Retro vaření s Kristinou: Masopustní vdolky z trouby. Zkuste je podle staročeského receptu!
25. 2. 2022 Vaření
Nejen koblihy, ale i vdolky se tradičně pekly na masopust. Jsou zdobenější, bohatší a chutnají neméně skvěle. Navíc je můžete upéct v troubě, čímž si dost usnadníte práci.
Tučné vdolky z trouby
Tučným čtvrtkem, tzv. Tučňákem začíná nevázané masopustní veselí, které dříve vrcholilo masopustní obchůzkou s maskami v úterý před Popeleční středou. Ta masopust ukončuje a zahajuje šestinedělní předvelikonoční půst. Tučný čtvrtek představuje poslední příležitost uspořádat zabijačku a zpracovat všechno maso před masopustním úterým. Pečínky, klobásy, uzené maso, slanina, sádlo a škvarky dominují masopustnímu jídelníčku, stejně jako smažené pečivo. „V lednu a únoru nastal čas práce v olejnách, ťahárnách či zábojnách, kde se tlačil čili táhl nový olej ze semen konopí, slunečnice, lnu, máku a bukvic,“ popisuje znalkyně lidových zvyků Kamila Skopová v knize Hody, půsty, masopusty. „Protože tento surový nečištěný olej podléhal brzo zkáze, žluknul a využívalo se ho pak už jen ke svícení a mazání nářadí, musel se čerstvý olej využít v plné míře právě v době masopustní, kdy byl nejchutnější,“ dodává Kamila Skopová. Zhruba od poloviny 18. století tak máme s masopustem spojené koblihy, šišky, křehké smažené boží milosti i vdolky. Konkrétně vdolky jsou však ještě starší.
Mohlo by vás zajímat
K omáčkám i na oslavu
Vdolky se pekly z žitné či jiné tmavé mouky. „Nahrazovaly chléb i knedlíky, přijídaly se k omáčkám i polévkám,“ popisuje Kamila Skopová v knize Hody, půsty, masopusty. Z bílé mouky se zpravidla pekly v létě o dožínkách z čerstvě vymláceného a semletého obilí. Bohatě zdobené kynuté pečivo symbolizovalo hojnost a plodnost země. Vdolky z bílé mouky bývaly z lepšího těsta – mastnějšího a sladšího. Potíraly se povidly, sladkým žahourem nebo smetanou a sypaly se strouhaným tvarohem. V některých moravských obcích se vdolky nazývají kynuté koláče zdobené svrchu mákem, tvarohem či povidly. Zajímavé je, že Magdalena Dobromila Rettigová vdolky ve své Domácí kuchařce (1826) nezmiňuje, pouze koblihy a kobližky, lze z toho tedy vyvodit, že vdolky tehdy patřily k běžnému venkovskému pečivu. Na venkově se podávaly i na Vánoce – s povidly, tvarohem, perníkem, mákem a medem, v nejchudších rodinách jen sypané strouhanou cukrovou řepou.
Pečené či smažené
Základem vdolků je polotuhé kynuté těsto. Do pečených vdolků se dává polohrubá či hladká mouka a jedno vejce a jeden až dva žloutky, do smažených je třeba na 500 g hladké mouky zvýšit množství žloutků na tři až čtyři, podobně jako u koblih. Do bavorských vdolečků se na stejnou váhu mouky dávalo pět žloutků a dvě vejce a smažily se v másle, jak popisuje Pavel Růt v Pražské kuchyni běžné i sváteční. Zatímco těsto na koblihy se dochucovalo rumem, do vdolkového se přidával sušený zázvor. Vykynuté bochánky se lehce zmáčkly dlaní a pekly nasucho na plotně z obou stran, dnes stejného výsledku dosáhnete na plechu vyloženém pečicím papírem v rozehřáté troubě, nebo je samozřejmě můžete usmažit v rostlinném oleji nebo rozpuštěném sádle jako koblihy.
Jak na vdolky z trouby? Na těsto na vdolky pro čtyři osoby, zhruba 30 vdolků, potřebujete 300 ml mléka, 500 g hladké mouky, 21 g čerstvého droždí (1/2 kostky), 100 g másla, 50 g krupicového cukru, špetku soli, strouhanou kůru z ½ chemicky neošetřeného citronu, špetku mletého zázvoru, 1 vejce, 1 žloutek, hladkou mouku na pomoučení a rozpuštěné máslo na potření. Na potření potřebujete 100 g povidel, 50 g strouhaného tvarohu, 100 g zakysané smetany a moučkový cukr se skořicí. Jak postupovat: Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Do mísy prosejte 100 g mouky, rozdrobte do ní droždí, přilijte 100 ml mléka, promíchejte a nechte přibližně 15 minut stát při pokojové teplotě, až se droždí rozpustí a začne tvořit bublinky. Také nabyde na objemu. Mezitím rozehřejte máslo (nakrájejte ho do rendlíku s mlékem, zamíchejte a podle potřeby zlehka ohřejte, mléko nesmí být horké!). Ke kvásku vsypte zbylou mouku, cukr, sůl, strouhanou citronovou kůru a mletý zázvor. Přidejte vejce, žloutek a mléko s máslem. Vypracujte hladké těsto, které se odlepuje od stěn mísy a od vařečky, lehce ho poprašte moukou, mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě mimo průvan, trvá to zhruba 45–60 minut. Těsto zdvojnásobí svůj objem a bude nadýchané.
Těsto rozdělte na třetiny a každou vyválejte na pomoučené ploše do tvaru šišky. Odkrajujte z ní zhruba 3cm kousky a v dlaních z nich vyválejte kuličky. Lehce je zmáčkněte v dlaních a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 190 °C. Vdolky zlehka potřete rozpuštěným máslem, nechte 10 minut kynout a pečte v předehřáté troubě zhruba 10–15 minut dozlatova, pak je otočte a dopečte 5 minut z druhé strany. Upečené vdolky nechte trochu zchladnout a pak je potřete povidly a posypte moučkovým cukrem nebo strouhaným tvarohem a ozdobte smetanou.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na kynuté těsto? S našimi radami a tipy zvládnete hravě buchty i vánočku nebo mazanec
Jak doma nejlépe vyškvařit sádlo na fantastické škvarky? Pomůže mléko i správná teplota!
Máme tu čas masopustu: Jak jej oslavit? Nahoďte masky, osmažte koblihy a dejte si jitrnici!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12