Voňavá dvoubarevná tlačenka

Jenda1 Kuchař: Jenda1

Vepřové maso 21 názorů

Suroviny

1 vepřové koleno zadní
1 jazyk
1 srdíčko
1 kg libového bůčku
30 dkg vepřových kůží
4 vepřové nožičky
1 uzené vepřové koleno zadní
uzená křížová kost (tzv. ocásek)
1 kg masitých žebírek
majoránka
mletý pepř
česnekové koření
nové koření
bobkový list
sůl
Recept si zatím oblíbilo 40 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Svěží suroviny důkladně očistíme ostrým nožem, uzené pod tekoucí teplou vodou kartáčkem, vložíme do vroucí vody, přidáme bobkový list, nové koření a vaříme asi 1,5 hodiny.

  2. Mezitím si naloupeme česnek (před loupáním namočíme na 15 minut do vlažné vody) a připravíme si tlačenková střeva (používám o průměru 10 cm).

  3. V průběhu vaření maso kontrolujeme a postupně, které je téměř uvařené vyndáme, necháme krapet vychladnout a krájíme, libové na větší a tučnější na menší kousky. Jazyk po vytažení krátce ponoříme do studené vody a oloupeme. Uvařené (nepřevařené) kůže umeleme na masovém mlýnku spolu s česnekem a přidáme k nakrájenému masu. Nožky necháme vařit déle, aby byl vývar co "nejželatinovatelnější" :-).

  4. K nakrájenému masu přidáme přecezený vývar, mletý pepř, rozemnutou majoránku a sůl (solíme více, maso sůl vstřebá). Důkladně promícháme a plníme do střev. Naplněná střeva vložíme do hrnce se zbytkem vývaru a půl hodiny necháme lehce probublávat. Uvařenou tlačenku dáme do dřezu se studenou vodou chladit. Průběžně tlačenku ve vodě otáčíme a měníme vodu za studenou. Zhruba po hodině tlačenku osušíme, uložíme na horní patro do chladničky, zatížíme prkénkem a necháme 24 hodin želatinovatět. Podáváme s jemně nakrájenou cibulí, octem a dobrým pečivem.

Poznámka

Přeji dobrou chuť.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 833 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Voňavá dvoubarevná tlačenka

  • clupmi clupmi

    Rozhodně zajímavá kombinace s tím uzeným masem. Bůček mám v tlačence rád, není pak tak suchá. Uložil jsem si do oblíbených, abych mohl udělat. Už se těším, jak bude chutnat. :yes:
    www.miric.cz

    Odpovědět

  • Tono Matuška Tono Matuška(neregistrovaná)

    Údené koleno a ešte lepšia je údená br. hlava (kedysi sa dala bežne kúpiť) nádherne tlačenku ochutí a zvýrazní textúru tlačenky, mäsko sa na okrajoch nádherne prifarbí do červena. V recepte však chýba ako surovina br. hlava čo je základ každej tlačenky, tu sa nachádza výborné chrumkavé časti, ktoré nie sú tak mastné.

    Odpovědět

  • Ovcakctverak Ovcakctverak

    Nadia22: Prodávají je v papírnictví :-)

    Odpovědět

  • Nadia22 Nadia22

    Nasla jsem tvuj recept na Facebook, ulozila k oblibenym a dala bodik.:yes: Akorat ty strivka nesezenu, zkusim to dokoncit v igelitu.
    Vypada to jako dobra mnamka....:-p

    Odpovědět

  • Kveta Piršić Kveta Piršić(neregistrovaný)

    Ovi recept sigurno znam puno godina ,,,je naj ljepši od svih..i zato bi trebalo bi njega sprobali svi napravit!!!Je naj bolji vjerujte i poželim vama DOBAR TEK:yes::-)

    Odpovědět

  • Pejli Pejli

    CHtěla bych být na chvíli tvou ženou, ale jen na chvíli, protože vím, že při takových dobrotách bych se rozrostla o hafo centrimetrů, kilogramů a pak už by nic jiného nezbývalo, než mě naporcovat a spracovat na tlačenku :-D:-D :yes:

    Odpovědět

  • jarka konecna jarka konecna

    muj milovaný kuchaři tak to je bašta,už ale bohužel nemužu mojimu chlopkovi donest tlačku z obchodu po té tvoji už kupovaná nemá šanci :yes:

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Jendo - já na tlačenku moc nejsem, jím jí tak jednou za uherák, ale tuhle bych si dala hned :-p:-p :yes::yes: +;-)

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Děkuji všem za komentáře a bodíky:yes::-8.
    Několikrát jsem tlačenku dělal a v okruhu rodiny i mých přátel měla úspěch. Rozhodl jsem se podělit s tímto receptem i s "toprecepťáky";-).
    Nyní vařím kroupy, u známého řezníka jsem odpoledne koupil tři kroupová jelítka a ze zbylého vývaru z tlačenky, s přidáním majoránky, česneku a pepře, chystám prdelanku (tmavou zabíjačkovou polévku):-p:-p;-).

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Jendo, to je ale velikáá krása :-). Sice vím, že to nikdy vařit nebudu (netroufám si na "želatinový proces" a navíc nejím vnitřnosti), ale pochválit musím. Zítra v práci recept vytisknu pro tchána, ten bude mít radost. No a bod ti posílám za něho...;-)

    Odpovědět

  • mirca81 mirca81

    Jeníku, to je krása;-):-). Sama bych vyrobit tlačenku asi nezvládla, ale určitě bych se s chutí do plátku zakousla:-p:-p:-8. To si zaslouží 13.boďana:yes:;-):-).

    Odpovědět

  • Samara Samara

    Neuveritelna basta :-p

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

    U nas uzene maso nemame:-(( A myslim, ze bych asi ani nebyla schopna neco takoveho vytvorit :-SBodik ale urcite davam. Je to nadhera:yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Páni, tak to je tlačenka!:yes: S uzeným jsem ji ještě nedělala ani nejedla. Musí to náramně vonět a chutnat:-* Tu si teda ukládám a pro nějakou větší příležitost určitě udělám. :yes::yes::yes:+7.

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    ;-(Jejda to bych si dal až bych brečel. Tady v americku na to můžu jen vzpomínat, suroviny tu nedostanu.:-!Přesto bodík za nádhernou vzpomínku na dávné mládí.:yes::yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: tlačenka tlacenka recept vepřová tlačenka recept na tlacenku uzená tlačenka vepřová tlačenka recept recepty tlacenka tlacenka z uzeneho masa střeva na tlačenku tlačenka z uzeného kolena recepty na tlačenku tlačenka z uzeného tlacenka s uzenym krůtí tlačenka recept uzena tlacenka recept tlacenka.cz tlačenky naj recepty sk, tlačenka vepřová domácí tlačenka recept

Zapomněl/a jsem heslo