Manželova domácí masová tlačenka
Tradiční zabijačkovou pochoutkou je bezesporu tlačenka. V každém obchodě narazíte na několik druhů, ale nejlepší je ta domácí. Příprava naštěstí není složitá, zvládne se i v malé kuchyni. Výsledkem je poctivá masová pochoutka přesně podle vaší chuti.
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 2 313 kJ / 553 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 21,60 g |
Tuky | 1,44 g |
Vláknina | 50,40 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 72 mg72 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 108,00 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 10. 2020 17:35
Můj tchán byl řezníkem vyučen a celý svůj aktivní život řezničinu dělal. Tlačenku dělal tak, že uvařil zadní koleno, současně s nožičkami, dále jazyk a srdce. Když bylo vše uvařené, ne rozvařené, tak koleno obral, maso z něj nakrájel na kostky o velikosti cca 2 cm a stejně tak očištěné jazyky i srdce. Kůži nasekal . Vše uvedené dal do nádoby, zalil přiměřeným množstvím vývaru z kolena a nožiček. Potom směs opepřil, osolil (trochu více, protože maso do sebe sůl a koření vsáklo), přidal utřený česnek mleté nové koření, majoránku a vše řádně promíchal. Následně tuto smě nalil do tlačenkových sáčků, řádně utáhl a nechal zchladnout. Občas tlačenkou otočil, aby nezůstalo sádlo nahoře a maso dole.
9. 11. 2014 10:25
Dobry den.Ja vařim světle tlaenky hodinu a pul a tmave tak 2hodiny.Pokud chci dat tlačenku do mrazaku tak ji neuvařim a když ji chci sporřebovat tak si ji uvařim z toho mrazaku a je jako čerstva jinak uvařenou nezamrazuji protože strati chut. mam to vyzkoušene protože prasat už jsem udělal dost.
24. 10. 2014 10:24
Jaryk: Jak říkám, člověk se pořád učí. I když si vzpomínám, že kdysi, když jsme byli na "zabíjačce", tak tam ty tlačenky v obalu taky ještě povařili. Když jsme ji dělali doma, tak mě to fakt nenapadlo. Díky, příště uvařím 

24. 10. 2014 06:54
Taky tlačenku vaříme, i když děláme třeba jen jednu - dvě.
A kdysi dávno přišel manžel náhodou na to, co popisuje Jaryk - po vytažení z mrazáku opatrně znovu provařit, vychládnout a tlačenka je jako čerstvá, nedrobí se.
Proto ji děláme (vyrábíme) jen jako malé (krátké) nohy - dobře se pak vejde i do menšího hrnce a po vychlazení ji během pár dnů sníme
A kdysi dávno přišel manžel náhodou na to, co popisuje Jaryk - po vytažení z mrazáku opatrně znovu provařit, vychládnout a tlačenka je jako čerstvá, nedrobí se.
Proto ji děláme (vyrábíme) jen jako malé (krátké) nohy - dobře se pak vejde i do menšího hrnce a po vychlazení ji během pár dnů sníme

24. 10. 2014 00:07
Hmmmmmmmmmm, tak už chápu, kde jest pes zakopán
Když děláme zabíjačku, tak tlačenky vaříme...
Když během roku dělám jen tlačenky, tak je nevařím a fakt je ten, že z mrazáku jsou potom drolivé
Přičítal jsem to tomu, že jsem něco zvojtil, např. že jsem dal málo kůží...
Budu tedy hledět polepšit se a tlačenky budu vařit.
Díky

Když děláme zabíjačku, tak tlačenky vaříme...
Když během roku dělám jen tlačenky, tak je nevařím a fakt je ten, že z mrazáku jsou potom drolivé

Budu tedy hledět polepšit se a tlačenky budu vařit.
Díky

23. 10. 2014 23:49
Navir: Zkuste ji po rozmražení v rukávu znovu (vy tedy poprvé) povařit 85-90°C a kolagen se znovu spoji a tlačenka je po vychladnutí jako nová.
21. 10. 2014 22:25
Navir:no, a kdyby se v tom rukávu povařila, tak se jíst dá bez problémů

21. 10. 2014 19:56
hosta: Jituš, to jsme udělali jednou, že jsme dali kousek do mrazáku, ale to se fakt jíst nedalo
Ale tláča se u nás rychle sní a rychle rozdá, takže je v cukuletu pryč 


21. 10. 2014 19:53
Navir: mám zkušenost, že pokud se nedává mrazit, je to jedno. Pokud dáváte zmrazit, tak ta nepřevařená v obalu se po rozmrznutí trochu rozpadne
21. 10. 2014 19:53
Jaryk:jj sní se brzo dáváme i rodině
21. 10. 2014 19:53
Jaryk: No, člověk se pořád učí 

21. 10. 2014 19:50
Navir:nyní vy asi ano, ale normálně se tlačenka dělala pro delší čas uskladnění.
21. 10. 2014 19:44
Jaryk: No, taky tlačenku necháme jen zchladnout v obalech. Nikdy jsme ji nevařili
Vždyť je v ní všechno vařené a tlačenka se dělá k rychlé spotřebě 


21. 10. 2014 19:35
Zdenka +++: jj asi je sníte dřív než se začnou kazit
19. 10. 2014 21:34
Jaryk:až jsou v sáčku tak už nevaříme jen otáčíme jak je psáno 

Moje poznámka
Nejnovější recepty Více

Hovězí kližka na mrkvi a pórku z pomalého hrnce
Přidáno před 7 hodinami

Kuřecí sýrová roláda
Přidáno před 18 hodinami

Kuřecí závitek se sušenými rajčaty a špenátem
Přidáno 7. 6. 2023 21:38

Vodňanské hovězí žížalky
Přidáno 7. 6. 2023 07:21

Kurkumáček za hubičku
Přidáno 6. 6. 2023 20:26

Pečené řízky z bůčku
Přidáno 6. 6. 2023 13:35
Právě bylo uvařeno:

Krémová polévka pórková s brambory
uvařil/a MilosCz
před 1 hodinou

Koláč s rebarborou a tvarohem
uvařil/a Jirina78
před 3 hodinami

Rebarborový koláč
uvařil/a Birdmann
před 3 hodinami

Těsto na tvarohové ovocné knedlíky podle Romana Pauluse
uvařil/a Merylas
před 4 hodinami

Babiččin rychlý jogurtový koláč
uvařil/a oligarda
před 4 hodinami

Pivní vrabci
uvařil/a Mirek6
před 4 hodinami

Máslový krém
uvařil/a Nikiiii1821
před 5 hodinami

Klasický hospodský guláš (vídeňský)
uvařil/a Flasarka
před 7 hodinami

Nadýchaný hrnečkový perník
uvařil/a Eliska99
před 7 hodinami

Ovocná smetanová zmrzlina
uvařil/a Katka6
před 8 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: vyroba domaci tlacenky domácí tlačenka tlačenka recept tlačenka vyroba tlacenky vynikajici domaci tlacenka nejlepší tlačenka domácí tlačenka výroba nejlepší domácí tlačenka jak vyrobit domácí tlačenku domácí tlačenka recept tlačenka domací recept na domaci tlacenku nejlepší recept na tlačenku recept na tlačenku domaci vyroba tlacenky domaca tlacenka maso na tlačenku kruti tlacenka domácí krůtí tlačenka
Suroviny: sůl, majoránka, pepř mletý, koření nové koření, kmín mletý, česnek, srdce vepřové, jazyk vepřový, játra, nožička vepřová, koleno vepřové, kůže vepřová, ovar
Manželova domácí masová tlačenka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4LP2
33 názorů