Domácí uzené na polský způsob

pavelk Kuchař: pavelk

Doba přípravy: ? 10 kg Vepřové maso 63 názorů

Suroviny

Vepřové maso (kýta kotleta krkovička bůček )
Převařená voda
rychlosůl
3 bobkové listy
6 nové koření
15 kuliček černého pepře
česnek podle chuti ( 1 palice ) nakrájený na plátky
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso vložíme do vhodné nádoby, zalijeme vodou asi 1,5 cm nad maso. Maso vyndáme a zbylou vodu asi 5 minut vaříme s kořením. Vypneme, vložíme česnek a necháme vychladnout.

  2. Na jeden kilogram masa dáme 4 dkg rychlosoli, zamícháme a zalijeme maso tak, aby bylo ponořené a necháme 4 až 5 dnů v chladu.

  3. Maso v den uzení se vytáhne z vody, nechá se okapat, osušit a vloží se do vyhřáté udírny a udí se dle potřeby.

Poznámka

Doporučuji naložené maso před uzením vložit na nějakou dobu do studené vody, aby se povrchová sůl spláchla, maso poté nechat okapat a oschnout a teprve vložit do předem vyhřáté udírny. Ještě bych doporučil rychlosůl řádně rukou rozmíchat až je sůl zcela rozpuštěná

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 3 326 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí uzené na polský způsob

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    jan.alois: Je třeba si uvědomit, že je nutné připočítat i váhu vody.

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois

    Zdá se mi 4 dkg na kilo masa hodně. Běžné soli se dávají dvě deka na jeden kg masa. Jinak recept ok.
    :-)

    Odpovědět

  • zdenka zdenka(neregistrovaná)

    Udíme podle tohoto receptu,jednoduché a moc dobré.Ty svázané kusy jsou šrůtky v udící punčoše, je to bezva věc, dávali jsme do ní jak kusy kýty, tak kuřata.Dá se koupit na netu, stejně jako salámové střívko na domácí uzení sýrů.Výborné jsou též rybky,kupujem tolstolobiky cca 4-5 kg,udíme před Vánocema,hlavy jdou do polévky.Ryby natáhnu na šňůrky po podkovách,popatlám směsí koření,které máme rádi-vetšinou paprika,kmín,pepř,trochu muškátu+ česnek se solí+ olej.Ryba je rychleji,nutno sledovat,ale je to žrádlo!Nejlepší domácí klobásy se mi jeví tzv.Hynkovy-recept pod tímto názvem na netu.Zdraví zk

    Odpovědět

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    Můžu se zeptat,co přesně je na té 3 fotce .....ty ,,svázané,, kusy.To jsou nějaké rolády ? pokud ano,tak to vypadá hodně dobře a prosil bych si recepturu ,přesto,že jsem neochutnal <3

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    Ivan Škrobal: S tím zamícháním pragandy souhlasím, ale pokud se dělá lák tímto způsobem, bylo by 2 dkg velmi málo. Přečti si ještě jednou recept a pochopíš proč.;-)

    Odpovědět

  • Ivan Škrobal Ivan Škrobal(neregistrovaný)

    Vážení milovníci dobrého uzeneho,,,jsem řeznikem už dobrých 35 let a myslim si ,že na kg masa stačí uplně 2dg pragandy,..pokud si koupite pragandu v pytlíku,nezapomente ji promíchat,na spodku je slana a na hoře je min slanějši,,ale jak tu kdosi píše,,namíchejte si lák a chutnejte,,ale než začnete chutnat lak,,dejte si něco sladkého,,lépe se vam bude chut porovnávat,,:-p

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    Vláďa:Sanitr se míchá se solí, tuším na 0.75 dkg se dává 5 g sanitru, ale rychlosůl (praganda) je již namíchaná!
    P.S. Sanitr je vhodný tak na pyrotechnniku :-D

    Odpovědět

  • Vláďa Vláďa(neregistrovaná)

    pavelk:Tak to bude asi vtom,že já jsem použil SANYTR a ne PRAGANDU.Někde jsem se dočetL,že PRAGANDA a SANYTR JE TO SAMÉ.

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    Vláďa:Posledně, když jsem nakládal maso, tak následovně: 20 kg masa jsem vložil do vhodné nádoby, upěchoval a nalel vodu 1 a 1/2 cm nad maso. Maso jsem vyndal, změřil vodu, které bylo necelých 5 litrů. A v ni jsem rozpustil 80 dkg pragandy (4 dkg*20 kg masa=80 dkg) a lak byl takový, jaký jsem potřeboval. Udělej zkoušku (promiň za tykání, ale lépe se mi píše)tak, že v litru vody rozpusť 20 dkg soli a ochutnej. Pokud se ti to bude jevit jako málo slané, můžeš přidat soli, ale i tak si myslím, že to bude stačit.

    Odpovědět

  • Vláďa Vláďa(neregistrovaná)

    pavelk Zdravím,mám jen problém v tom že když ochutnám ten lák,tak ten není slaný.

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    Vláďa:Zdravím. Teď jsem zcela nepochopil dotaz. Píšete, že "chcete" vyzkoušet můj recept, ale v závěru píšete" co jsem udělal špatně" ! Jak jsem v receptu uvedl, tak 4 dkg rychosoli je dostačující, aby maso po vyuzení bylo příjemně slané. Když tak, ozvěte se. ;-)

    Odpovědět

  • Vláďa Vláďa(neregistrovaná)

    Dobrý den,
    chci vyzkoušet vyudit maso podle Vás,ale je problém ,že po přidání rychlosoli(sanytr)4 dkg na kg masa,není maso slané?Co jsem udělal špatně? Děkuji

    Odpovědět

  • hofer hofer(neregistrovaný)

    tak masicko parada:-*,mel jsem kousky krkovicky cca 1.5kg a priste pridam vis cesneku:yes:.Jinak nalev vporadku.Udil jsem okolo 8-mi hodin na 75 st.C a myslim,ze by 7 stacilo.:-p

    Odpovědět

  • mekanik mekanik(neregistrovaný)

    moc pěkný

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    hofer: A já budu udit v neděli a dám tady fotečku. Držím ti palce.:yes:

    Odpovědět

1 2 3 4 5

Tématické fráze: uzení masa v udírně domaci uzene domaci uzeni jak udit maso jak udit jak udit sýr domácí uzené maso domácí uzení masa domaci uzeny syr jak vyudit bucek rychlosul na uzení rychlosůl jak vyudit maso jak udit vepřové maso domácí udírna jakym dřevem udit domácí uzený bůček domácí uzená kýta uzení masa recept na domácí uzené maso

Zapomněl/a jsem heslo