Cizrna v naší kuchyni: Kromě humusu a falafelu jsou i další oblíbená jídla
Cizrna, někdy nazývaná římský hrách, je oblíbenou a ceněnou luštěninou. Její využití je velmi široké a chuť skvělá. Dá se říct, že za málo peněz kvalitně nasytíme celou rodinu. Chuť cizrny trochu připomíná hrách, ale přesto je jiná.
Cizrna vyžaduje delší namáčení (6–12 hodin) a také dlouhou dobu vaření. Doporučujeme k tomu využít buď pomalý hrnec nebo tlakový hrnec. Pomalý hrnec ji sice uvaří za delší dobu, ale není k tomu potřeba žádné velké hlídání. Tlakový hrnec naopak cizrnu uvaří velmi rychle. Vyzkoušejte způsob, který vám bude vyhovovat lépe. Při klasickém vaření cizrnu musíme bedlivě hlídat a v kuchyni máme často příliš páry.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Cizrna v naší kuchyni
Cizrnu je potřeba uvařit do změknutí, správně uvařenou cizrnu snadno rozmáčknete mezi prsty. Pak se hodí k úpravě na mnoho způsobů.
- Můžeme ji přidávat do polévek, podobně jako fazole.
- Výborná je do omáček, servírovaných s knedlíkem, rýží, bramborami nebo s chlebem. Může z ní být výborný cizrnový guláš s kapií či segedínský guláš (místo masa v něm je cizrna).
- Cizrna se hodí do jídel typu "rizoto". Můžeme ji připravit např. s pohankou.
- Cizrnu můžete podusit a podávat s různými druhy zeleniny např. s rajčaty, kapií nebo mrkví. Oblíbeným kořením je kari.
- Je vhodná do salátů, kombinujeme ji obvykle s čerstvou zeleninou a uvařeným vajíčkem.
- Vařená cizrna je skvělá do výborných karbanátků.
- Nezapomeňte ani na pověstný "falafel". Na falafel nejprve cizrnu na dostatečně dlouhou dobu namočíme a pak bez vaření zpracujeme.
- Cizrna je výtečná do chutných a jednoduchých pomazánek. Oblíbený je humus, ale i různé další pomazánky snadno namícháme podle své fantazie a chuti. Uvařená cizrna je jejich výborným základem, přebytečnou vodu slijeme.
Podle následujícího videa můžete připravit falafel. Nezapomeňte si včas cizrnu namočit, před smažením je sice vynechaná tepelná úprava, ale namočení ošidit nelze. Pokud jste tuto specialitu ještě neochutnali, nejspíš budete příjemně překvapeni.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Cizrnové pomazánky mají nezaměnitelnou chuť. Jsou snadné, levné a výtečně chutnají
Zkusili jsme připravit majonézu z cizrnového nálevu: Veganská náhražka chutná skoro jako klasická majonéza a snáze se dělá
Jaký je rozdíl mezi kurkumou a kari? Oba druhy koření dají pokrmům krásnou barvu
Komentáře