Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velmi sváteční a sytá polévka kaldoun dá poměrně dost práce, ale její přípravu si můžeme rozložit na dva dny
Zdroj: Toprecepty.cz

Kaldoun je název pro husí droby a také vydatnou polévku z těchto drobů. Polévka se vařila jen při zvláštních příležitostech, když se pekla husa nebo kachna. Kaldoun můžeme uvařit i z pěkného kuřete nebo králíka.

Recept na kaldoun známe už od M. D. Rettigové, název má zřejmě původ v němčině (die Kaldaunen=drůbky).  Do polévky patří to, co nešlo na pekáč: konce křídel, krk, odřezky, kostra, vnitřnosti kromě jater. Z jater totiž připravíme do polévky játrové knedlíčky.

Polévka je náročná časově a pracná, proto ji připravujeme jen výjimečně. Její přípravu můžeme rozložit do dvou dnů. První den uvaříme vývar, můžeme ho i zahustit jíškou, a připravíme domácí těstoviny. Druhý den nachystáme knedlíčky, uvaříme těstoviny a dokončíme polévku.

  1. Hlavní je dobrý vývar ze skeletu a vnitřností. K nim přidáme kořenovou zeleninu, koření, a pomalým varem připravíme čirý vývar zlatavé barvy a s výraznou vůní. Náš článek popisuje, jak uvařit dobrý masový vývar. Maso z vývaru přidáme do hotové polévky nebo ho obereme do rizota.
  2. Kaldoun zahustíme jíškou. Na jíšku můžeme využít sádlo vypečené z husy nebo kachny. Jíšku umícháme růžovou.
  3. Do kaldounu patří játrové knedlíčky. Pro velmi sváteční oběd můžeme kromě játrových připravit i knedlíčky žemlové. Světlé a tmavé knedlíčky v polévce dělají hezký barevný kontrast.
  4. Také těstoviny do kaldounové polévky patří. Mívají specifický tvar kornoutků nebo nočků a název kaldounky, ale vystačíme i s dobrými domácími nudlemi nebo drobnými flíčky. Vaříme je zvlášť v osolené vodě a přidáváme až do hotové polévky.
  5. Někde se uvádí, že se kaldoun na závěr může zjemnit smetanou se žloutky, pak se už ale nesmí vařit, protože by se žloutek srazil.
Tato polévka rozhodně nepatří mezi dietní. Může sloužit jako jediný chod, protože opravdu zasytí. Pro dietnější verzi připravíme jíšku praženou bez tuku, jen jeden druh knedlíčků a určitě se vzdáme smetany se žloutkem. Jak uvařit kaldounovou polévku, názorně ukáže následující videorecept.

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky