Velmi sváteční a sytá polévka kaldoun dá poměrně dost práce, ale její přípravu si můžeme rozložit na dva dny
Kaldoun je název pro husí droby a také vydatnou polévku z těchto drobů. Polévka se vařila jen při zvláštních příležitostech, když se pekla husa nebo kachna. Kaldoun můžeme uvařit i z pěkného kuřete nebo králíka.
Recept na kaldoun známe už od M. D. Rettigové, název má zřejmě původ v němčině (die Kaldaunen=drůbky). Do polévky patří to, co nešlo na pekáč: konce křídel, krk, odřezky, kostra, vnitřnosti kromě jater. Z jater totiž připravíme do polévky játrové knedlíčky.
Polévka je náročná časově a pracná, proto ji připravujeme jen výjimečně. Její přípravu můžeme rozložit do dvou dnů. První den uvaříme vývar, můžeme ho i zahustit jíškou, a připravíme domácí těstoviny. Druhý den nachystáme knedlíčky, uvaříme těstoviny a dokončíme polévku.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Z čeho se skládá kaldoun
- Hlavní je dobrý vývar ze skeletu a vnitřností. K nim přidáme kořenovou zeleninu, koření, a pomalým varem připravíme čirý vývar zlatavé barvy a s výraznou vůní. Náš článek popisuje, jak uvařit dobrý masový vývar. Maso z vývaru přidáme do hotové polévky nebo ho obereme do rizota.
- Kaldoun zahustíme jíškou. Na jíšku můžeme využít sádlo vypečené z husy nebo kachny. Jíšku umícháme růžovou.
- Do kaldounu patří játrové knedlíčky. Pro velmi sváteční oběd můžeme kromě játrových připravit i knedlíčky žemlové. Světlé a tmavé knedlíčky v polévce dělají hezký barevný kontrast.
- Také těstoviny do kaldounové polévky patří. Mívají specifický tvar kornoutků nebo nočků a název kaldounky, ale vystačíme i s dobrými domácími nudlemi nebo drobnými flíčky. Vaříme je zvlášť v osolené vodě a přidáváme až do hotové polévky.
- Někde se uvádí, že se kaldoun na závěr může zjemnit smetanou se žloutky, pak se už ale nesmí vařit, protože by se žloutek srazil.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Rybízový závin s tvarohem
Přidáno před 2 hodinami

Černé palačinky s pomerančovou marmeládou a omáčkou
Přidáno před 4 hodinami

Sumeček africký na zelenině a žampionech
Přidáno před 4 hodinami

Pomazánka z tresčích jater s vejci
Přidáno 20. 3. 2023 08:33

Marinované mexické kuřecí plátky
Přidáno 20. 3. 2023 08:24

Rybí filety s pikantní marinádou
Přidáno 20. 3. 2023 08:00
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.