Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén
Zdroj: Wikimedia Commons, Polimerek, CC BY-SA 3.0

Sladké koláče patří do naší kuchyně od nepaměti, mezi stovkami druhů však některé vévodí. Jedním z nich je i valašský frgál. Víte, co je pro tento koláč typické a proč se jmenuje tak zvláštně?

Pizza po valašsku

Tenké kynuté těsto, kde prim hrají různé náplně, má průměr kolem 30 cm. Ano, tak by se dala popsat jak italská pizza, tak valašský frgál. Právě pro vizuální podobnost se proto koláči někdy z legrace „valašská pizza“ přezdívá. Ovšem dál už je všechno jinak. Valašské frgále se plní výhradně sladkými náplněmi a ty se navíc na jednom kousku nekombinují. Na tenké kynuté těsto se používá tvarohová, hrušková, maková, povidlová, jablečná či jiná sladká náplň, třeba i mrkvová. V dřívějších dobách se koláč pekl i naslano, s kysaným zelím nebo s řepou, ale to už se dnes nedělá. Z minulosti pochází také název „frgál“, jenž dříve označoval nepovedené kusy, které hospodyně při pečení pokazila. „Později se frgále pekly na velké svátky, ke křtinám, svatbám a v bohatých chalupách třeba i v neděli,“ říká pro Toprecepty.cz Pavla Stoklasová, pekařka valašských frgálů, která se tomuto umění naučila od své babičky a frgále peče už od svých patnácti let.

Jak na to?

Tak jako u mnoha jiných dobrot, i u frgálů platí, že základem jsou kvalitní suroviny. „Pokud jde o tuk, naše prababičky používaly kachní sádlo, to už dnes jen tak neseženete, ale kvalitně ho nahradí klasické máslo,“ říká Stoklasová. Také doporučuje hladkou mouku speciálku, a když máte možnost, tak domácí vajíčka a domácí mléko. Podle webu Valachy.cz je také důležité nechat suroviny před pečením „zahřát“ na pokojovou teplotu, aby se s nimi dobře pracovalo, lépe se pak spojí. S frgály je celkově potřeba se trochu „pomazlit“, tedy dát jim dostatečnou péči. Mouka i cukr by se měly před přípravou řádně prosít a suroviny na těsto zase dokonale promíchat. Možná to zní jednoduše... ale všechno se dá pokazit. Možná právě proto se pořádají speciální kurzy pečení valašských frgálů.

Tři hodinky k dokonalosti

Nemáte-li to daleko, udělejte si někdy výlet a naučte se péct frgále právě od Pavly Stoklasové, jejímž jsou denním chlebem - nebo spíše koláčem. Během tří hodin zvládnete připravit dokonalé těsto, udělat hruškovou, tvarohovou, makovou či povidlovou náplň, umíchat speciální závěrečnou polevu a udělat drobenku. Zároveň se s vámi zkušená pekařka podělí o své tipy a triky. Nakonec si odnesete kromě vlastnoručně vyrobeného frgálu i certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského. Jestli jste z daleka nebo z jiných důvodů na kurz nemůžete či nechcete, upečete si valašský frgál doma podle našeho receptu. Když mu dáte dost lásky, jistě bude chutnat fantasticky!

Recepty k tomuto článku