

Lepenice plná vitaminů
Suroviny
- 1 kg brambor
- 500 g kysaného zelí
- 3 velké cibule
- olej nebo sádlo
- cukr
- drcený kmín
- sůl
- libeček
Postup přípravy receptu
Oloupané a omyté brambory rozkrájíme, zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme trochu drceného kmínu a uvaříme doměkka. Před vařením můžeme k bramborám přidat trochu sušeného nebo čerstvého libečku.
Mezitím oloupeme a nakrájíme cibule a orestujeme na oleji dozlatova.
Zelí slijeme, v případě potřeby trochu propláchneme (raději ale ne, aby si zachovalo co nejvíc vitaminů) a pokrájíme nadrobno.
Z uvařených brambor slijeme část vody, necháme asi 2 cm na dně hrnce a rozšťoucháme na kaši.
Vmícháme pokrájené zelí a 2/3 osmažené cibule.
Dochutíme solí, cukrem a kmínem.
Necháme pod pokličkou asi 10 minut, aby se chutě propojily. Servírujeme posypané zbytkem restované cibulky.
Poznámka od kuchařky
Receptů na lepenice je zde sice několik, ale všechny vycházejí z dušeného zelí. Tepelnou úpravou se ale zničí hodně vitaminů, proto jsem zvolila tento postup.
Z důvodu alergie jsem musela z kaše vypustit mléko, kdo ho může a má rád, může ho samozřejmě do kaše přidat.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Lepenice plná vitaminů
-
další variace na lepenici.. super
-
já dochucuji majoránkou
-
-
Přesně takhle to dělávala moje maminka. Většinou v zimě, když bylo domácí kysané zelí. I ona přidávala syrové zelí a bylo to móóc dobré
. Díky za připomenutí
-
Přesně tak jsme jí dělávali doma a otec si jí dával často.
-
Petruš, líííbíííí, ukládám