Manželova domácí masová tlačenka

Vepřové maso Doba přípravy: asi 3 hodiny 33 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: asi 3 hodiny 33 názorů

Suroviny

(2 hrnce)
sůl
majoránka
mletý pepř
špetka nového koření
mletý kmín
4 palice česneku nalisované
1 vepřové srdíčko
1 jazyk
kousek jater
vepřové nožičky
kolena
vepřové kůže
ovar

Postup přípravy receptu

  1. Do jednoho hrnce dáme vodu a hrst soli, celou očištěnou hlavu z prasete, k hlavě přidáme oprané 1 srdce, 1 očištěný spařený a oškrábaný jazyk, kousek jater, ale ty vyndáme o něco dřív a nejlepší je přivázat je kouskem provázku k uchu, abychom je našli, přidáme kousky masa a jeden očištěný ovar i s kůží. Vaříme asi 2 hodiny občas zamícháme.

  2. Do druhého hrnce dáme vodu, kterou taky osolíme. Dáme vařit přední nohy, kolena, které rozřízneme, aby se brzy uvařila, později přidáme pár kůží očištěných.

  3. Až je maso z prvního hrnce uvařené, vyndáme, maso obereme a pokrájíme, lepší kousky masa na větší kousky. Kůže z druhého hrnce pokrájíme na malé kousky i maso z kolen. Ovar nakrájíme na centimetrové kousky.

  4. Všechno dáme do jednoho hrnce, vývar z kůží a kolen dáme všechen do kastrolu, kde je nakrájené maso, když je málo vývaru, přidáme z hlavy pokud možno bez mastného. Zalijeme maso aby bylo lehce zatopené, přidáme majoránku, kterou v ruce rozdrolíme, mletý pepř, špetka nového koření, mletý kmín, nalisovaný česnek, promícháme, dáme na kamna na chvilku jen zavřít.

  5. Sundáme z kamen, necháme trošku zchladnout a dáváme do tlačenkového sáčku, zavážeme a po chvilkách otáčíme, aby nezůstalo koření k jedné straně. Z tohoto množství jsou asi 2 nohavice tlačenky. Měli jsme půlku prasete. Je to dělané z půlky hlavy.

Komentáře k receptu Manželova domácí masová tlačenka

  • pavlikjiri pavlikjiri

    Můj tchán byl řezníkem vyučen a celý svůj aktivní život řezničinu dělal. Tlačenku dělal tak, že uvařil zadní koleno, současně s nožičkami, dále jazyk a srdce. Když bylo vše uvařené, ne rozvařené, tak koleno obral, maso z něj nakrájel na kostky o velikosti cca 2 cm a stejně tak očištěné jazyky i srdce. Kůži nasekal . Vše uvedené dal do nádoby, zalil přiměřeným množstvím vývaru z kolena a nožiček. Potom směs opepřil, osolil (trochu více, protože maso do sebe sůl a koření vsáklo), přidal utřený česnek mleté nové koření, majoránku a vše řádně promíchal. Následně tuto smě nalil do tlačenkových sáčků, řádně utáhl a nechal zchladnout. Občas tlačenkou otočil, aby nezůstalo sádlo nahoře a maso dole.

    Odpovědět

  • Jaroslav Jaroslav(neregistrovaný)

    Dobry den.Ja vařim světle tlaenky hodinu a pul a tmave tak 2hodiny.Pokud chci dat tlačenku do mrazaku tak ji neuvařim a když ji chci sporřebovat tak si ji uvařim z toho mrazaku a je jako čerstva jinak uvařenou nezamrazuji protože strati chut. mam to vyzkoušene protože prasat už jsem udělal dost.

    Odpovědět

  • Navir Navir

    Jaryk: Jak říkám, člověk se pořád učí. I když si vzpomínám, že kdysi, když jsme byli na "zabíjačce", tak tam ty tlačenky v obalu taky ještě povařili. Když jsme ji dělali doma, tak mě to fakt nenapadlo. Díky, příště uvařím :yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Taky tlačenku vaříme, i když děláme třeba jen jednu - dvě.
    A kdysi dávno přišel manžel náhodou na to, co popisuje Jaryk - po vytažení z mrazáku opatrně znovu provařit, vychládnout a tlačenka je jako čerstvá, nedrobí se.
    Proto ji děláme (vyrábíme) jen jako malé (krátké) nohy - dobře se pak vejde i do menšího hrnce a po vychlazení ji během pár dnů sníme ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Hmmmmmmmmmm, tak už chápu, kde jest pes zakopán:-D
    Když děláme zabíjačku, tak tlačenky vaříme...
    Když během roku dělám jen tlačenky, tak je nevařím a fakt je ten, že z mrazáku jsou potom drolivé:-// Přičítal jsem to tomu, že jsem něco zvojtil, např. že jsem dal málo kůží...
    Budu tedy hledět polepšit se a tlačenky budu vařit.
    Díky:-K

    Odpovědět

  • Jaryk Jaryk(neregistrovaný)

    Navir: Zkuste ji po rozmražení v rukávu znovu (vy tedy poprvé) povařit 85-90°C a kolagen se znovu spoji a tlačenka je po vychladnutí jako nová.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Navir:no, a kdyby se v tom rukávu povařila, tak se jíst dá bez problémů:-))

    Odpovědět

  • Navir Navir

    hosta: Jituš, to jsme udělali jednou, že jsme dali kousek do mrazáku, ale to se fakt jíst nedalo :-D Ale tláča se u nás rychle sní a rychle rozdá, takže je v cukuletu pryč :-D

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Navir: mám zkušenost, že pokud se nedává mrazit, je to jedno. Pokud dáváte zmrazit, tak ta nepřevařená v obalu se po rozmrznutí trochu rozpadne

    Odpovědět

  • Zdenka +++ Zdenka +++(autor receptu)

    Jaryk:jj sní se brzo dáváme i rodině

    Odpovědět

  • Navir Navir

    Jaryk: No, člověk se pořád učí ;-)

    Odpovědět

  • Jaryk Jaryk(neregistrovaný)

    Navir:nyní vy asi ano, ale normálně se tlačenka dělala pro delší čas uskladnění.

    Odpovědět

  • Navir Navir

    Jaryk: No, taky tlačenku necháme jen zchladnout v obalech. Nikdy jsme ji nevařili :-O Vždyť je v ní všechno vařené a tlačenka se dělá k rychlé spotřebě :-O

    Odpovědět

  • Jaryk Jaryk(neregistrovaný)

    Zdenka +++: jj asi je sníte dřív než se začnou kazit

    Odpovědět

  • Zdenka +++ Zdenka +++(autor receptu)

    Jaryk:až jsou v sáčku tak už nevaříme jen otáčíme jak je psáno ;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: vyroba domaci tlacenky domácí tlačenka tlačenka recept tlačenka vyroba tlacenky vynikajici domaci tlacenka nejlepší tlačenka domácí tlačenka výroba nejlepší domácí tlačenka jak vyrobit domácí tlačenku domácí tlačenka recept tlačenka domací recept na domaci tlacenku nejlepší recept na tlačenku recept na tlačenku domaci vyroba tlacenky domaca tlacenka maso na tlačenku kruti tlacenka domácí krůtí tlačenka