

Lahůdková moravská tlačenka
Suroviny moc
- 3 kg vepřového masa (plecko)
- 1 vepřové koleno zadní
- 4 vepřové nožky
- 1 kg vepřové kůže
- 3 cibule (větší)
- 8-10 kuliček nového koření
- 8 ks bobkový list
- česnek
- sůl
- pepř
- majoránka
Postup přípravy receptu
Do velkého hrnce dáme vařit plecko a koleno a přidáme celé cibule, nové koření, bobkový list, sůl a vaříme do měkka.
Plecko je uvařeno dříve, a proto si vaření hlídáme, aby nedošlo k rozvaření masa, koleno následně vaříme do měkka také.
Do druhého hrnce dáme vařit vepřové kůže a nožky. Také vaříme do měkka a vývar použijeme později do láku.
Po uvaření všech surovin, maso z plecka nakrájíme na větší kostky, koleno obereme a maso také pokrájíme, kůže pomeleme na masovém strojku a dáme do nějaké větší nádoby.
Přidáme vývar z masa, nakrájené kostky masa a ochutíme česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Musíme to udělat hodně slané, neboť maso si to vtáhne, jinak bude výrobek mdlé chuti.
Takto vzniklou směs s úsměvem plníme do nachystaného igelitového tlačenkového střeva.
Zavážeme a dáme vychladit. Po 20 minutách otáčíme. Dobrou chuť .
Poznámka od kuchařky
To je moje verze tlačenky, bez vnitřností a kůže na řezu.Jo to fakt " mňamózní " věřte!
Dávka je dvě nohavice plné masa.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Lahůdková moravská tlačenka
-
Handika: Tlačenka není rovněž dělaná podle receptu.
-
Handika, tu tlačenku jste pekla? Děláte si z nás srandu?:omg::omg::omg:
-
Jaromira18: proč ji ještě dvě hodiny vaříte? Vzpomínám, že se vařila, jen pokud se směs plnila do žaludku, ten byl syrový, ale proč , když je v igelitovém střevě?
-
Je vynikající, dělám jí skoro stejně, jen jí pevně zavážu konce a vařím jí 1,2-2 hodiny.
-
To je mňamka
-
Zdravím dámy a chlapi. Jsou tu vcelku vynikající recepty,ale tlačenka bez ovaru není tlačenka... strýc řezník mě to kdysi učil a dělám to tak dodnes. Trošku kýty a plecka,ovar,bůček,kůže,koření a základ je dobrý zeleninový vývar. I v libové tlačence pro fajnšmekry ten ovar musí být jak už výše někdo psal... Ale sto lidí-sto chutí...Za 14 dní pošlu foto
. Je dobře že si to lidi začínají dělat a nekupují masové výrobky bez masa...
-
Jozef: Cibule a kořenová zelenina výrazně vylepší vývar. Do finálního produktu se nedává.
-
Zdravím Otiku určite je to super tlačenka ale ako tu kolega napísal iný kraj iny mrav,robím ju podobne pridám jazyky a nedávam cibuľu lebo tlačenka nože skysnúť-pokazí sa cibuľku dávam až potom na tanier k octu
-
Právě jsem zjistil že nesmím surfovat po receptech jelikož slintám na klávesnici:)))Tuhle tláču určo vyzkouším. Dík Ottíku.
toprecepty.cz
-
Děkuji za ten vtípek "s úsměvem" plníme... Až to budu dělat, budu mít pusu od ucha k uchu (bo už to bude konečně za mnou)
-
Děkuji, jsem rád, že to co dělám k něčemu je!!!
-
Otíku,
děkuji za skvělý recept na tlačenku.
Trošku jsem si ten recept upravil(nedával jsem tam to kilo kůží). 3kg plecka,2 přední kolena , 3 nožky a asi půl kila játer, ale příště je zaměním za vepřový jazyk. Maso jsem předem nasolil(kromě nožek a jater) a nechal tři dny nasolené v chladu. Dál jsem pokračoval podle tebe. Uvařené maso jsem nekrájel na kostky, ale natrhal na menší kousky.Jen játra jsem nakrál na drobno. Kůže jsem použil jen z kolena a nožek(nemlel jsem je, ale rozmixoval) Tlačenka neměla sice čirou barvu ale za to tam nebyly vidět žádné kousky kůží. Tlačenka je libová a dá se jíst i bez chleba.
Jednu tlačenku jsem dal do mrazničky. Po vyjmutí po několika týdnech tlačenka drží pohromadě... nerozpadá se!!!
Tlačenku jsem rozdal rodině a známým. Od každého jsem slyšel jen chválu... prý jsem měl být řezník!!! -
Colombo,včera jsme dělali tlačenku podle tebe a povedla se dávám bodík
-
blázníte?Držím dietu a ted tohle!!!Sliny mám na klávesnici
-
No, to bych si dala, to je velká dobrota.