Poctivá kulajda s liškami

Aronoele Kuchařka: Aronoele

Doba přípravy: +/- 1 hodina 4 - 6 porcí Polévky 12 názorů

Suroviny

1 cibule nakrájená nadrobno
3 lžíce hladké mouky
4 – 5 brambor (oloupaných nakrájených na kostky)
3 lžíce másla
cca 150 g čerstvých hub tvrdších (lišky, hříbky)
divoké koření:
bobkový list
4-5 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce čerstvého kopru
2 vejce
asi 1 lžíce octa
sůl na dochucení
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na másle zpěníme v hrnci cibuli, poprášíme moukou a asi 2 minuty mícháme, pak zásmažku zalijeme 1 a ½ litrem studené vody a důkladně rozmícháme metlou.

  2. Přidáme brambory na kostky, pokrájené houby, divoké koření a sůl.

  3. Vaříme asi čtvrt hodiny do změknutí brambor.

  4. Přilijeme šlehačku , přivedeme k varu a pak přidáme nasekaný kopr, vejce a dobře rozmícháme.

  5. Podle chuti osolíme a okyselíme – s octem ale opatrně, kulajda se ještě rozleží a chutě se rozvinou.

Poznámka

Kulajda chutná nejlépe druhý den – podáváme ji horkou, někomu však více chutná studená…

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 176 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Poctivá kulajda s liškami

  • brtna brtna

    Kulajdu také dělám s cibulovou jíškou, dávám trochu drc.kmínu a kopr mám naložený v octovém nálevu a místo sladké smetany dávám kysanou.
    Výborná polívčička, posílám bodíka:-p:-p

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    mika59:Díky;-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    1974andrea:ta je k sežrání :yes::yes::yes: moc hezká fotka pochutnala bych si :-p

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Přidávám fotku, dnes jsem taky vařila. Dávám jen špetku kmínu, jiné koření ne;-)

    Odpovědět

  • pazderka83 pazderka83

    Vynikající :yes: Děkuji za recept, právě se dodělala a musím říct,že nemůžu odolat a pořád ujídám :-D

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Aronoele, náhodou jsem našla tvou kulajdu a musím říct, že tak jí dělám taky a sladkou smetanu občas vyměňuji za kysanou smetanu. Je výborná, máme kulajdičku rádi, proto máš 6.bod:yes:

    Odpovědět

  • nettkaa nettkaa

    recept jsem vyzkoušela a výborný!!!!

    Odpovědět

  • chyba chyba

    dneska jsem delala kulajdu podle Vas a musim rict, ze je uzasna! dekuji receptik a davam bodik! :-):yes:

    Odpovědět

  • Jiří Jiří(neregistrovaný)

    Nevím, kde bydlíte, ale u nás roste lišek, že se to dá séct kosou:-D V sobotu jsem jich např. donesl 14 kg, a nic jiného v obřím košíku. Okres Žďár nad Sázavou.

    Odpovědět

  • Aja1982 Aja1982

    Bod za kulajdu, tahle vypadá ze všech nejlíp co tu jsou. :yes:

    Odpovědět

  • bazalka bazalka

    Paráda, opravdu vypadá poctivě. Také dávám divoké koření, což není všude pravidlem. A ty lištičky, kdyby jich tak bylo víc. Jen nedávám šlehačku, ale kysanou smetanu. Ale to je věc chuti každého. Super.:yes::yes::-)

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    :-)Tak to vůbec není špatné.Dělám podobnou,s houbama a je to zvláštní s houbama není jihočeská,ale z Vysočiny.S tím octem máte pravdu a já si dělám koprový ocet a tím pak polévku dochucuji.Ty lišky jsou super,ale bohužel skoro vymizely.Jinak ta Vaše polévečka vypadá hezky i napohled.:yes:

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: kulajda z lišek kulajda bílá polévka s liškami kulajda recept polévka z lišek polévka s liškami polévka kulajda kulajda s houbami recept kulajda polévka bílá polévka s liškama kulajda s houbama koprová polévka s liškami lišky polévka vyborna a chutna polevka-kulajda kulajda s lišek recept s liškami bílá polévka z lišek houbová polévka z lišek polévka s liškama jihočeská kulajda s liškami

Zapomněl/a jsem heslo