Crostini gravlax - lososové minichlebíčky

Suroviny

500 g čerstvého lososa
100 g soli
80 g cukru
kůra z půlky citronu
1/4 lžičky pepře
3 lžíce nasekaného kopru
Křenový krém:
200 g lučiny
1 lžíce majonézy
1 lžíce zakysané smetany
1 lžička čerstvého strouhaného křenu
1 lžička nasekaného kopru nebo petrželky
sůl
pár kapek šťávy z citronu
bageta + olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny na lososa smícháme. Připravíme krabičku velkou přibližně jako losos. Vysteleme ji větším kusem potravinové fólie. Naspod nasypeme solnou směs jen tak, aby pokryla dno.

  2. Lososa omyjeme, případně pinzetou odstraníme kosti a dobře osušíme. Položíme do krabičky kůží dolů a zasypeme zbytkem směsi. Pevně zabalíme do fólie a zatížíme. Dáme do lednice na 24 hodin.

  3. Druhý den lososa omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Nakrájíme na velmi tenké plátky. Bagetu nakrájíme, pokapeme olejem, lehce osolíme a necháme zapéct v troubě dozlatova.

  4. Z lučiny, majonézy, smetany, křenu a kopru zamícháme lehký krém. Vychladlé kousky potřeme krémem. Poklademe plátky lososa, přizdobíme nakrájenou zeleninou, kousky citronu a snítkou kopru.

Komentáře k receptu Crostini gravlax - lososové minichlebíčky

  • mika59 mika59 (autorka receptu)

    Coleta: Ano taky jsem to viděla, ale i 18 hodin a prý je dobrý..no musíme si to vychytat. My už to máme nám to takhle stačí, ale zase záleží na výšce. Dělala jsem z celé půlky a tenké kraje jsem odkrojila a nechala to nejvyšší maso. Doufám, že bude chutnat..

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    mika59: Mám ho vyšší. Já vám nevytýkám délku naložení, psala jsem, že bych ho nechala déle. V některém receptu jsem našla i 4 dny, asi bych nechala 2 či 3.

    Odpovědět

  • mika59 mika59 (autorka receptu)

    Coleta: Psala jsem vám, že nám vyhovuje 24 hodin, ale může být déle. Zrovna teď jsme nakrojili včerejší naložený. Přidávám foto. A prý je luxusní, no každý to máme jinak. A zabalený v lednici vydrží, můžete udělat suši, bruschetty nebo studenou večeři. Ale asi bych to nemrazila.

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Tak jsem naložila a vyzkoušela. Trochu mám z receptu rozpačité dojmy. Nakládala jsem i s kůží. První ochutnání a omytí se mi losos zdál velmi sladký a naopak málo slaný. Ze strany kůže byl tvrdý, stejně tak zvrchu (tak to má být). Já bych příště nechala určitě déle než 24 hodin. Chápu, že jde o syrovou úpravu, ale nakládala jsem část z hřbetní - tedy vysokou a nejkvalitnější část, ale losos byl v té vyšší a jakoby hlubší části syrový? Nevím, zdálo se mi to krátká doba na naložení.
    Ještě mi půlka zbyla a nevím jak uchovat dál? Zamrazit?

    Odpovědět

  • mika59 mika59 (autorka receptu)

    Coleta: Ano hodně tenké plátky.

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    mika59: A kůži po marinování stáhnete? Krájí se jen čisté maso, že?

    Odpovědět

  • mika59 mika59 (autorka receptu)

    Coleta: Určitě se povede, opravdu je to delikatesa. Kdo má rád takové jídlo si pochutná. A zatížila jsem to kiilem cukru. Zrovna dnes taky nakládám .

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    mika59: Děkuji za rychlou odpověď, takže dělat z půl kila? Mám ho připravený k naložení v lednici a doufám, že se povede.

    A ještě dotaz, čím ho zatížíte? Sáček s vodou nebo ..??

    Odpovědět

  • mika59 mika59 (autorka receptu)

    Coleta: Může být naložený i déle. Nám to tak vyhovuje, čím déle je, tím je vysušenější a tužší. A jak dlouho vydrží? Určitě několik dnů, ale u nás nemá šanci tak nevím přesně. A musíte počítat s tím, že dost zmenší objem.

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Chtěla jsem se zeptat, jak uchováváte po těch 24h, když celého půl kila nespotřebuje. Jak dlouho vydrží? A je nutné 24 h nebo lze nechat uležet déle?

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Eja57: Ale toto je podle mne Miladky improvizace-tak proč ne;-)Mě se to líbí a čím víc odlišných verzí,tím líp:yes:

    Odpovědět

  • mika59 mika59 (autorka receptu)

    Eja57: Opravdu s minimem práce je výsledek úžasný. Ta okurka je tam opravdu pro fotku, ani ji nemám v surovinách, ale zase 100 lidí 100 chutí. Vždyť si to každý může udělat dle svých chutí. A moc děkuji za komentář.:-K;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Pokud mohu doporučit - na tohle se mi osvědčila jako zátěž mikrotenový pytlík vhodné velikosti naplněný vodou tak ze dvou třetin., aby se trochu "rozplácnul".

    Kdo nezná, doporučuji vyzkoušet.:yes::yes::yes: Losos opravdu co nekvalitnější, ideálně "hřbetní" část, na krájení velmi ostrý nůž. ( Okurka na fotce vypadá efektně, ale podle mne k tomu chuťově neladí, k tomuhle si myslím není potřeba vůbec nic - kromě sklenky suchého bílého vína.)
    Pokud by měl někdo pocit, že stejný výsledek docílí - byť sebelepším lososem uzeným studeným kouřem - tak ne...je to jiné...

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    mika59: Miladko,tu tvou verzi neznám,ale opravdu se mi moc zamlouvá:-KJen ještě nemám chuť ani čich...Ani na to tvé sladké jsem se ještě nedostala:-(

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    :yes:Tomu se nedá odolat, nádherná dobrůtka.:-K:-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2