Jitrnice s kysaným zelím a bramborem

JanaDorazinova Kuchařka: JanaDorazinova

Doba přípravy: 30-40 min. 2 porce Ostatní 21 názorů

Suroviny

2 kusy jitrnic
hladká mouka na obalení jitrnic
olej
Zelí:
400 g kysaného zelí
2 lžičky cukru
100 g slaniny
1/2 cibule
1 lžička hladké mouky
sůl podle potřeby
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve uděláme zelí:
    Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme ji.

  2. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme do zrůžovění cibule.

  3. Přidáme 1 lžičku hladké mouky a chvilinku smažíme, až je jíška světle narůžovělá.
    Pak přidáme kysané zelí, cukr a trošinku vody. Dusíme cca 15 min.

  4. Jitrnice vytáhneme z lednice tak 2 hodiny před úpravou. Obalíme je v hladké mouce a vložíme na pánev se lžící oleje, olej nesmí být úplně horký, jen mírně zahřátý.

  5. Na mírném ohni je opékáme ze všech stran.

  6. Díky mouce by neměly prasknout, pokud malinko přece jen, obsah se nalepí na boky jitrnic a opeče se spolu s nimi.

  7. Podáváme s vařeným bramborem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 620 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jitrnice s kysaným zelím a bramborem

  • hospodyne hospodyne

    :-KPraskání a nepraskání jitrnic -nejvíc záleží, v jakém střevě je prejt nabitý - jestli jen ve vypraném nebo šlemovaném střevě. Vyprané střevo má zachovány všechny vrstvy vaziva a je tedy pevnější a neprůhledné, šlemované má jen tu bazální vrstvu, je tedy tenké a průsvitné. A taková jitrnice praskne vždy, můžete ji obalovat či ohřívat, jak chcete:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Tak jsem dnes před pečením v remosce nechal chvíli jelito s jitrničkou zaplavat si v horké vodě...
    Doufal jsem, že aspoň jitrnice nepraskne (byla menšího průměru)
    No, spletl jsem se..., co mohlo, to prasklo ;-(

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Veronika.Hrozná: Podrobným popisem nemohu sloužit, v komentáři píši, že jsem to nezkoušela. ;-) Většinou si na tuto radu, kterou jsem kdysi dostala, vzpomenu, až když mi jitrnička praskne, tak jako ostatním! :-D Jitrničky moc nekupuji, ony ty z obchodu většinou za moc nestojí. 8-( Ale moc sympatický způsob popisuje JanaDorazinová, to by určitě stálo za vyzkoušení. :yes: Zdravím! :-K:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    MamlajdaD: Jak dlouho to v té vodě nechat ? Jen ohřát, nebo i nechat vodu na varu a nechat probublávat, jak dlouho? Uvařit to ? Taky mi praskají, bez uzardění, drzačky drzé, vytečou do pekáčku !

    Odpovědět

  • casino casino

    JanaDorazinova:
    A je to venku... :-)
    Důležité je, že střívka nepraskají :yes: ale proč jste to nahřívání nenapsala už do rcp?:-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova(autorka receptu)

    Simona Skolakova: Já je dávám většinou jen do teplé vody a pak dobře osuším a obalím v té mouce :-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Já jsem nedávno jelítka dělala tak,že jsem je dala do hlubší pánve zalila troškou vody a přikryla poklicí,tím se ohřály,nechala jsem vodu vyvařit a pak jsem dala trošku omastku a opékala,můžu říci,že to bylo snad prvně kdy mi nepopraskaly;-),ale byla te jen zkouška,třeba se mi to příště tak nepovede,jak píšete,záleží na střívkách a aj na té směsi,my měly kroupová jelita.

    Odpovědět

  • bohynovka bohynovka

    No vidite a ja zase zboznuji jitrnicku poradne popraskanou a opecenou:-D.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Nedá mi to, abych nepřišla také se svým "troškem do mlýna": V restauracích a hospůdkách, kde podávají při "vepřových hodech" opečené jitrnice a jelítka, je nejprve ohřejí v horké vodě a až potom opékají, aby jim to nepraskalo. Nezkoušela jsem to, ale asi vědí, co činí. ;-):-8 Tak jestli někdo vyzkouší, ať dá vědět.:-K

    Odpovědět

  • SilviaD SilviaD

    magdalenka: Toto je naozaj pravda, pretože aj u nás keď sa robia jaternice, niektoré črievka sa plnia super a niektoré praskajú už pri plnení. To je potom pri špajdlovaní naozaj super robota :(

    Odpovědět

  • casino casino

    Zkoušel jsem kdeco a vychází to přesně jak je většinou psáno: někdy praskne, někdy ne :-// (peču v remosce, nebo v troubě, pokladené plátky podbradku - není nic lepšího, než napůl chrumkavý ovááárek ;-)
    No, asi má vliv i složení míšeniny a také jak moc jsou střívka naražená... ;-(

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    tejaja: praskanie... predavačka v mäsiarstve mi povedala, že je to aj stavom prasiat, že ani ich črevá nie sú ako kedysi...skúšala som piecť pri vyššej, aj nižšej teplote, aj obaliť múkou (vtedy je črevo chrumkavo opečené) aj prepichnúť...niekedy prasknú, niekedy nie...:-8

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    JanaDorazinova: Janka, ak skutočne prepichneš "obal" jaternice, tak nepraskne. Vznikajúca para má kade uniknúť Ale treba dávať pozor, niekedy sa len zdá, že sme to prepichli, ale nie je tomu tak. Hlavne teraz, keď sa mnohé jaternice neplnia do čriev, ale umelých obalov.;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova(autorka receptu)

    tejaja: Terezko, mám to vyzkoušené a stejně prasklo. Někdy to vyjde, někdy ne ;-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-K V pátek zabíjíme, už se nemohu dočkat<3

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: vajecina se kysaným zelím jitrnice se zelím

Zapomněl/a jsem heslo