Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lahůdková moravská tlačenka

Hodnocení receptu je 4,9 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Náročný

Doba přípravy 240 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 200 min

240 min (40 min příprava + 200 min tepelná úprava)

Zkuste si připravit tuto zabijačkovou klasiku. Maso vařené s cibulí a kořením obereme, smícháme s mletými vařenými kůžemi, nožkami, vývarem a kořením, naplníme do střeva a necháme vychladnout. Tlačenka skvěle chutná a krásně vypadá na řezu.

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 032 kJ /
5 027 kcal
Bílkoviny792,94 g
Tuky196,50 g
Vláknina12,60 g
Cholesterol 1,90 g
Sodík 2,18 g
Sůl3,00 g
Sacharidy18,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do velkého hrnce dáme vařit plecko a koleno a přidáme celé cibule, nové koření, bobkový list, sůl a vaříme doměkka. Krok 2: Plecko je uvařeno dříve, a proto vaření hlídáme, aby nedošlo k rozvaření masa. Koleno následně vaříme doměkka také. Krok 3: Do druhého hrnce dáme vařit vepřové kůže a nožky. Také vaříme doměkka, vývar dáme stranou a použijeme později do láku. Krok 4: Po uvaření všech surovin, maso z plecka nakrájíme na větší kostky, koleno obereme a maso také pokrájíme, kůže pomeleme na masovém strojku a dáme do větší nádoby. Krok 5: Přidáme vývar z masa, nakrájené kostky masa a ochutíme česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Maso slanost vtáhne, musíme tedy solit dostatečně, aby výsledek nebyl chuťově mdlý. Krok 6: Takto vzniklou směs plníme do nachystaného igelitového tlačenkového střeva. Krok 7: Zavážeme a dáme vychladit. Po 20 minutách otáčíme.

TIP: Vše o zabijačce

Zveřejněno 17. 11. 2009

Poznámka autora Colombo65

To je moje verze tlačenky, bez vnitřností a kůže na řezu. Dávka je dvě nohavice plné masa.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lahůdková moravská tlačenka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p89m

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lahůdková moravská tlačenka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p89m

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

Handika: Tlačenka není rovněž dělaná podle receptu.

Handika, tu tlačenku jste pekla? Děláte si z nás srandu?:omg::omg::omg:

Je vynikající, dělám jí skoro stejně, jen jí pevně zavážu konce a vařím jí 1,2-2 hodiny.

Jaromira18: proč ji ještě dvě hodiny vaříte? Vzpomínám, že se vařila, jen pokud se směs plnila do žaludku, ten byl syrový, ale proč , když je v igelitovém střevě?

To je mňamka :yes:

Zdravím dámy a chlapi. Jsou tu vcelku vynikající recepty,ale tlačenka bez ovaru není tlačenka... strýc řezník mě to kdysi učil a dělám to tak dodnes. Trošku kýty a plecka,ovar,bůček,kůže,koření a základ je dobrý zeleninový vývar. I v libové tlačence pro fajnšmekry ten ovar musí být jak už výše někdo psal... Ale sto lidí-sto chutí...Za 14 dní pošlu foto;-). Je dobře že si to lidi začínají dělat a nekupují masové výrobky bez masa...

Zdravím Otiku určite je to super tlačenka ale ako tu kolega napísal iný kraj iny mrav,robím ju podobne pridám jazyky a nedávam cibuľu lebo tlačenka nože skysnúť-pokazí sa cibuľku dávam až potom na tanier k octu

Jozef: Cibule a kořenová zelenina výrazně vylepší vývar. Do finálního produktu se nedává.

Právě jsem zjistil že nesmím surfovat po receptech jelikož slintám na klávesnici:)))Tuhle tláču určo vyzkouším. Dík Ottíku.:-p;-):yes:toprecepty.cz

Děkuji za ten vtípek "s úsměvem" plníme... Až to budu dělat, budu mít pusu od ucha k uchu (bo už to bude konečně za mnou) :-D:-)):-8

Děkuji, jsem rád, že to co dělám k něčemu je!!!;-);-);-)

Otíku,:-! děkuji za skvělý recept na tlačenku.:yes:
Trošku jsem si ten recept upravil(nedával jsem tam to kilo kůží). 3kg plecka,2 přední kolena , 3 nožky a asi půl kila játer, ale příště je zaměním za vepřový jazyk. Maso jsem předem nasolil(kromě nožek a jater) a nechal tři dny nasolené v chladu. Dál jsem pokračoval podle tebe. Uvařené maso jsem nekrájel na kostky, ale natrhal na menší kousky.Jen játra jsem nakrál na drobno. Kůže jsem použil jen z kolena a nožek(nemlel jsem je, ale rozmixoval) Tlačenka neměla sice čirou barvu ale za to tam nebyly vidět žádné kousky kůží. Tlačenka je libová a dá se jíst i bez chleba.:-)
Jednu tlačenku jsem dal do mrazničky. Po vyjmutí po několika týdnech tlačenka drží pohromadě... nerozpadá se!!!
Tlačenku jsem rozdal rodině a známým. Od každého jsem slyšel jen chválu... prý jsem měl být řezník!!!:-D

Colombo,včera jsme dělali tlačenku podle tebe a povedla se dávám bodík:yes::-)):-))

:-pblázníte?Držím dietu a ted tohle!!!Sliny mám na klávesnici:-p;-(

No, to bych si dala, to je velká dobrota.

Śmankote, Kristova noho!!:-O:-p:yes::yes:

Tlačenka se mi moc líbí a hned bych si ji dala.Bodík udělím,ale mám také raději,když je tam kousek tučnýho.

Načíst další komentáře (3)

Tématické fráze:
výroba tlačenky, výroba tlačenky video, tlačenka domácí recepty video, recept na tlacenku, vyroba domaci tlacenky, výroba domácí tlačenky video, jak se dělá tlačenka, jak udělat tlačenku, tlačenka recept, výroba tlačenky recept, libova tlacenka, tlačenka z plecka, tlačenka z kolena, domácí tlačenka z kolen, vaření tlačenky, vepřova tlačenka, domácí tlačenka recept video, domácí tlačenka video, domácí tlačenka vepřova - video, domácí libová tlačenka

Suroviny:
maso vepřové, koleno vepřové, nožička vepřová, kůže vepřová, cibule, koření nové koření, bobkový list, česnek, sůl, pepř mletý, majoránka

Přidat fotografie receptu