

Zabíjačkové kynuté knedlíky plněné prejtem, jitrnicí nebo jelitem
Suroviny 4 porce
- Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 0,5 kostky droždí
- špetka cukru krupice
- sůl
- cca 250 ml vlažné vody
- Dále:
- jitrnice
- světlý nebo tmavý prejt
- jelita
Postup přípravy receptu
Do mísy nasypeme mouku, do které uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme polovinou vody. Trochu promíchneme a necháme droždí vzejít. Poté přidáme sůl, zbylou vodu (dle potřeby) a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v teple pod utěrkou nakynout.
Pak opět propracujeme a rozdělíme na několik stejně velkých bochánků, ty na pomoučněném stole zploštíme, naplníme kouskem prejtu, jitrnice nebo jelita. Knedlíky pevně uzavřeme, položíme na pomoučněný stůl uzavřenou stranou a necháme ještě cca 10 minut kynout.
Pak knedlíky naházíme do vroucí vody a za občasného promíchání vaříme cca 5-6 minut - dle velikosti a tloušťky knedlíků. Nejlepší je zkusit jeden knedlík vyndat, roztrhnout kousek těsta, a tak vidíme, zda je, či není hotový.
Po uvaření vyndáme a ihned propícháme vidličkou nebo špejlí, aby pára vyšla ven, aby se knedlíky nesrazily.
Podáváme s osmaženou cibulkou, se zelím kysaným nebo dušeným, dušeným špenátem nebo dušenou řepou.
Poznámka od kuchařky
...ne, do těsta opravdu vejce nemusíme přidávat, ale pokud to tak chceme, postačí jeden žloutek...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zabíjačkové kynuté knedlíky plněné prejtem, jitrnicí nebo jelitem
-
Jana Dorazinová-Remková: Lenunka: ...díky
...asi i kvůli tomu přejedení zabijačkových pochoutek, vznikl i tento velmi starý recept ...z bramborového těsta jsou taky vynikající a díky za studena pevné náplni se i snadno a rychle plní...
-
tak já sice úplně hubu otevřenou nemám, ale musím přiznat, že to je vážně dobrý nápad. Asi bych použila spíš bramborové těsto, ale plnit knedlíky prejtem mě vážně nenapadlo. Bydlím na vesnici a zabíjačky jsou tu několikrát do roka a i když prejt zamrazím a upeču o několik týdnů či měsíců později, stejně mi ho vždy polovina pekáčku zbude, nějak jsme toho už přejedeni. Tohle je nová inspirace, určitě použiji, takže máte ode mne bodík
-
Hubu mám otevřenou dokořán!! Paráda