Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené vepřové nožičky
Zdroj: Toprecepty, mika59

Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část nohou vepře je podobně jako koleno více tučná a není ze zdravotního hlediska vhodné to s konzumací přehánět. Prasečí anatomie však neumožňuje mít vepřové nožičky na talíři kdykoli si vzpomeneme, protože jsou zpravidla rychle vyprodané. A není divu. Upečené dokřupava a podávané s čerstvým křenem a domácím chlebem jsou opravdovou delikatesou.

Velká porce kolagenu

Vepřové nožičky se oddělují pod kolenem, nemají na sobě moc masa, zato na šlachy a kůži s vrstvou tuku jsou bohaté. Vysoký obsah kolagenu je ideální pro výrobu tlačenky, aspiku či huspeniny, nejoblíbenější úpravou je však ovar a pečínka.

Aby byl zážitek z pokrmu dokonalý, prasečí nožičky se musí nejprve povařit, a to i když je čeká pobyt v troubě. Kolagen uvolněný do vývaru určitě není na vylití, ale může obohatit vepřovou polévku. Máte-li v plánu takto postupovat, přidejte k nožičkám při vaření vepřové kosti zbavené tuku, kterého už by byl v polévce nadbytek. Pokud se chystáte na výrobu domácí huspeniny, přidejte k nožičkám do hrnce 30 minut před dokončením kořenovou zeleninu.

Vaření vepřových nožiček

Ovar z vepřových nožiček je oblíbenou pochoutkou podávanou s čerstvým chlebem, hořčicí a křenem. Před vložením do hrnce s vodou je třeba nožičky důkladně očistit a zbavit chlupů, na kterých byste si moc nepochutnali, a navíc na nich ulpívá špína. Chlupy se odstraňují buď ostrým nožem, opálením nad plamenem nebo použitím jednorázového holítka.

Vepřové nožičky se jednoduše dají do většího hrnce, zalijí vodou tak, aby byly ponořené, přidá se k nim sůl, koření, celá cibule a pozvolna se uvaří doměkka. To bude trvat asi 1,5 – 2 hodiny, tlakový hrnec zkrátí dobu asi na polovinu. Z koření se na 4 nožičky používá přibližně 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře a 2 bobkové listy. Hodí se i jalovec, kterého se dává stejné množství, jako nového koření.

Uvařené nožičky si můžete dát se zmíněnou přílohou, nebo se dále pustit do dopečení pro luxusní křupavou kůrčičku. Chystáte-li se na jejich pečení, stačí je povařit pouze 1 hodinu, o zbytek se postará trouba.

Pečené vepřové nožičky

Prasečí nožičky uvařené podle výše popsaného návodu se nechají vychladnout, nařízne se kůže do čtverečků a naloží se na alespoň 3 hodiny do marinády. Tu získáte smícháním 4 lžic oleje, 1 lžičky sladké papriky, ½ lžičky drceného kmínu, 1 lžíce kečupu, 1 lžičky tekutého medu, větší špetky soli a pepře a 2 prolisovaných stroužků česneku.

Odležené namarinované nožičky dejte do pekáčku, podlijte trochou vody a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte přikryté 30 minut a následně odkryté asi 20 minut. Během pečení polévejte výpekem. Výsledek má mít zlatavou barvu a kůrčičku, na které jen lehce zkaramelizoval med, vypečenou dokřupava.

Pečené vepřové nožičky se mohou podávat s čerstvým pečivem nebo vařenými či pečenými bramborami, pro odlehčení je však ideální přílohou zeleninový salát, který tučnější pokrm skvěle doplní. Podáváte-li vepřové nožičky dětem nebo osobám se zažívacími problémy, doplňte jídelní stůl o fenyklový nebo mátový čaj pro lepší trávení.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Simona Skolakova Simona Skolakova

17. 2. 2023 20:55

Tak to musí být dobrota<3nožičky jsme používali hlavně při výrobě sulcu,tak i toto stojí za vyzkoušení,foto úplně láká;-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více