majonéza lepší konzistenci. Lze ale udělat majonézu klidně i jen z nálevu.
- Na dochucení nám přišel lepší citron, majonéza s ním byla jemnější. Přidali jsme i trochu dijonské hořčice, která jí dodala pikantnosti.
Závěr: Majonéza z cizrny je chuťově velmi dobrá, na přípravu snadná a ještě při ní upotřebíte zbytky. Za nás si pozornost rozhodně zaslouží, ať už jste vegani nebo ne.
Na fotografie z přípravy majonézy se můžete podívat v naší fotogalerii:
Fotogalerie - Vyzkoušeli jsme: Majonéza z nálevu z cizrny je veganskou náhražkou té klasické. Vyrovná se jí ale i chutí?
Náš tip: Samotnou cizrnu pak můžete využít třeba do tohoto salátu s bazalkou, který připravíte podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak jednoduše a rychle připravit skvělou majonézu? Zkuste to podle videonávodu
Jak si užít zdravou cizrnu, aby dobře chutnala a nenadýmala? Stačí použít jednoduchý trik se slupkou a je po problému
Zkusili jsme připravit majonézu z cizrnového nálevu: Veganská náhražka chutná skoro jako klasická majonéza a snáze se dělá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Květákový steak
Přidáno před 5 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 7 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 13 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 14 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 14 hodinami