Losos gravlax
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 1 174 kJ / 281 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2,30 g |
Tuky | 0,50 g |
Vláknina | 2,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 18,04 g |
Sůl | 45,00 g |
Sacharidy | 55,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Gravlax se mu říká v Americe, gravet laks v Norsku, gravet lax (laks) va Švédsku a v Dánsku, graflax na Islandu, a graavilohi nebo tuoresuolainen lohi pohřbený losos, podle středověkého způsobu přípravy, kdy ho zahrabali do písku nad hladinou přílivu.
Tento způsob je podle literatury (já to neviděl) stále používán na Islandu na přípravu hákarl ,(zkamenělý žralok), rakfisk (shnilá ryba) v Norsku a surströmming (kyselý herinek) ve Švédsku.
Ale nedávejte jménu žádné asociace, jako že by to byl fujtajbl. Za studena připravený losos, s cukrem, solí, koprem a alkoholem je lahůdka, které mnozí dávají přednost před lososem uzeným.
Obvykle je připravován i s kůží, ale zrovna tak ho lze připravit i bez kůže, podle toho co zrovna máte.
Protože losos čerstvě vytažený z vody může mít v sobě parazity, doporučuje se ho před vlastně netepelnou přípravou na 7 dní zmrazit. Protože se nedomnívám, že by doma bylo lze koupit lososa čerstvého, tedy nemraženého, je prevděpodobné, že si můžete tento krok odpustit.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 9. 2021 15:43
Prosím smazat, omylem komentář 2x..
24. 9. 2021 15:42
Gravlax dělám poměrně často, tentokrát jsem podávala na avokádu. Foto přidáno..
2. 6. 2012 16:41
holka ze severu:
Určitě si dej pozor jakého kupuješ, pokud si ho neulovíš.
Nejlepší je divoký, z Pacifiku. Ondyno, v nouzi, jsem koupil Atlantického, z farmy, uměle přibarveného, a bylo to, no, prostě nedobré.
2. 6. 2012 08:39
Určitě vyzkouším, miluju marinovaného lososa. Právě v "syrové" verzi je prostě nejlepší. Zrovna tak, jako v suši. Díky za recept.
9. 1. 2011 00:57
Marisko, ovsemze nevadi, pouze jiny kraj, jiny mrav a je na kazdem, co si vybere. Vice variant se pouze vita.......DEKUJI..... Tobe i Drobkovi. Bodik mu davam automaticky, protoze vim, jak je to dobre. Navic z teto pripravy budeme i veselejsi,,,....
8. 1. 2011 21:47
Yanull, ovšemže nevadí, děkuju. Už jsem to s Daniellou O. písemně prodiskutoval. Děkuju, ty jsi tu přece jen zběhlejší.
8. 1. 2011 20:42
O této úpravě lososa jsem už mnoho slyšela, ale ještě nikdy nejedla, ani nevyzkoušela. Jak čtu recept i komentáře, tak k mé velké škodě. Měla bych to rychle napravit, ale už nyní posílám bodík. + 3
8. 1. 2011 19:16
Dovolila jsem si dá recept Danielly do podobných, abychom věděli, o čem je řeč.
Doufám, že to nevadí
8. 1. 2011 18:46
Drobku, nedal jsi dvojak, ja to s alkoholem neznam. Naopak k memu receptu jsi napsal krasny doplnujici komentar, ktereho si moc vazim. S tou vodkou to nalozim urcite, zase mala zmena.....
8. 1. 2011 18:40
A jejda, tak to jsem sem dal dvoják To mně mrzí, já zkusil losos gravlax a nevylezlo nic.
8. 1. 2011 18:24
Drobku, nedavno jsem vkladala stejny recept, jenom nasi kuchari maso konzervuji citronovou nebo limetkovou stavou. Z toho alkoholu bych tam asi snesla jenom vodku, brandy a gin , to je na nas moc aromaticke a urcite to vyrazne zmeni chut masa. Tu vodku ale vyzkousim, bude to zase trochu neco jineho.....
8. 1. 2011 17:16
Ahoj Spagi....dik...ostatnim se to lip najde....ja to jeste neumim tak jak vy.... jo a to vysilani dilu "Skandinavsky" bylo 10.3. 2008 a porad si ho pamatuju...delavam ty masove koule ... jsou fakt vyborne...
lososa si kupuju,at ho mam vzdy cerstveho a jen malou porci....a praci si davam pro ty kucharicky,co maji zajem si udelat bastu....prece jen se to lip dela,kdyz vidis jak
8. 1. 2011 17:14
Reny, já ten tvůj odkaz vložím tak, aby se dal hned rozkliknout ju? Super, že sis dala práci s vyhledáním http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/208562221900...
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-klu...
8. 1. 2011 17:10
tady je odkaz na ten vysilany porad a na recept primo na strankach....
www.ceskatelevize.cz/ivysilani/208562221900006-kluci-v-akci/
www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/208562221900006/
ja ziju na Islandu uz 11let a co nam tady jede nejvic jsou prave ryby...driv jsem hodne cestovala a muzu rict,ze nejlepe pripravene ryby a ryby vubec jsem jedla nejchutnejsi jen v Italii a tady...kdyz jsem rybarum rikala o nejpopularnejsi rybe posledni doby v CR - pangasius,tak se zacal smat,pak zvaznel,nasel odkaz na internetu,ten mi poslal a rekl jen,ze tohle by dal jist jen nepriteli...po zhlednuti videa,jak se tyto ryby chovaji,cim je krmi a v jakych podminkach je drzi,bych tuto rybu nejedla....v CR se maji jist ryby domaci a pokud treska,losos,tunak a jine ryby,tak z dobreho obchodu radeji drazsi ale zarucene dobroe a cerstve...moji rodine delavam i v CR jidla z ryb a vzdy jim moc chutna....Jo a k te zmince o "hákarl" (tedy zralok) ten se nalozi a zahrabe do zeme a nechava se "zrat" pak se konzumuje...ale je to jen pro rodile islandany,nebo pro otrle dobrodruhy a sebevrahy,ponevadz tato pochoutka smrdi jako mocuvka....stejne tak smrdi i nalozena "skata" (tedy rejnok) a ji se s "hangikjot" (silne uzene jehneci) tesne pred vanoci....delala jsem jednu dobu v domove duchodcu a oni tyto jidla jedli a od te doby je nesmim ani citit,ponevadz jsem ten desnej smrad musela cuchat celou sichtu a bylo mi ponekud soufl ...navic jsem v te dobe cekala prvniho syna....Kdo se dostane na Island,at zajde do jedine trznice hned u pristavu v centru a da si cichnout,pripadne ochutnat(jsou v malickych krabickach za par drobnych,opravdu jen ochutnavka)....
8. 1. 2011 16:50
Díky za pochvaly, mně to naučil jeden profesionál tady v Americku, no ty vědomosti v poznámce je můj překlad Vikipedie.
A ještě k tomu toho máme moc rádi taky.
Reny, dík za fotku. My ho tu sice koupíme taky, ale cena je úměrna tomu jaká je to dobrota. Příšerná.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Lotus mini cheesecake
Přidáno před 18 hodinami

Svíčková polévka s nudlemi
Přidáno před 19 hodinami

Vepřové kostky na argentinském koření
Přidáno před 21 hodinami

Mechový dort (se špenátem)
Přidáno 21. 5. 2022 15:38

Salko roláda
Přidáno 21. 5. 2022 12:16

Ořechové řezy s pudinkovo-tvarohovým krémem
Přidáno 21. 5. 2022 07:40
Právě bylo uvařeno:

Minutková krkovička (křehká)
uvařil/a martiline
před 28 sekundami


Rizoto z pečeného kuřete
uvařil/a Chlupina
před 8 hodinami

"Veršované" brambory se sýrem a houbami
uvařil/a Elivet
před 8 hodinami

Štrúdl na slano
uvařil/a Mareczech
před 9 hodinami

Bramborové houstičky
uvařil/a Arleta
před 9 hodinami

Domácí langoše
uvařil/a Yvona B.
před 9 hodinami

Sachr dort z jablek
uvařil/a lucieee
před 9 hodinami

Luxusní a rychlý makovník
uvařil/a Cejenka
před 9 hodinami

Náplň do tortilly s kuřecím masem
uvařil/a MilosCz
před 10 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: losos recepty kluci v akci jak nejlépe připravit lososa losos recepty marinovaný losos kluci v akci uzený losos recepty za studena syrový losos kluci v akci losos příprava lososa marinovaný losos za studena gravalax losos jak pripravit lososa losos akce losos recept kluci v akci grawlax kluci v akci recepty losos marinovaný losos pohlreich losos kluci v akci uzený losos - recepty za studena losos gravilax
Suroviny: losos, sůl, cukr, pepř mletý, kopr, brandy
Losos gravlax
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/607V
17 názorů