Chystáte se na posvícení nebo na pouť? Připravujete pro rodinu a přátele nějaké tradiční pokrmy?
Posvícení, pouť nebo hody je společný název pro společenskou událost, jíž v minulosti předcházely náboženské oslavy. Co posvícení znamená v současnosti? Hudba, veselí, dobré jídlo a pití, setkávání rodiny a přátel.
Posvícení znamená totéž co posvěcení. V minulosti šlo o mimořádnou událost při dostavbě kostela, které se zúčastnili svou vlastní prací i penězi obyvatelé obce. Církev posléze kostel převzala a vysvětila. Výroční slavnost k vysvěcení se pak označuje jako "výroční pouť" nebo prostě pouť (na Moravě jsou to "hody"). Zábava, která tuto událost provázela, se postupem času změnila ve světskou slavnost, spojenou s jídlem a pitím.
Mohlo by vás zajímat
Jak se hospodyně chystaly na posvícení
V každé chalupě se na posvícení chystali velmi pečlivě. Kromě velkého úklidu domu i chlévů se hospodyně měla v kuchyni co otáčet, jelikož hody probíhaly po několik dnů a pro návštěvníky muselo být dostatek jídla.
- Jako první se pekly velké koláče, takzvané "zvací", které děti roznášely místo pozvánek všem známým ve vsi.
- Následovalo pečení chleba, který nemohl v žádné chalupě chybět.
- Pekla se druhá várka koláčů a vdolků pro rodinu.
- Na řadu přišla příprava drůbeže, vaření polévky, knedlíků a zelí.
Posvícenská zábava a mnohé tradice se dosud udržují na vesnicích hlavně na Moravě. Ve větších městech jsou pořádány poutě, které už posvícenské zvyklosti příliš nedodržují. Zábava a jídlo jsou ale pro obě akce společné.
Tradiční pokrmy při posvícení
Možná některá tato jídla při posvícení chystáte i u vás doma:
- K snídani se podává sytá jáhlová kaše s mandlemi a rozinkami.
- K obědu se vaří hustý kaldoun z drůbeže nebo knedlíčková polévka z drobů.
- Jako hlavní chod je pečená husa, kachna nebo kuře, zelí a knedlíky.
- Odpoledne se jedí hnětýnky, koláče všech možných velikostí plněné mákem, tvarohem, ořechy a povidly, buchty s mákem nebo kynuté lívance posypané skořicovým cukrem.
Jeden z nejznámějších posvícenských koláčů je valašský frgál - specialita, která velmi rychle zdomácněla v celé zemi. Frgál je velký kulatý koláč s jedním druhem náplně, křehkou drobenkou, pokapaný máslem s rumem. Můžete si ho vyzkoušet upéct podle našeho video-receptu:
Jak slavíte poutě nebo posvícení vy? Ctíte staré tradice nebo dáváte přednost světským oslavám?
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén
Čím naplnit moučníky? Každému chutná něco jiného. Jak připravit dokonalé náplně, aby byly naše buchty a koláče neodolatelné
Jak upéct kváskový chleba. Provedeme vás postupem krok za krokem, aby byl správně nakynutý
Komentáře