Domácí veganská majonéza z nálevu z cizrny: Je neskutečně jemná, snadná na přípravu a zcela bez vajec
10. 4. 2024 Vaření
Máte rádi cizrnu a s oblibou z ní vaříte? Pokud používáte tu z konzervy, možná si říkáte, co se zbývajícím nálevem. Ten ale nemusíte nutně vylévat, dá se z něj udělat vynikající majonéza, která je krásně krémová, báječně chutná a plně nahradí tu normální.
Domácí majonéza trochu jinak
Už dlouho byste rádi vyzkoušeli domácí majonézu, ale bojíte se konzumovat něco ze syrových vajíček a máte obavy i z toho, že se vám ji nepovede vyšlehat tak, aby měla tu správnou konzistenci? A co vyzkoušet tu z nálevu z cizrny? Ta je v posledním době hitem sociálních sítí a zcela právem.
Jde to i bez vajec
Předností této majonézy je to, že do ní nepotřebujete žádná vajíčka. Nejenže při její přípravě značně ušetříte, ale hlavně se nebudete muset bát, zda vajíčka, která se do běžné majonézy používají, jsou v pořádku. Bez vajíček je navíc taková majonéza i přirozeně veganská. Vajíčka v tomto případě nahradí nálev z cizrny z konzervy nebo voda, v níž se cizrna vařila. Nálev z konzervy je ale vhodnější, neboť voda z vaření může být příliš řídká a nedosáhnete s ní té správné konzistence.
Mohlo by vás zajímat
Zázračný nálev z cizrny
Nálev z cizrny není jen tak nějaký odpad, má dokonce i svůj vlastní název - aquafaba - a často se využívá ve veganském vaření právě místo vajíček. Aquafaba je vlastně voda z jakýchkoliv luštěnin, ale právě ta z cizrny funguje místo vajec nejlépe. Svou konzistencí aquafaba hodně připomíná vaječné bílky a díky ideálnímu poměru bílkovin a škrobu funguje jako zahušťovadlo a pojidlo.
Vejce tak dokáže nahradit v mnoha receptech. Jen tři lžíce aquafaby vám nahradí 1 vajíčko, 2 lžíce pak jeden bílek. Z aquafaby pak můžete poměrně snadno ušlehat nejen sníh jako z bílků, ale i udělat dokonalou majonézou, u níž nepoznáte rozdíl od té pravé. A jak na ni?
Budete potřebovat: 3 polévkové lžíce (45 ml) nálevu z cizrny a 12 celých kuliček cizrny, 1 lžíci (15 ml) citronové šťávy (z 1 citronu), 120 ml rostlinného (např. slunečnicového) oleje, 60 ml extra panenského olivového oleje, 2 prolisované stroužky česneku, 2 lžičky dijonské hořčice (10 ml), sůl a čerstvě mletý černý pepř.
- Smíchejte česnek, citronovou šťávu, hořčici, tekutinu z cizrny a cizrnu ve vysoké nádobě, která je dostatečně velká, aby se do ní vešla hlava ponorného mixéru. Mixujte při vysokých otáčkách, dokud nebude směs zcela hladká. Můžete také mixovat v nádobě běžného stolního mixéru.
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte olej, dokud se nevytvoří hladká krémová emulze. Podle chuti osolte a opepřete. Majonézu uchovávejte v uzavíratelné nádobě v lednici, kde vydrží přibližně týden.
Náš tip: Klasickou domácí majonézu z vajec si pak můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat