Jak nejlépe opéct jitrnici pěkně dozlatova, aby nepopraskala? Pomůže mouka i jednoduchý trik s horkou vodou
3. 2. 2023 Vaření
Jitrnice patří k oblíbeným masopustním pochutinám. Někdo si je vychutnává studené, nejlepší jsou ale stejně opečené krásně dozlatohněda a s křupavou kůrčičkou. Jediné, co nám může zkazit požitek, je, když jitrnice praskne. Tomu však snadno zabráníte díky našim tipům.
Jitrnice jako tradiční součást zabijačky
Čas masopustu se neoddělitelně pojí se zabijačkami a na těch zase nesmí chybět jitrnice. Společně s jelitem je tento masný výrobek jednou z pochutin, na kterou se při zabijačce všichni nejvíc těší. A nemusíte ostatně kvůli nim nutně chodit ani na zabijačku, jitrnice dnes koupíte v zimě, tedy v masopustním čase neboli období zabijaček, v každém supermarketu nebo kdekoliv u řezníka. Nejlepší možností, jak si jitrnici vychutnat, je ohřátou, nejlépe opečenou či osmaženou. Když si k ní pak dáte brambory nebo lepenici (šťouchané brambory smíchané se zelí), hned máte hotový plnohodnotný oběd.
Mohlo by vás zajímat
Co jsou vlastně jitrnice?
Jitrnička má podobu jakési klobásky zakončené špejlemi, jejímž základem je vepřové maso (nejčastěji z hlavy, laloku, bůčku a vařené kůže). Dále se přidávají vnitřnosti – srdce, plíce a slezina, jazyk, a hlavně syrová játra, jimž jitrnice vděčí za své jméno. Její název je vlastně odvozen z němčiny, v níž se jitrnicím říká Leberwurst, přičemž Leber znamená játra a Wurst klobása. I u nás se na některých místech jitrnice nazývají přímo jaternicemi.
Směs na výrobu jitrnice se označuje jitrnicový prejt, který se někdy připravuje i jen zapečený. Ten se pak většinou nastavuje pečivem, rýží, případně i kroupami, aby nebyl tak mastný, a dochucuje česnekem, pepřem, majoránkou a různými druhy koření (třeba zázvorem nebo novým kořením). Směs se posléze plní do propláchnutých vepřových střívek a hotové jitrnice se vaří ve vodě či ve vývaru. Na zabijačkách se konzumují rovnou teplé. Pokud je dostanete později, můžete si je vychutnat buď rovnou studené nebo právě opečené.
Jak péct jitrnici, aby nepraskla
Jitrnice se opékají buď na pánvi, nebo v troubě. Často se při opékání stává, že střívko praskne a obsah pak vyteče ven. Snadno se tomu dá předejít pomocí několika triků.
- Jitrnici je lepší vytáhnout z lednice zhruba hodinu předem a nechat při pokojové teplotě. Při vkládání do pánve pak nevznikne teplotní šok a je méně pravděpodobné, že by jitrnice praskla.
- Když opékáte jitrnice na pánvi, stačí rozehřát pánev na střední teplotu a rozpálit na ní trochu oleje nebo sádla (tuk však nesmí být úplně horký, jen zahřátý) a na něm pak pomalu opéct jitrnice přiklopené pokličkou z obou stran do zlatohněda. Čím víc dáte tuku, tím víc zabráníte přichycení jitrnice na pánev. Díky střívku přitom do sebe jitrnice tuk tolik nenasákne.
- Právě při opékání na pánvi mají jitrnice nejvíc tendenci praskat. Zabráníte tomu tak, že ještě před opékáním jitrnici ponoříte na chvíli (cca na 1-2 minuty) do horké, ne však vroucí, vody. Poté už je stačí jen utřít do sucha a pak osmažit na pánvi dozlatova.
- Před smažením můžete jitrnice obalit v troše hladké mouky. Zajistíte si tak křupavější kůrčičku, navíc mouka také zabrání prasknutí jitrnic. Pokud by přece jen praskly, obsah úplně nevyteče, ale nalepí se na boky a opeče se na nich.
- Dáváte-li přednost úpravě bez dalšího tuku, můžete jitrnice upéct v troubě v pekáčku. Troubu pak rozpalte na teplotu 160–170 °C a jitrnice opékejte, dokud není na povrchu krásně křupavá. Zpočátku je lepší pekáček přikrýt, na konci dopékejte odkryté. I na pekáč můžete pro jistotu přidat trochu sádla nebo jiného tuku.
- Při pečení v troubě je dobré jitrnici předem na několika místech propíchnout vidličkou, aby měla kudy unikat pára.
- Na praskání jitrnic má samozřejmě vliv i kvalita střívek, chcete-li mít tedy jistotu, že vám jitrnice neprasknou, je lepší si sehnat kvalitní přímo od řezníka.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý borůvkový koláč na plech: Provoněný máslem a rumem a doplněný drobenkou chutná božsky
Jak nejlépe připravit jitrnice? Vyzkoušejte výborné recepty z této zabijačkové pochoutky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí křupavé česnekové nudličky
Přidáno před 4 hodinami
Zelné placičky se sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Barevný piškot bez mouky
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí kostky v citronové marinádě s žampióny
Přidáno před 19 hodinami
Zeleninová polévka s nudlemi ve vepřovém vývaru
Přidáno 17. 6. 2024 08:22
Plněné papriky na rajčatech a passatě pečené v pečence
Přidáno 16. 6. 2024 22:10
Přečtěte si Zobrazit více
Příběh Petry z MasterChefa: Během soutěže přibrala 10 kg. Bylo to emočním hladem, říká teď, když znova začíná hubnout
Jak nejlépe opéct špekáček? Poradíme, jak na to, aby byl šťavnatý a křupavý
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře