Hopsavý Honza aneb Hoppin' John: Uvařte si typické jídlo amerického Jihu z fazolí a rýže
17. 1. 2022 Vaření
Luštěniny se na počátku roku nekonzumují jen u nás. Zatímco my dáváme přednost čočce, v Americe si pochutnávají na fazolích. Když se spojí s uvařenou rýží a vepřovým masem nebo slaninou, vznikne jim pokrm Hoppin' John. A když zůstane do druhého dne, jí se dál. Jen se mu už říká Skippin' Jenny.
Pokrm pro štěstí
Hoppin' John je tradičním americkým pokrmem, populárním v jižních státech, jako je Jižní Karolína nebo Georgia, který se připravuje hlavně první den roku, neboť se věří, že fazolky v něm obsažené mají přinášet v následujícím roce štěstí a hojnost. Protože ale platí – čím víc jídla sníte, tím víc si štěstí pojistíte, vyplatí se dávat si ho klidně po celý leden. Název jídla Hoppin' John by se dál přeložit asi jako „Hopsavý Honza“. O původu tohoto názvu je mnoho teorií. Podle webu History.com bylo pojmenováno podle jednoho chromého muže, jemuž se říkalo právě Hoppin' John, a který v ulicích Charlestonu kdysi prodával podobný pokrm z hrachu (fazolí) a rýže. Možná ale za jméno jídla mohly děti z jižanských domácností, které pokaždé, když se jídlo přinášelo na stůl, hopsaly s nadšením kolem stolu. Občas se ale „Hopsavému Honzovi“ říká zcela jednoduše „Carolina Peas and Rice“ (hrách a rýže) nebo rýže se slaninou. Pokud se pokrm nesnědl hned první den, bylo to jen dobře. Ukazovalo to totiž na spořivost rodiny a poskytovalo naději na lepší budoucnost a dostatek v následujícím roce. A přestože se pokrm nijak nezměnil, maximálně se jen trochu do druhého dne uležel, říkalo se mu už Skippin' Jenny (Skákavá Jenny).
Mohlo by vás zajímat
Recept inspirovaný Afrikou
Směs fazolí, rýže a uzeného masa je původní jižanskou specialitou. Šlo zřejmě o oblíbený pokrm v rodinách černošských otroků pracujících na plantážích bohatých jižanských rodin. Ti právě často připravovali jídla z levných surovin, jako byly fazole a rýže, a často je vařili v jednom hrnci. Tuto teorii podporuje i to, že se jídlo podobá mnoha pokrmům, které se dodnes vaří v Africe. Postupně se jídlo vylepšovalo a přidalo se do něj pořádně a dlouho vyuzené vepřové maso či slanina, což byly zase oblíbené suroviny amerického Jihu. První zmínka o jídle pojmenovaném jako slanina s rýží se objevila v roce 1838 v knize Recollections of a Southern Matron. První recept na „Hopping John“ pak byl uveden roku 1847 v kuchařce The Carolina Housewife od Sarah Rutledge.
Mohlo by vás zajímat
Fazolky s černým očkem
Hoppin' John se připravuje ze speciálních fazolí black-eyed bean neboli fazolí černé oko. Jde o malé bílé fazolky s černou skvrnkou. Podle stránek Farmersalmanac.com se prý tyto fazolky staly symbolem štěstí, když jen díky nim přežili jižanští vojáci během války Severu proti Jihu zimu roku 1864. Tyto fazole jsou označovány také jako hrášek. Podle webu Today.com se prý původně do jídla používaly malé červené fazole Sea Island, které mu dodávaly i lehce načervenalou barvu. I rýže byla dřív zřejmě jiná – šlo o výjimečnou odrůdu Carolina Gold vyznačující se bohatou oříškovou chutí, která byla považována za vyhynulou odrůdu, dnes se k ní ale opět někteří pěstitelé znovu vrací. Kromě fazolí a rýže do Hoppin' John ještě patří nějaké zelené listy (třeba kapusta nebo zelí), které mají symbolizovat zelenou barvu dolarových bankovek. Občas se přidávají rajčata pro lepší zdraví a vepřové maso má zase symbolizovat krok vpřed. Uzené vepřové maso či slanina se občas nahrazuje klobáskami nebo i uzeným krůtím masem.
Snadné jídlo ze zbytků
Jak je již z popisu jídla zřejmé, jde o jednoduchý a levný pokrm, jehož příprava je snadná, je tak ideální jako rychlá večeře, dá se podávat ale i jako vydatná příloha. A jak „Hopsavého Honzu“ připravíte? Budete potřebovat 1 šálek fazolí černé oko, 4 silné plátky slaniny nakrájené na malé kousky, 1 šálek nakrájené cibule, 1/2 šálku nakrájené zelené papriky, 1 lžičku soli, 1 bobkový list, po špetce kapce kajenského a černého pepře a 3 šálky vařené rýže. Fazolky promyjte a zalijte 5 šálky vody. Vařte 2 minuty. Odstavte z ohně a namočte přes noc. Druhý den fazole opět propláchněte a důkladně slijte. Slaninu opečte na pánvi do zhnědnutí. Přidejte cibuli a zelenou papriku. Smažte, dokud cibule nezměkne. Přidejte fazole, 2 šálky vody a koření. Přikryjte a vařte 40 až 50 minut nebo dokud fazole nezměknou. Vyjměte bobkový list a vmíchejte rýži. Pokračujte v dušení asi 10 minut, dokud se nevstřebá všechna tekutina. Podávejte se zeleným salátem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Křupavé cibulové kroužky: Takhle si můžete doma připravit hvězdu amerických motorestů
Rýže trochu jinak: Zkuste ji místo vaření upéct v troubě!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
12 levných jídel z luštěnin: Uvařte si čočkový dhal, stařenčiny fazole nebo staročeskou pučálku!