Regionální recepty: Jindřichohradecký žahour je kaše, která vlastně není kaší
10. 7. 2021 Vaření
Je doba borůvková a tyhle malé černé bobule si můžete užít do sytosti stejně jako naši předkové. Zkusme si dnes právě podle dobového receptu představit kaši, které Jihočeši neřekli jinak než žahour.
Borůvky nade vše
Borůvky jsou zdravé, jejich konzumace chrání náš zrak a pomáhá preventivně při mnoha různých onemocněních. To ale není žádný moderní objev. I když naši předkové neměli k dispozici tolik odborných studií, aby věděli, co přesně a v jakém množství se v borůvkách ukrývá, poznali sami na sobě, že jim borůvky pomáhají. I proto se asi na stolech mnoha domácností objevovaly borůvky v sezóně velmi často. Sběrem těchto plodů prosluly hlavně jižní Čechy, kde se borůvkám po „jindřichohradecku“ říkávalo borovky.
Mohlo by vás zajímat
A právě z borovek, nebo někdy také z jahod, se zde vařívala kaše zvaná žahour, do které se dávala mouka, strouhaný perník a cukr. Možná právě podle této kaše dali sedláci Hradečákům přezdívku Žahúři, jak píše své publikaci Žahúři v Jindřichově Hradci její autorka Sabina Langerová. Ta připomíná, že kaše byla po staletí základem každodenní stravy bohatých i chudých. Kaše se dělávaly z prosa, jáhel, pohanky, mouky, žita, pšenice, ale i z konopného semínka nebo z ovoce, například z jablek či z borůvek. A právě takovou si dnes představíme.
Mohlo by vás zajímat
Jindřichohradecký žahour
Možná vás překvapí, že tahle borůvková kaše nevypadá jako kaše, jak ji známe dnes. Zdaleka totiž není tak hustá a ani tolik nezasytí. Je to spíše omáčka, kterou lze využít na dochucení ovocných knedlíků nebo na lívance či palačinky. Můžete ji také v malé mističce servírovat jako zajímavou letní svačinku. Na přípravu žahouru budete potřebovat: 500 g přebraných a očištěných borůvek, 60 g cukru, 1 lžíci másla, 250 ml smetany, špetku soli, trochu skořice a lžíci hladké mouky. Postup je následující: borůvky smíchejte s cukrem, máslem, špetkou soli a skořicí. Zalijte v kastrůlku sklenicí vody a přiveďte k varu. V trošce studené vody rozmíchejte lžíci mouky a touto záklechtkou kaši zahustěte a povařte asi 10 minut nebo do zhoustnutí. Zalijte smetanou a už jen krátce prohřejte. Žahour můžete zahustit také strouhaným perníkem, jako se to dělávalo kdysi. A máte-li dost jahod, zkuste žahour udělat z nich, případně smíchejte oba druhy ovoce.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Jak jsem pro Áňu pekla makového beránka bez lepku a chutnal nakonec celé rodině
20 retro dezertů: Moučníky z doby minulé, kterých se nevzdáme ani v současnosti
Elixír zdraví: Dejte si borůvky! Posílíte svoji imunitu a možná i omládnete
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečené batáty
Přidáno před 33 minutami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 2 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno před 23 hodinami
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Tvarohovo-pudinkové pohárky s piškoty a meruňkami
Přidáno 26. 3. 2024 20:05
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Špenátovou roládu si oblíbí i odpůrci této zeleniny: Sušená rajčata a sýr z ní dělají kulinářský zážitek
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá