Šumajstr aneb Kočičí svatba s fazolemi: Původně postní jídlo z fazolí a krup ochucené uzeným zasytí a báječně chutná
26. 3. 2024 Vaření
Velikonoce se sice blíží mílovými kroky, zatím tu ale stále máme postní období. Pokud se snažíte půst dodržovat a už vám chybí inspirace, co dobrého si připravit, zkuste třeba šumajstr z krup a fazolí. A pokud půst neřešíte, můžete si jej navíc vylepšit křupavými škvarky.
Pokrm prostý, ale výživný
Čas půstu před Velikonocemi je poměrně dlouhý, trvá celých 40 dní a nápady na dobré postní pokrmy, které nasytí, mohou k jeho konci docházet. Postní pokrmy našich předků byly sice prosté, ale vydatné a výživné. Bylo totiž potřeba, aby se jimi nakrmila spousta hladových krků a dodaly i dostatek sil.
Obsahovaly proto levné a snadno dostupné ingredience, které ovšem byly plné živin, což byly třeba luštěniny nebo obiloviny. Odtud to již byl jen kousek ke vzniku jídla zvaného šumajstr, které se ovšem často dělá i v poměrně nepostní variantě, tedy se škvarky nebo s uzeným masem.
Mohlo by vás zajímat
Šoulet s fazolemi
Šumajstr je lehce pozměněnou variantou o trochu známějšího staročeského pokrmu zvaného šoulet, jemuž se u nás často poměrně jednoduše říkalo podle dvou základních ingrediencí i „hrách a kroupy“. Znám byl ovšem i pod názvem kočičí svatba. Předobrazem tohoto prostého pokrmu našich předků byla zřejmě židovská specialita cholent, která se jedla během židovského svátku šabatu.
Právě z tohoto názvy pak vzniklo slovo šoulet. Šoulet obecně se nepřipravuje jen z hrachu, ale přidávají se do něj i další luštěniny, třeba čočka nebo fazole. Lidová tvořivost však dala kombinaci krup a čočky jiný název, a to kočičí tanec, a kroupám s fazolemi se začalo říkat šumajstr.
Regionální specialita od paní ševcové
Původ tohoto neobvyklého názvu není moc jasný, a to hlavní, co se o šumajstru ví, je fakt, že jde o regionální pokrm typický pro oblast Slovácka a Záhoří a že se mu občas říká i šulimajz. Existují sice teorie, že možná slovo vzniklo na základě podobnosti s německým výrazem Schuhmeister neboli švec. Pak už můžete jen usuzovat, zda bylo dílem nějaké paní ševcové nebo se mu tak začalo říkat na základě podobnosti třeba s ševcovským lepidlem.
Jak na šumajstr s uzeným?
Příprava šumajstru je velmi snadná. Stačí jen na tuku osmahnout cibulku, přidat předem uvařené kroupy a fazole a pak vše promíchat a ochutit majoránkou a česnekem. Značně chutnější, i když už vůbec ne postní verzí šumajstru, byla ta se škvarky.
V některých koutech naší vlasti se do jídla přidávají i brambory nebo kořenová zelenina a v novodobějších variantách se kroupy nahrazují rýží. Hotový pokrm se nakonec pro vylepšení celkové chuti podávat s nakládanou zeleninou, obvykle s okurkami kvašáky nebo s kvašeným zelím.
Pokud jste na šumajstr dostali chuť, můžete se do jeho přípravy pustit podle našeho receptu. Tento sice není úplně postní, ale s uzeným masem šumajstr chutná skvěle. Jak na to?
Budete potřebovat: 1 kg uzených kostí (žebra, nebo i maso), 2 hrnky krup číslo 7, 2 hrnky fazolí (mohou být i z konzervy), mletý pepř, sůl, 1-2 lžíce sádla a 2 stroužky česneku (možno vynechat).
- Uzené kosti uvařte doměkka, maso oberte, nakrájejte na menší kousky a dejte do mísy. Uvařte i fazole, které jste den předem namočili do vodě. Nesolte. Uvařené fazole pak přidejte k masu.
- Poté uvařte kroupy, které jste řádně oprali a den předem namočili do vody. Vařte v osolené vodě, po uvaření vodu slijte a přidejte k masu a fazolím. Nakonec přidejte sádlo a promíchejte. Podle chuti ještě osolte, opepřete a můžete přidat utřený česnek. Opět promíchávejte. Jezte samotné nebo s chlebem.
Náš tip: Klasický šoulet si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit kroupy, aby nenadýmaly? Dříve bývaly důležitou součástí jídelníčku, jsou výživné, levné a když se dobře uvaří, tak velmi chutné
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 minutami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 37 minutami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 12 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
10 nejlepších postních jídel: Připravte si pučálku, jahelník, škubánky nebo grenadýrmarš!
Kočičí svatba neboli šoulet: Levné staročeské jídlo z hrachu a krup skvěle vylepší kousek uzeného masa či slaniny
Jak si vychutnat kroupy podle našich babiček: Kroupová smaženice, polévka nebo kroupové zelí chutnají božsky a moc nestojí