Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co nabídnete svým hostům při oslavě Silvestra k jídlu a pití? Nabízíme velký přehled možností
Toprecepty.cz

Silvestra trávíme většinou s přáteli a s tím vyvstává i otázka pohoštění. Naše webové stránky nabízejí mnoho možností a praktických nápadů od našich uživatelů.

Pokud jsme hostiteli my, nejlepší způsob je připravit tzv. švédský stůl (stoly) s různorodou nabídkou, k tomu talířky, příbory, skleničky, ubrousky, pečivo, zeleninu a ovoce, nápoje. Díky tomu se budete moci věnovat hostům a zábavě, maximálně budete průběžně doplňovat sortiment jídel a nápojů, pokud máte zásobu. Velcí kreativci s vařením jako koníčkem mohou svou hostinu pojmout tematicky (vepřové hody, Japonsko, staročeská krmě apod.). Vždy se ale snažte, abyste se nikoho nedotkli (vegany asi nenalákáte na vepřové hody).

Když k někomu jdeme na návštěvu, je zvykem nějaké malé pohoštění přinést s sebou. Měli bychom se ale předem domluvit s hostitelem, aby se nesešlo např. 10 slaných závinů.

Přinášíme přehled možností na pohoštění, aby si mohl vybrat zkušený kuchař i začátečník. Většina jídel je vhodná k pivu i vínu.

Pomazánky:

Pomazánky mají výhodu, že i z malého množství surovin uděláte misku pomazánky, pak stačí namazat nebo ozdobně nastříkat zdobicím sáčkem na pečivo nebo zeleninu, hezky dozdobit a je to. Mohou být ostré, aby povzbudily konzumaci nápojů nebo jemné, aby pohladily přesycený žaludek.

Malá sousta neboli jednohubky

Malá sousta jsou lákavá vzhledem i složením, jen jich musíte připravit větší množství, protože půjdou na odbyt rychle.

Chlebíčky a spol

Obložené plátky veky jsou českou specialitou a jsou stále oblíbené, i když si pozornost získávají i modernější způsoby studeného pohoštění. Zkuste plněné pečivo, rolády z toustového chleba, malinké lívanečky nebo místo veky jako podklad plátky zeleniny (kedlubna, ředkev, vodnice), to je velmi moderní.

Lahůdky z listového těsta

Listové těsto má výhodu, že z koupeného těsta rychle vytvoříte dobrotu obložením něčím lákavým a upečete. Obzvlášť když zvolíte listové těsto už rozválené, máte pohoštění za chviličku připravené.

Slané drobné pečivo

Hostům můžeme nabídnou různé doma pečené slané sušenky, tyčky a krekry. Přijdou jistě vhod jako zobání k vínu i pivu.

Masové dobroty

Pokud umíte tatarský biftek, máte to jednodušší. Pak už jen připravíte hromadu topinek a hosté mohou hodovat. Ale i ti, kdo si na tatarák netroufají, mohou hosty překvapit masovým pohoštěním. Ať už naložíte uvařený bůček, upečete rostbíf nebo vyrobíte domácí šunku, vždy se zavděčíte.

Naložené dobroty

O naložených uzeninách, sýrech a dalších laskominách jsme psali, jen mějte na paměti, že většinu musíte připravit s předstihem.

Obložené talíře a mísy

Všehochuť zdobně poskládaná na mísách láká různorodostí a barevností. Můžete se blýsknout sestavou od uzenin, sýrů, rolád, pochoutek v rosolu, paštik až po zeleninové kreace. Radost strávníkům udělá i rostbíf, tence krájená tlačenka apod. Sestavu laskomin vždy doplňte studenými omáčkami, strouhaným křenem, hořčicí, krájenou zeleninou, ale zabodovat lze i ovocem.

Teplé pokrmy

Polévka, řízečky, pečené kuřecí paličky nebo guláš povzbudí žaludek k další konzumaci. Většinu můžete uvařit předem a ohřát podle potřeby nebo udržovat teplé.

Domácí pečivo

Pokud máte čas, upečete svým hostům domácí banketní pečivo nebo domácí veky na chlebíčky, jistě to ocení. Ale i v případě, že nepečete, mějte pečiva připravené dostatečné množství.

Sladkosti

O sladké moc zájem nebude vzhledem k proběhlým vánočním svátkům, ale jednoduché koláčky, sušenky nebo bábovku ke kávě nabídnou můžete. Jen bychom se měli vyhnout šlehačkovým a krémovým zákuskům, proti kterým by mohl namáhaný žaludek protestovat. Výborný nápad je upéct pečivo ve tvaru novoročních prasátek pro štěstí.

Domácí speciality

Nyní máte skvělou možnost blýsknout se domácími specialitami jako je domácí uzené maso či sýry, zabijačkové speciality apod.

Nápoje nealkoholické

Nejlepší je voda nebo minerálka, ale svým hostům můžete nabídnout domácí mošt, sirup nebo limonádu.

Nápoje alkoholické

Koktejly a míchané nápoje jsou oblíbené, ale je potřeba mít cit a dost surovin k jejich výrobě. Také se hodí šejkr a výrobník na led. Potřebujete i vhodné skleničky a brčka. Ideální je, když se role barmana ujme najatý profesionál, protože pak se mohou všichni bavit bez vyrušování. Oživit můžete i kdysi velmi populární nápoj bowle, který zvládnete i sami.

Tak to s celkovou konzumací moc nepřežeňte, ať do dalšího roku vstoupíte v pohodě bez bolavého žaludku a hlavy v dlaních. Hodně zdraví, štěstí a lásky!

Tento tip je užitečný  (6x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Nové knihy!

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům