Velmi sváteční a sytá polévka kaldoun dá poměrně dost práce, ale její přípravu si můžeme rozložit na dva dny
Kaldoun je název pro husí droby a také vydatnou polévku z těchto drobů. Polévka se vařila jen při zvláštních příležitostech, když se pekla husa nebo kachna. Kaldoun můžeme uvařit i z pěkného kuřete nebo králíka.
Recept na kaldoun známe už od M. D. Rettigové, název má zřejmě původ v němčině (die Kaldaunen=drůbky). Do polévky patří to, co nešlo na pekáč: konce křídel, krk, odřezky, kostra, vnitřnosti kromě jater. Z jater totiž připravíme do polévky játrové knedlíčky.
Polévka je náročná časově a pracná, proto ji připravujeme jen výjimečně. Její přípravu můžeme rozložit do dvou dnů. První den uvaříme vývar, můžeme ho i zahustit jíškou, a připravíme domácí těstoviny. Druhý den nachystáme knedlíčky, uvaříme těstoviny a dokončíme polévku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z čeho se skládá kaldoun
- Hlavní je dobrý vývar ze skeletu a vnitřností. K nim přidáme kořenovou zeleninu, koření, a pomalým varem připravíme čirý vývar zlatavé barvy a s výraznou vůní. Náš článek popisuje, jak uvařit dobrý masový vývar. Maso z vývaru přidáme do hotové polévky nebo ho obereme do rizota.
- Kaldoun zahustíme jíškou. Na jíšku můžeme využít sádlo vypečené z husy nebo kachny. Jíšku umícháme růžovou.
- Do kaldounu patří játrové knedlíčky. Pro velmi sváteční oběd můžeme kromě játrových připravit i knedlíčky žemlové. Světlé a tmavé knedlíčky v polévce dělají hezký barevný kontrast.
- Také těstoviny do kaldounové polévky patří. Mívají specifický tvar kornoutků nebo nočků a název kaldounky, ale vystačíme i s dobrými domácími nudlemi nebo drobnými flíčky. Vaříme je zvlášť v osolené vodě a přidáváme až do hotové polévky.
- Někde se uvádí, že se kaldoun na závěr může zjemnit smetanou se žloutky, pak se už ale nesmí vařit, protože by se žloutek srazil.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Různých polévkových nudlí je v obchodech velký výběr, a přesto jsou pro nás ty domácí nejlepší. Poradíme, jak je připravit
Suchá jíška se hodí k zahuštění a neobsahuje tuk. Pro snížení spotřeby tuků to může být dobrá volba. Poradíme, jak na to
Vývar z masa a kostí je základem polévek i omáček. Jak uvařit ten nejlepší vývar
Komentáře