Přebytky rebarbory můžete s úspěchem zmrazit nebo sterilovat několika způsoby
Komu na zahradě vyrostlo větší množství rebarbory, možná přemýšlí, jak její přebytky zpracovat a zakonzervovat na zimu. Období rebarbory je poměrně krátké a když ji správně uložíme, můžeme si ji dopřát při různých příležitostech v průběhu celého roku.
Možností máte několik a záleží na vás, kterou využijete. Zpracováváme vždy oloupanou a nakrájenou rebarboru. Jak rebarboru oloupat popsal nedávno náš článek včetně názorného videa. Rebarboru krájíme na špalíky, asi 1 cm silná „kolečka“ nebo kostky podle pozdějšího použití.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co s přebytkem rebarbory
Můžete zvolit starší metodu našich babiček nebo ji moderněji zmrazit.
- Babičky nakládaly rebarboru do cukrového sirupu, protože cukr je výborný konzervant. Nechte nakrájenou rebarboru přes noc zasypanou jemným krupicovým cukrem. Druhý den pak vzniklou šťávu svařte na hustý sirup a rebarboru v něm nechte pomalu táhnout asi 10–20 minut podle velikosti kousků. Horkou rebarboru i se sirupem lijte do sterilně čistých a suchých sklenic, uzavřete je a otočte na 5 minut na víčko. Můžete pro jistotu sterilovat 10 minut při 85 °C. Rebarboru v sirupu použijte např. do pohárů, na moučníky, dorty apod.
- Rebarboru můžete zavařit jako kompot. Nakrájenou rebarboru zalijte cukrovým kořeněným nálevem a sterilujte asi 20 minut.
- Také rebarborové čatní (chutney) uspokojí mlsné jazýčky. Nakrájenou rebarboru povařte ve výrazně kořeněném sladkokyselém nálevu, můžete ji sterilovat. Pochutnáte si na ní v kombinaci s masem, sýry i méně výraznou zeleninou.
- Z rebarbory můžete připravit výborný a pikantní džem. Rebarboru rozvařte v trošce vody, pak přidejte želírovací cukr, povařte podle návodu a horký džem lijte do horkých suchých sklenic. Po uzavření otočte na 5 minut na víčko. Rebarbora do džemu se doporučuje ochutit kořením (zázvor, skořice, hřebíček apod.), též citrónovou šťávou nebo jiným ovocem - jahodami, banánem, ananasem, kivi apod.
- Také sirup upotřebíte při přípravě osvěžujících limonád. Postupujte podobně jako u nakládání do cukrového sirupu. Nakrájenou rebarboru zasypte cukrem, druhý den svařte s vodou a přeceďte přes plátno. Ve šťávě případně nechte rozpustit další cukr, nalijte do čistých lahví a sterilujte nebo maximálně 14 dní uchovejte v chladničce.
- Rychlé je rebarboru zmrazit. Nakrájenou nasypte na tácek a zmrazte. Pak sesypte do krabičky nebo sáčku. Můžete ji předem blanšírovat. V mrazničce vydrží asi půl roku. Pak ji použijte jako čerstvou.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 10 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 23 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Deset otázek a odpovědí ke zpracování rebarbory v kuchyni. Jak ji upravit a co z ní uvařit
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Komentáře