

Kedlubnová omáčka s koprem
Suroviny 2 porce
- 300 g oloupané kedlubny
- 1 cibule
- máslo nebo olej
- 25-30 g hladké mouky
- cca 400 ml vývaru
- 120 ml smetany ke šlehání nebo zakysané smetany
- kopr čerstvý nebo sušený
- sůl
- cukr
- ocet
Postup přípravy receptu
Na másle osmažíme dosklovata drobně pokrájenou cibuli, ke které přisypeme krátce osmažit i na kostičky nebo hranolky pokrájenou oloupanou kedlubnu.
Vše zaprášíme moukou a ještě krátce smažíme, pak přilijeme za stálého míchání vývar, osolíme, přivedeme k varu a pod poklicí vaříme do změknutí kedlubny, kdy ke konci vaření přilijeme smetanu, přisypeme nasekaný kopr dle chuti (cca lžička suchého nebo lžíce čerstvého). Omáčku po provaření smetany dochutíme troškou cukru a octem, případně dosolíme a můžeme podávat.
Druhá možnost je, že po změknutí kedlubny přidáme krátce povařit kopr, případně ještě dosolíme a odstavíme. Do odstavené omáčky vmícháme kelímek (cca 180 g) husté zakysané smetany pokojové teploty a můžeme podávat.
Podáváme s bramborem nebo knedlíkem a na tvrdo vařeným nebo ztraceným vejcem, případně s plátkem vařeného hovězího masa.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kedlubnová omáčka s koprem
-
-
Jana Dorazinová-Remková: elunda: ...díky
...já dal také přednost bramborám, ale klidně bych ji snědl i samotnou, jen tak, s tím vejcem
-
Také dělávám, jenom máme raději brambory. Na stejný způsob je výborná i cuketová, nebo dýňová.
-
Mám ráda kedlubnovou omáčku, mám ráda koprovou omáčku, tak tahle by mi rozhodně chutnala taky