Zrcadlová poleva

hladovahana Kuchařka: hladovahana

Dorty 14 názorů

Suroviny

100 g cukru krupice
50 ml vody
4 plátky želatiny Dr. Oetker
150 g bílé kvalitní čokolády (ne náhražky)
125 ml glukozového sirupu
100 ml salka (slazeného kondenzovaného mléka)
gelová potravinová barva (např. Wilton)
teploměr
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Tahle zrcadlová poleva se hodí na polévání hladkých želatinových dortů, například z ovocné pěny nebo čokoládové pěny nebo na dorty potřené krémem a dobře vychlazené. Podobnou polevu používá Olga Nosková, známá ruská cukrářka, jejíž výtvory jsou k vidění na Youtube.

  2. Rozlámeme čokoládu na kousky a dáme do větší nádoby. Namočíme želatinu do vody na 5 minut. Svaříme cukr a glukozu s 50 ml vody, aby se rozpustilo, odstavíme z ploténky a vmícháme kondenzované mléko. Vmícháme vyždímané plátky želatiny. Mícháme do rozpuštění a pak nalijeme na rozlámanou čokoládu. Necháme stát 5 minut. Přídáme barvivo.

  3. Pak opatrně ponorným mixérem rozmixujeme tak, aby nevznikly bubliny, mixér držíme u dna. Měla by vzniknout pěkná sytá poleva. Polevu stále mícháme, aby se nevytvořil škraloup, dokud nedosáhne teploty 32 stupňů. Jestliže není hladká a jsou v ní bubliny, můžeme jí přecedit přes sítko. Dort postavíme na mřížku a poléváme.

Poznámka

Poleva nesmí být moc teplá, jinak dort rozpustí. Můžeme experimentovat a do malého množství přimíchat např. zlatou práškovou barvu. Nebo překrývat více barevných polev a rozetřít je opatrně nožem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 206 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zrcadlová poleva

  • Stefanie21 Stefanie21

    Dnes jsem polevu dělala vůbec poprvé a mohu tento recept maximálně doporučit. Pokud mohu poradit,dejte před tím,než budete dort polévat, cca na tři hodiny zamrazit. Polévala jsem polevou teplou 36stup. a vše vyšlo na jedničku :yes:

    Odpovědět

  • Terka Terka(neregistrovaná)

    No ja prave chtela barvu cokolady, protoze jsem delala cokoladovy dort s cokoladovou penou a cokoladovou polevou - milovnik cokosky :) Jak rikate, asi jsem ji nechala moc zchladnout, ale bala jsem se, protoze jsem chtela polevat cokoladovou penu a nemam doma teplomer :/ jinach chutove vsem strasne moc chutnala, takze urcite zkusim znova a dekuji moc za bajecny recept!

    Odpovědět

  • hladovahana hladovahana(autorka receptu)

    Terka: Vase Poleva byla asi moc husta nebo studena (pod 30 stupnu), ja delam vnitrek z mousse (napr. z malinove peny nebo z bile cokolady a slehacky, spoustu receptu jsem nasla v rustine i anglictine na youtube)
    Tmavou cokoladu jsem taky vyzkousela, ale bohuzel se pak poleva neda barvit na jinou barvu nez cernou nebo hnedou. :-(

    Odpovědět

  • Terka Terka(neregistrovaná)

    Mam dotaz, co za krem je pod polevou?
    Jinak ja jsem polevu zkousela, ale misto bile coko jsem dala vysoce procentni klasickou coko a poleva se mi zasekla asi nekde v pulce dortu

    Odpovědět

  • ukocouradoma ukocouradoma

    Vypadá to moc pěkně, snad to někdy vyzkoušíme!

    Odpovědět

  • Karolina Karolina(neregistrovaná)

    Sylva: cokolada tmava obsahuje kakaovy prasek. Bila cokolada existuje. Jen chybi kakaovy prasek,hlavmi slozka je kakaove maslo. V kazde zpravne cokolade musi byt nejmene 25%kakaoveho masla pokud ma mene neni to cokolada

    Odpovědět

  • hladovahana hladovahana(autorka receptu)

    Sylva: Kvalitni Bila cokolada se dela z kakaoveho masla (tuk z kakaovych bobu), nahrazka je nejaky ztuzeny ochuceny tuk

    Odpovědět

  • Sylva Sylva(neregistrovaná)

    Já jenom nechápu, když se někde objeví pojem kvalitní bílá čokoláda. Bílá čokoláda je přece vždy náhražka, protože pravá čoko je jen hnědá, když se vyrábí z kakaových bobů. Copak existují bílé kakaové boby? :-8

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Na pohled krásné..:yes: ale to barvivo, samá chemie..:-( Líbila by se mi ta přírodní barva:-);-)

    Odpovědět

  • hladovahana hladovahana(autorka receptu)

    zizala: Nasla jsem, ze do bile polevy se ma pridat praskova barva titanium dioxid.

    Odpovědět

  • Marie Pajerová Marie Pajerová(neregistrovaný)

    Tu polevu jsme zkoušeli, ale při krájení dortu se to strašně táhlo a na chuť nic moc, kdo to ochutnal ,říkal ať to už nedělám že je nej marcipán! No záleží na chuti a vkusu.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    hladovahana: Děkuji :-K

    Odpovědět

  • hladovahana hladovahana(autorka receptu)

    Poleva je bez barviva taková mléčně poloprůhledná , není sytě bílá.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Jsou moc zajímavé tyhle polevy, nějaké jsem zahlédla na internetu a jsem ráda, že teď už vím, jak se dělají :yes: Když se nedá barvivo, je poleva jaká? Bílá nebo spíš asi smetanově bílá?

    Odpovědět

Tématické fráze: zrcadlová poleva na dort zrcadlová poleva na dorty recept zrcadlová poleva na dort recept čokoládová poleva recept čokoládová poleva na dort polevy na dorty recept recept na zrcadlovou polevu poleva z čokolády recept zrcadlova poleva na dorty cokoladova poleva na dort recept poleva na dort želatinova poleva bílá poleva na dort recept bílá poleva na dort cukrářská poleva bílá recept poleva na dort recept zrcadlová poleva mirror poleva z bílé čokolády recept bila poleva recept zrcadlovy dort

Zapomněl/a jsem heslo