Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím naplnit moučníky? Každému chutná něco jiného. Jak připravit dokonalé náplně, aby byly naše buchty a koláče neodolatelné
pixabay

Co dát do koláčů či buchet? Vybrat si můžeme z několika osvědčených možností. Každý určitě najde tu "svou" a pochutná si. Vyzkoušejte oblíbené postupy.

Náplně do koláčů a buchet jsou tím důležitým, co jim dodává specifickou a nejlepší chuť. Podívejme se, jaké různé náplně můžeme připravit a co pro jejich přípravu budeme potřebovat.

Maková náplň

Maková nádivka se tepelně zpracovává, proto je potřeba počítat s její přípravou s předstihem, aby nám stačila vychladnout, než budeme chtít koláče či buchty plnit.
Někteří lidé nedají na makovou nádivku dopustit. Pokud chceme někoho takového pohostit, budeme potřebovat:
  • mletý mák
  • mléko
  • sladidlo - Můžeme použít obyčejný cukr, ale nabízí se nám i například cukr třtinový, med, povidla, čokoláda, datle, rozinky či rostlinné sirupy.
  • a podle přání i něco dalšího na ochucení - hodí se citron, rum, skořice či vanilka

Je důležité mít makovou nádviku správně hustou - ani moc suchou, ani moc řídkou. Se správnou hustotou makové nádivky nám poradí další článek.

Ořechová náplň

Na ořechovou náplň se možná občas zapomíná. Ořechy ale přináší řadu zdravotních benefitů a navíc je nádivka z nich výborná. Perfektně se hodí do závinů či pletenců. Nádivku připravíme z:
  • pomletých ořechů - použít můžeme jak vlašské ořechy, tak například lískové ořechy
  • horkého mléka
  • medu, který se k ořechům chuťově velmi hodí a navíc tvoří pojivo náplně
Ochutit nádivku lze rumem, vanilkou, skořicí či nastrouhaným perníkem

Tvarohová náplň

Tvarohová náplň je asi nejoblíbenější a nejrozšířenější způsob plnění koláčů a buchet. Navíc je její příprava rychlá a jednoduchá. Do měkkého tvarohu vmícháme cukr a žloutek. Případně už jen dochutíme vanilkou, rumem či spařenými rozinkami. Oblíbená je kombinace tvarohu a meruněk.

Povidlová náplň

Povidla se nejčastěji připravují připravují ze švestek či hrušek, případně jablek. Před plněním moučníku můžeme povidla dochutit rumem, skořicí či badyánem. Hrušková povidla se hodí například na valašský frgál a švestková povidla na perníkovou litou buchtu

Pudinková náplň 

Pudinková náplň se někdy kombinuje s tvarohem, ale není to potřeba. Pudink se vaří obvyklým způsobem, podle návodu. Potřebovat budeme tedy pudink v prášku, mléko a cukr. Nejlépe se kombinuje klasický vanilkový pudink, ale jinou příchutí, jako např. kokosovou či karamelovou, můžeme dosáhnout zajímavé chuti. K dostání je dnes i pudink Créme Olé, který se nevaří. Pokud potřebujeme náplň hustší, ubereme množství mléka ve kterém pudink vaříme. Pudinková náplň se používá do věnečků a oblíbená je také kombinace s listovým těstem.

A aby byly naše koláče a buchty přímo dokonalé, naučme se perfektní drobenku, na kterou najdeme postup v našem dalším článku, a též nám poradí následující video.

 

 
 
 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky