Jak na nejlepší lívance? S čerstvými jahodami chutnají skvěle. Máme pro vás výběr nejžádanějších receptů
Vybíráte chutný moučník, ke kterému se hodí čerstvé jahody? Lívance určitě nezklamou, podobně jako palačinky. Klasické lívance smažíme z kynutého těsta, ale můžete zvolit rychlejší variantu s práškem do pečiva, případně těsto s rozmačkaným banánem nebo strouhaným jablkem.
Lívance z kynutého těsta nám připomenou léto u babičky, chutnají výtečně a vrací nás ve vzpomínkách do dětství. Zdobit je můžete marmeládou, tvarohovým krémem, šlehačkou, jogurtem, a hlavně čerstvým ovocem (jahody, borůvky, maliny). Kynutí těsta probíhá rychle, použijeme do něho buď čerstvé droždí nebo sušené. Přípravu nám usnadní domácí pekárna.
Co přidat do těsta na lívance
Jednoduchost těst na lívance nám nabízí řadu možností, jak je pozměnit, upravit, doplnit či obohatit. Do těsta lze přidat ovesné vločky a celozrnnou nebo pohankovou mouku. Mletá pohanka dá těstu příjemnou konzistenci. Výborný je rozmačkaný banán, který snižuje potřebu vajec, nebo nastrouhané jablíčko.
Kypré a vláčné lívance
Do těst na lívance se velmi dobře hodí některé mléčné produkty. Podle našich receptů můžete vyzkoušet kefír nebo tvaroh. Lívance by měly být mírně nakypřené, k tomu kromě droždí, kypřicího prášku a sněhu z bílků dobře poslouží i kvásek.
Lívance smažíme na pánvi. Dáváme pod ně trochu oleje, ale dají se připravovat i zcela bez tuku. K tomu poslouží buď vhodná pánev nebo elektrický palačinkovač. Podle následujícího video-receptu si můžete připravit kynuté lívance bez použití tuku.
A jaké lívance máte nejraději vy? Můžete nám napsat své tipy do komentářů pod článek.
Komentáře