Gravlax z lososa podle Gordona Ramsayho zvládnete snadno i doma. Skvěle ochutí a ozdobí silvestrovské chlebíčky
29. 12. 2022 Ostatní
Marinovaný losos gravlax, kterého možná znáte z restaurace řetězce Ikea, je tradiční skandinávský pokrm připravovaný z čerstvé syrové ryby, proto je třeba při jeho přípravě dodržet přísná hygienická pravidla. Odměnou bude lahodná a jemná ryba, která se skvěle hodí na zdobení silvestrovských chlebíčků či jednohubek. Zkuste jej třeba podle slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho.
Skandinávský gravlax znali už Vikingové
Název této delikatesy pochází ze švédského výrazu gravad lax, což v překladu znamená pohřbený losos. Má se za to, že už Vikingové syrové ryby zakopávali do písku na pláži u slané vody a zatěžkávali kamenem. To naštěstí v současné době není nutné. Postup výroby gravlaxu s použitím modernějších technologií je velmi jednoduchý, vyžaduje pouze čas na dokonalé namarinování ryby.
Mohlo by vás zajímat
Suroviny na marinovaného lososa
Kromě čerstvého lososa na gravlax budete potřebovat větší množství hrubozrnné mořské soli a hnědého třtinového cukru, čerstvý kopr, citron, čerstvě mletý pepř a může být nebo nemusí i trochu kvalitního alkoholu (gin, brandy, vodka,…).
Výběr a příprava lososa
Jelikož se i přes konzervaci v soli a případně i alkoholu stále jedná o syrovou rybu určenou ke konzumaci, výběr lososa je pro eliminaci zdravotních rizik zcela zásadní. Rozhodně nedoporučujeme na přípravu gravlaxu použít vakuovanou rybu pochybného stáří a kvality ze supermarketu. Na gravlax se smí použít pouze čerstvý losos v prémiové kvalitě určený na sushi, který prochází kontrolou na případné parazity. Nakupujte jej nejlépe u prověřeného prodejce, u kterého jste si jistí správnou péčí.
Recept na gravlax obvykle obsahuje lososa s kůží, není to ovšem pravidlem. Výsledek se však bude lépe krájet na tenké plátky, neboť kůže rybu zpevní.
Kůži lososa důkladně očistěte od šupin a odstraňte všechny drobné kůstky. Nejlépe vám to půjde pinzetou, kterou nejprve sterilizujte, abyste předešli přenosu nežádoucích bakterií. To ostatně nehrozí jen od pinzety, ale také veškerého použitého kuchyňského náčiní, nádoby a hlavně rukou. Hygiena je u přípravy ryby konzumované za syrova obzvláště důležitá, zvláště má-li ještě poměrně dlouho odpočívat v lednici.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduchý recept na gravlax
Můžete si být jisti, že budete-li podávat na silvestrovské či jiné oslavě tohoto delikátního marinovaného lososa, nemá smysl jej dělat z méně než 800 g ryby, jinak bude hned pryč. Na toto množství použijte 300 g hrubozrnné mořské soli, 300 g hnědého třtinového cukru, 50 g čerstvého kopru, ½ lžičky čerstvě namletého pepře a šťávu a kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu. Pro velmi zajímavou chuť a křehké maso použijte také asi 50 – 70 ml kvalitního ginu. Jak na to?
Lososa s kůží zbavte šupin a kostí, omyjte a důkladně osušte. Smíchejte sůl, cukr, pepř a nastrouhanou citronovou kůru. Na dno pekáče nebo jiné nádoby nasypte jednu třetinu směsi soli a cukru a položte na ni lososa kůží dolů. Rybu pokapte citronovou šťávou, posypte rovnoměrně nasekaným koprem a zbytkem směsi. V této fázi můžete lososa pokapat také alkoholem. Překryjte a utěsněte potravinovou fólií, na ni položte prkénko a zatižte (např. těžkým hrncem). Nechte v lednici marinovat 2 dny. Po každých 12 hodinách odkryjte fólii, vylijte přebytečnou tekutinu, znovu přikryjte a zatižte. Po 2 dnech lososa omyjte pod tekoucí vodou a důkladně osušte.
Gravlax se krájí na velmi tenké plátky, které můžete použít na zdobení chlebíčků či jednohubek, nebo servírovat jen tak s tmavým chlebem. Typicky se ke gravlaxu podává také studená omáčka z čerstvého kopru, dijonské hořčice, olivového oleje, cukru a vinného octa.
Mohlo by vás zajímat
Gravlax podle Gordona Ramsayho
Světoznámý šéfkuchař Gordon Ramsay do gravlaxu nepoužívá cukr, ale nahrazuje ho částečně šťávou z pomeranče. Vyzkoušejte i jeho verzi marinovaného lososa, kterého připravuje bez kůže. Na 800 g ryby potřebujete 250 g hrubozrnné mořské soli, šťávu a kůru z 1 citronu, šťávu a kůru z 1 většího pomeranče, 1 snítku kopru, 2 lžíce pažitky, 1 lžíci semínek koriandru, ½ lžičky mletého pepře a 2 lžíce kvalitního ginu. Jak na to?
Vše kromě lososa rozmixujte na pastu, kterou potřete lososa ze všech stran. Zabalte jej do potravinové fólie a zatižte stejně jako u receptu výše. Nechte v lednici marinovat 48 hodin a pastu před podáváním seškrábněte nožem.
Je gravlax vhodný pro děti?
Použijete-li vysoce kvalitní rybu z ověřeného zdroje, nemusíte se bát, že by z ní děti starší 3 let měly zažívací potíže. Samozřejmě v takovém případě vynechte v receptu alkohol.
Zdroje informací:
gordon-ramsay-recipe.com
thespruceeats.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Ryby jsou plné vitamínů a zdravých tuků. Podle čeho poznáte opravdu čerstvý kousek?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 31 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Zdravé silvestrovské pohoštění: Zkuste delikátní špíz caprese nebo okurkové závitky!
Domácí hrníčkový perník: Vláčný a voňavý je díky vlašským ořechům i koření. Jednoduchý moučník je brzy na stole
7 nejlepších receptů na grilované pochoutky. Jak postupovat, aby se nám grilování povedlo