

Manželova domácí masová tlačenka
Suroviny
- (2 hrnce)
- sůl
- majoránka
- mletý pepř
- špetka nového koření
- mletý kmín
- 4 palice česneku nalisované
- 1 vepřové srdíčko
- 1 jazyk
- kousek jater
- vepřové nožičky
- kolena
- vepřové kůže
- ovar
Postup přípravy receptu
Do jednoho hrnce dáme vodu a hrst soli, celou očištěnou hlavu z prasete, k hlavě přidáme oprané 1 srdce, 1 očištěný spařený a oškrábaný jazyk, kousek jater, ale ty vyndáme o něco dřív a nejlepší je přivázat je kouskem provázku k uchu, abychom je našli, přidáme kousky masa a jeden očištěný ovar i s kůží. Vaříme asi 2 hodiny občas zamícháme.
Do druhého hrnce dáme vodu, kterou taky osolíme. Dáme vařit přední nohy, kolena, které rozřízneme, aby se brzy uvařila, později přidáme pár kůží očištěných.
Až je maso z prvního hrnce uvařené, vyndáme, maso obereme a pokrájíme, lepší kousky masa na větší kousky. Kůže z druhého hrnce pokrájíme na malé kousky i maso z kolen. Ovar nakrájíme na centimetrové kousky.
Všechno dáme do jednoho hrnce, vývar z kůží a kolen dáme všechen do kastrolu, kde je nakrájené maso, když je málo vývaru, přidáme z hlavy pokud možno bez mastného. Zalijeme maso aby bylo lehce zatopené, přidáme majoránku, kterou v ruce rozdrolíme, mletý pepř, špetka nového koření, mletý kmín, nalisovaný česnek, promícháme, dáme na kamna na chvilku jen zavřít.
Sundáme z kamen, necháme trošku zchladnout a dáváme do tlačenkového sáčku, zavážeme a po chvilkách otáčíme, aby nezůstalo koření k jedné straně. Z tohoto množství jsou asi 2 nohavice tlačenky. Měli jsme půlku prasete. Je to dělané z půlky hlavy.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Manželova domácí masová tlačenka
-
Můj tchán byl řezníkem vyučen a celý svůj aktivní život řezničinu dělal. Tlačenku dělal tak, že uvařil zadní koleno, současně s nožičkami, dále jazyk a srdce. Když bylo vše uvařené, ne rozvařené, tak koleno obral, maso z něj nakrájel na kostky o velikosti cca 2 cm a stejně tak očištěné jazyky i srdce. Kůži nasekal . Vše uvedené dal do nádoby, zalil přiměřeným množstvím vývaru z kolena a nožiček. Potom směs opepřil, osolil (trochu více, protože maso do sebe sůl a koření vsáklo), přidal utřený česnek mleté nové koření, majoránku a vše řádně promíchal. Následně tuto smě nalil do tlačenkových sáčků, řádně utáhl a nechal zchladnout. Občas tlačenkou otočil, aby nezůstalo sádlo nahoře a maso dole.
-
Dobry den.Ja vařim světle tlaenky hodinu a pul a tmave tak 2hodiny.Pokud chci dat tlačenku do mrazaku tak ji neuvařim a když ji chci sporřebovat tak si ji uvařim z toho mrazaku a je jako čerstva jinak uvařenou nezamrazuji protože strati chut. mam to vyzkoušene protože prasat už jsem udělal dost.
-
Jaryk: Jak říkám, člověk se pořád učí. I když si vzpomínám, že kdysi, když jsme byli na "zabíjačce", tak tam ty tlačenky v obalu taky ještě povařili. Když jsme ji dělali doma, tak mě to fakt nenapadlo. Díky, příště uvařím
-
Taky tlačenku vaříme, i když děláme třeba jen jednu - dvě.
A kdysi dávno přišel manžel náhodou na to, co popisuje Jaryk - po vytažení z mrazáku opatrně znovu provařit, vychládnout a tlačenka je jako čerstvá, nedrobí se.
Proto ji děláme (vyrábíme) jen jako malé (krátké) nohy - dobře se pak vejde i do menšího hrnce a po vychlazení ji během pár dnů sníme -
Hmmmmmmmmmm, tak už chápu, kde jest pes zakopán
Když děláme zabíjačku, tak tlačenky vaříme...
Když během roku dělám jen tlačenky, tak je nevařím a fakt je ten, že z mrazáku jsou potom drolivéPřičítal jsem to tomu, že jsem něco zvojtil, např. že jsem dal málo kůží...
Budu tedy hledět polepšit se a tlačenky budu vařit.
Díky -
Navir: Zkuste ji po rozmražení v rukávu znovu (vy tedy poprvé) povařit 85-90°C a kolagen se znovu spoji a tlačenka je po vychladnutí jako nová.
-
Navir:no, a kdyby se v tom rukávu povařila, tak se jíst dá bez problémů
-
hosta: Jituš, to jsme udělali jednou, že jsme dali kousek do mrazáku, ale to se fakt jíst nedalo
Ale tláča se u nás rychle sní a rychle rozdá, takže je v cukuletu pryč
-
Navir: mám zkušenost, že pokud se nedává mrazit, je to jedno. Pokud dáváte zmrazit, tak ta nepřevařená v obalu se po rozmrznutí trochu rozpadne
-
Jaryk:jj sní se brzo dáváme i rodině
-
Jaryk: No, člověk se pořád učí
-
Navir:nyní vy asi ano, ale normálně se tlačenka dělala pro delší čas uskladnění.
-
Jaryk: No, taky tlačenku necháme jen zchladnout v obalech. Nikdy jsme ji nevařili
Vždyť je v ní všechno vařené a tlačenka se dělá k rychlé spotřebě
-
Zdenka +++: jj asi je sníte dřív než se začnou kazit
-
Jaryk:až jsou v sáčku tak už nevaříme jen otáčíme jak je psáno