Stékaná poleva na dortu: Máme pro vás jednoduchý návod, podle kterého bude váš dort vypadat jako z cukrárny
Stékaná poleva na dortu je v dnešní době velkým hitem. Jednoduše tak totiž zamaskujete drobné nedokonalosti a vytvoříte profesionální vzhled dortu. Není třeba žádného cukrářského vybavení a zkušeností, s námi to snadno zvládnete.
Chutný a krásný dort je ozdobou každé oslavy či narozenin. Pokud vyladíme korpus a krém, zbývá poslední třešnička na dortu a to je zdobení a poleva. Čím dál častěji se objevují dorty se stékanou polevou po bocích a my vám poradíme, jak toho jednoduše docílit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit stékanou polevu
- Pokud máme dort naplněný krémem a připravený tak na zdobení, pustíme se do přípravy polevy. Poleva nesmí být příliš hustá, aby bylo možné udělat stékající přesah. Nejvhodnější na polévání dortu je čokoládová ganache. Připravujeme ji z čokolády a smetany ke šlehání v poměru 1:1. Nasekanou čokoládu zalijeme horkou smetanou a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Dort před poléváním musí být dobře vychlazený, aby se poleva pěkně přichytila.
- Stejným způsobem můžeme připravit i bílou polevu, a to tak, že použijeme bílou čokoládu a smetanu ke šlehání, opět v poměru 1:1.
Jak polevu nanášet na dort
Stékané polevy docílíme dvěma způsoby, buď lžičkou, nebo cukrářským sáčkem. Obě varianty vytvoří stékající efekt, takže záleží jen na nás, s čím se nám bude lépe pracovat.
- Cukrářským sáčkem: Polevu naplníme do cukrářského sáčku s ustřiženou špičkou. Začneme ji nanášet na vychlazený dort a to tak, že na hraně dortu lehce zmáčkneme sáček a necháme stékat polevu. Pokračujeme takto podél celé hrany, někdy zmáčkneme více, někdy méně, ať docílíme efektu různých stékajících pramenů.
- Stejný postup zvládneme i lžičkou, případně lžící, kterou namočíme do polevy a od hrany necháme stékat.
- Jakmile máme hotovo, můžeme polevu nechat ztuhnout v chladu, případně ještě horní plochu dortu natřeme polevou a ozdobíme ovocem.
Skladování dortu a zrcadlová poleva
Hotový dort skladujeme v lednici, kde vydrží i několik dní. Dáváme pozor při přenášení, abychom ještě neztuhlé zdobení neponičili. Jako bonus navíc pro vás máme videonávod na zrcadlovou polevu, kterou můžete nechat stékat a zároveň na povrchu dortu vytvořit lesklý zrcadlový efekt.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni? Zvládneme to snadno, ale do čokolády se nesmí dostat ani kapka vody
Čokoládovou polevu ganache zvládne každý. Je hotová během chvilky a skvělá na potírání dortů a moučníků
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Komentáře