Jak připravit škvarkové placky, které se přímo rozplývají v ústech
Škvarkové placky jsou ideální volbou, pokud máte přebytek škvarků, pro které nemáte jiné využití. Jsou dobrou volbou i pro slané zobání k vínu nebo pivu, pokud je připravíte malé. Poradíme, jak si takové placky upéct.
Škvarkové placky jsou nadýchané a překvapivě nejsou mastné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jako většina pečiva jsou nejlepší v den upečení, ale vyplatí se vydržet a nechat je vystydnout. Pojďte si s námi upéct toto masopustní pečivo.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit škvarkové placky
Při tvoření placek si můžeme vypomáhat skleničkou, budeme pak mít jednu placku jako druhou.
- Ve vlažném mléce rozpustíme droždí, přidáme trochu mouky a cukru, pak necháme vzejít kvásek.
- Ke kvásku přidáme zbytek mléka, mouku, žloutky, sádlo a sůl. Vypracujeme těsto.
- Do těsta vpracujeme škvarky, polovinu jsme pokrájeli na menší kousky, druhou polovinu umeleme co nejjemněji.
- Těsto necháme asi hodinu kynout.
- Z vykynutého těsta utvoříme placky velikosti dlaně, potřeme sádlem a posypeme hrubou solí i kmínem.
- Pečeme dozlatova asi 20 minut ve vyhřáté troubě na 160 °C.
Škvarkové placky nejsou sice zrovna dietním jídlem, ale občas si můžeme dopřát výjimku. Jak při přípravě placek postupovat, to nám ukáže následující videorecept.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové škvarkové placky božsky chutnají, jsou rychlé a snadné. Báječnou šťavnatost i vůni dodají škvarky
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Škvarkové pagáče mají maďarský původ. Toto pečivo se hodí připravit o masopustu i dalších slavnostních událostech
Komentáře