Tlačenka, zabíjačková pochoutka: Můžete ji připravit i doma. Poradíme, jak na to
Tlačenka je jedním z mnoha zabíjačkových pochoutek, které u nás mají hlubokou tradici. Suroviny použité do tlačenky se mohou různit, stejně tak přidané koření a výsledné ochucení. Každý si může tlačenku přizpůsobit k obrazu svému.
Do tlačenky dáváme libové maso a vnitřnosti, tedy játra, jazyk, srdce a ledvinky. Za svoji konzistenci pak vděčí uvařeným kůžím, které se umelou a přidají do směsi. S nimi bychom neměli šetřit, aby nám tlačenka po vychladnutí pořádně ztuhla.
Mohlo by vás zajímat
Jak si udělat domácí tlačenku
Máme na výběr, jestli světlou nebo tmavou. U tmavé se nahrazuje část vývaru krví, ale ostatní zůstává stejné.
- Uvaříme si maso i vnitřnosti, až na část jater, ty necháme syrová.
- Uvaříme kůže, můžeme uvařit také vepřové nožičky, ze kterých uvařenou kůži stáhneme.
- Do větší mísy dáme na menší kostičky pokrájené uvařené maso a vnitřnosti, namletá syrová játra, na kostičky pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, uvařené a namleté kůže, vývar.
- Směs důkladně promícháme a ochutíme tak, aby byla slanější, protože výsledná tlačenka by jinak byla mdlá.
- Naplníme do střev, zavážeme a vaříme 2–3 hodiny na 90 °C.
- Necháme vychladnout, ale průběžně otáčíme, aby nám maso nekleslo dolů.
Tlačenky mohou být i zeleninové, vaječné, rybí nebo ze zvěřiny. My ale pro inspiraci nabízíme videorecept na klasickou zabíjačkovou tlačenku, kterou si můžete udělat i sami doma. Do komentářů nám pak můžete napsat, jestli se vám povedla a jak domácím strávníkům chutnala.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Komentáře